Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przygode z wedkarstwem zaczalem 2 lata temu i chcialbym dowiedziec sie od was jaka przyneta jest najlepsza na wiekszego leszcza. Otoz chce wybrac sie na noc nad jezioro Wielewskie jest to zarosle jezioro i dosyc duze, ale plytkie. Chcialbym abyscie w swojej odpowiedzie podali mi: godziine, zanete, przynete.

Z Gory dzieki;)) Pozdro!

Gość woldi
Napisano

Zaneta i przyneta to samo ziarno, może być zaromatyzowane, a godziny oczywiście nocne :)

Napisano

Różne smaki kukurydzy :) Truskawka dobrze mi się swego czasu sprawdzała. Makaron też jest git, i tu różnie bywało- zwykły dawał rade a czasami smakowy i aromatyzowany lepiej szedł.

Ziemniak rzadko jakoś się sprawdzał.

Główka rosówki albo i cała rosówka, ale wtedy trzeba odpowiednio opóźnić zacięcie :)

Zanęta? Firmowa mieszanka leszczowa/ jeziorowa. Ważne, żeby była gruba, tzn miała w sobie sporo cząsteczek dużych. I oczywiście w zanęcie sporo przynęt podanych wyżej. Możesz też nęcić samymi przynętami ale czy to zda egzamin na jednej nocne? Jak wytypujesz dobre miejsce to tak, a jeśli nie trafisz odpowiednio to może ci nie wyjść. Ja bym użył mieszanki z przynętami :)

Godziny jak wyżej woldi napisał :)

Napisano

może, ale bez tej pinki bo ci drobnica się zleci..pocięte gnojaki jak już chcesz roobactwo ładować do zanęty. Taka moja opinia, ale poczekaj jeszcze na zdanie kolegów bardziej doświadczonych w łowieniu leszczy.

Napisano

Możesz też spróbować dorzucić do zanęty torebkę czy dwie czekolady instant (np. LaFesta). Ojciec sobie chwali to rozwiązanie i owocuje mu to na prawdę ładnymi leszczami i płociami. Nie wiem tylko, czy rybki wolą gorzką czy mleczną - to już musisz sprawdzić sam :P