Jump to content

Niemcy i łowienie na zapomnianym zbiorniku

Norbas
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jako że bywam w Niemczech a zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem mam pytanie.

Jakie zasady obowiązują w Niemczech?

W rejonie gdzie przebywam czasem głęboko w lesie jest jezioro gdzie często żywego ducha nie widać. Na kilka razy jak chodziłem tam popływać to tylko raz przyszła jakaś kobieta z dziećmi w tym samym celu.

Pomyślałem by tym razem zabrać ze sobą wędkę bo ryby są na pewno a i możliwe że spore bo podczas pływania otarło się o mnie coś naprawdę masywnego. Woda nieprzejrzysta, sporo białego mułu na dnie i ciężko dostrzec cokolwiek.

Czy obcokrajowiec może sobie w takim jeziorze pomoczyć kija czy naraża się na jakieś kary itp?

Swego czasu też chciałem sobie wyrobić pozwolenie na połów ryb w Niemczech ale to była droga przez mękę, zameldowanie ,znalezć koło gdzie Cię przyjmą,i egzamin po niemiecku itd... ,dałem sobie na luz........ciekawe czy teraz jest lepiej pod tym względem......? Ten gosciu łowi na stałe u helmutów thttps://www.youtube.com/channel/UCSIyGKjlJqrWnwCFBWCfUIAo będzie wiedział.....

Edited by Janusz Bieszczadzki

Słyszałęm tylko opowieści podobne ho horroru co kawałek rzeczki inne towarzystwo i podobne rozdrobnienie co do organów decyzyjnych i przepisów na wodach stojących. Bez dokladnych badań prawnych konkretnego przypadku odradzam bo może zaboleć.

• 4 months later...

Można wyrobić licencje turystyczna ale i tak chyba musisz  jeszcze dokonać wpłaty za łowienie na tym akwenie. Tutaj jest tak że w każdym landzie są inne przepisy, najczęściej. Może napisz jaki to land w Niemczech.