Jump to content

Spinning pod przynęty Savage 3/4d (40-100g)

Recommended Posts

Witam,

Wybieram się na jesienne szczupaki na Wersminię. Jadę tam drugi raz, za pierwszym okazało się, że miałem za lekkie zestawy, za małe przynęty. Szukam spinningu do łowienia z łódki, fajnie jakby dawał radę z brzegu. Zakres gramatury przynęt to jak w temacie 40-100 g. Do tego typu łowienia myślałem o slammerze 360. Co byście polecili do 400 zł? 

W serii G.P. Concept znajdziesz takie spinningi. Stworzone pod duże ryby, przynęty i ciężkie warunki. Długości 2,28 oraz 2,44 m. Ciężary wyrzutowe 40-60, 60-90, 90-130 g.

https://allegro.pl/oferta/dragon-g-p-concept-spinn-mh-2-44m-60-90g-7818816402

Edited by ryukon1975

Dzięki!  Najpierw obejrzę sobie w jakim wędkarskim na żywo. Czytam trochę o castingu, tylko zastanawiam się czy osoba, która nigdy nie miała w ręku multiplikatora ogarnie to wystarczająco szybko, by w pełni wykorzystać 5 dni łowienia na dość wymagającym łowisku.

W dniu ‎03‎.‎09‎.‎2019 o 14:04, madridista213 napisał:

(…) Czytam trochę o castingu, tylko zastanawiam się czy osoba, która nigdy nie miała w ręku multiplikatora ogarnie to wystarczająco szybko, by w pełni wykorzystać 5 dni łowienia na dość wymagającym łowisku.

Ktoś kto nigdy nie operował klasycznym spinningiem, szybciej opanuje casting, niż stary "spinningista-wyjadacz". Trzeba zmienić mentalność i nawyki nabyte podczas spinningowania, a nowicjusz takowych nie ma, więc będzie mu zdecydowanie łatwiej.

Nie demonizujmy nauki castingu, bo to wcale nie takie trudne, trzeba tylko odpowiednio dobrać zestaw. Mnie przestawienie się z tradycyjnego spinningu na casting zajęło około 4-5godz, więc w Twoim przypadku poświęcisz jeden dzień. Jak napisałem warunkiem podstawowym jest odpowiednie skompletowanie zestawu. Ja rozpoczynałem od OKUMA Black Rock Cast 10-35g + DAIWA Tatula CT 100HSL + DAIWA J-Braid. podczas nauki odstrzeliłem jedną przynętę, na początku co trzeci rzut rozplątywałem brody. Trwało to około 2 godzin, później poszło "jak z płatka". W sumie przez trzy sezony odstrzeliłem w sumie 4 przynęty, a brody zdarzają się już bardzo rzadko, ale to jest wkalkulowane w casting i trzeba się z tym pogodzić. Muszę zaznaczyć, że jestem w tej metodzie samoukiem, opierałem się na pooglądanych w necie filmikach i opisach użytkowania castingu.

Ps

Rozpoczynając od cięższego castingu (jak piszesz 40-100g) będzie jeszcze łatwiej opanować tę metodę.

Edited by Alexspin

3 godziny temu, Alexspin napisał:

Ktoś kto nigdy nie operował klasycznym spinningiem, szybciej opanuje casting, niż stary "spinningista-wyjadacz". Trzeba zmienić mentalność i nawyki nabyte podczas spinningowania, a nowicjusz takowych nie ma, więc będzie mu zdecydowanie łatwiej.

Nie demonizujmy nauki castingu, bo to wcale nie takie trudne, trzeba tylko odpowiednio dobrać zestaw. Mnie przestawienie się z tradycyjnego spinningu na casting zajęło około 4-5godz, więc w Twoim przypadku poświęcisz jeden dzień. Jak napisałem warunkiem podstawowym jest odpowiednie skompletowanie zestawu. Ja rozpoczynałem od OKUMA Black Rock Cast 10-35g + DAIWA Tatula CT 100HSL + DAIWA J-Braid. podczas nauki odstrzeliłem jedną przynętę, na początku co trzeci rzut rozplątywałem brody. Trwało to około 2 godzin, później poszło "jak z płatka". W sumie przez trzy sezony odstrzeliłem w sumie 4 przynęty, a brody zdarzają się już bardzo rzadko, ale to jest wkalkulowane w casting i trzeba się z tym pogodzić. Muszę zaznaczyć, że jestem w tej metodzie samoukiem, opierałem się na pooglądanych w necie filmikach i opisach użytkowania castingu.

Ps

Rozpoczynając od cięższego castingu (jak piszesz 40-100g) będzie jeszcze łatwiej opanować tę metodę.

A co powiesz o tym dragonie gp concept, który zaproponował kolega @ryukon1975? Jest jakaś alternatywa w podobnym przedziale cenowym?