Szybkidodo Posted November 22, 2019 Report Share Posted November 22, 2019 Witam wszystkich, na dobrą sprawę tak jak w temacie, przymierzam się do zakupu mojego pierwszego ultra lighta. Na oku mam Jaxon Gray stream 1-7 tylko tutaj pojawia sie pierwszy problem wklejanka czy nie? Co daje wklejanka jakie ma plusy i minusy? I oczywiście chciałbym poprosić o opinie na temat kija lub doradzenie czegoś innego. Z reguły opinie są pozytywne, a za tą cenę nie będę żałował Druga kwestia to kołowrotek mam na oku Mikado Milestone. Ma 9 łożysk, jest dość ciężki, ale wygląda solidnie, czy jest coś oprócz tego godnego polecenia do około 150 złotych? Z góry dziękuję za odpowiedzi oraz życzę miłego dnia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 22, 2019 Report Share Posted November 22, 2019 (edited) Znacznie bardziej uniwersalny od wklejki jest blank tradycyjny. Wklejek o tym cw używa się głównie do łowienia okoni kij na blanku tradycyjnym może bez problemu posłużyć do łowienia np. kleni czy jazi jak i ogólnie ryby białej na mikro przynęty. Wklejka wklejce nierówna. Możesz kupić ciekawy szybki kij a może być tak że ta wklejka to będzie lejąca się klucha. Każda z nich ma swoje zastosowanie przy odpowiednich technikach prowadzenia przynęt tylko że kupując przez internet kupujesz w ciemno. Kija o którym piszesz nie znam więc trudno mi opisać go od strony technicznej. Mogę tylko wskazać kilka rad a na koniec to Ty musisz to ogarnąć i wybrać kij jakiego potrzebujesz. Kołowrotek powinien być wagowo dobrany do wędziska. Więc ciężki o którym piszesz raczej odpada. Nie zachwycaj się tym że napisano iż posiada 9 łożysk. Nie posiada. Dlatego że 9 łożysk kosztuje więcej jak ten kołowrotek. Większość kołowrotków które kosztują kilka razy tyle co ten nie ma tyle łożysk a uwierz mi są mimo to znacznie lepsze. Ten posiada co najwyżej plastikowe tulejki. Wiec spokojnie możesz wybrać za tą kwotę coś równie dobrego lub nawet lepszego. Edited November 22, 2019 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 22, 2019 Report Share Posted November 22, 2019 (edited) Nieco drożej niż sobie założyłeś, ale na UL-u nie ma co oszczędzać, bo będzie "lipa", polecam z pełną odpowiedzialnością zestaw: Spinning 703 UL Fuego LT 1000 JMC 4X 0,04mm Ps Jaxon Gray stream 1-7 to raczej wędzisko na okonie, do właściwego UL-a troszkę mu brakuje. Ps 2 Jeśli byłbyś zainteresowany podlinkowanym 703 UL, to mam takowego na zbyciu, używany jeden raz (kupiłem dwa egzemplarze) i będę w Warszawie 29 listopada, to mógłbym zabrać. Edited November 22, 2019 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2019 Report Share Posted November 22, 2019 (edited) Jeżeli mogę polecić to kołowrotek to Ryobi Virtus rozmiar sobie dobierz, ja używam do lekkiego spin. 1000 już 3-ci sezon i bez zastrzeżeń wada to brak zapasowej szpuli którą musisz zakupić. Niezły też będzie Ecusima. Jeśli chodzi o wklejkę to z moim Dragonem Mystery Contact Jig 2,40 cw 3-20 używanym już 13-cie lat nałowiłem się okoni, szczupaków, sandaczy, kleni a też się wklejki obawiałem. Edited November 22, 2019 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 22, 2019 Report Share Posted November 22, 2019 (edited) Jeśli chodzi o kołowrotki Ryobi to bardzo dobry wybór w tym przedziale cenowy. Modeli jest sporo tylko wybierać. Jeśli zaś chodzi o wspomniane wędzisko z serii Mystery a była to szeroka seria spinningi, gruntówki i inne kije. Niestety nic nie wyjdzie z tego. To już historia. Zgodnie z wymaganiami wędkarzy a dokładnie klientów została dawno wycofana a jej miejsce zajęła "nowość". Klient nasz Pan. Klient zaś wymaga corocznie nowości. Wystarczy zmienić kolor lakieru i nazwę a zostaje szczęśliwym posiadaczem nowości A. D. 20..... ileś tam. Edited November 22, 2019 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szybkidodo Posted November 22, 2019 Author Report Share Posted November 22, 2019 Więc tak, Ryobi Virtus 1000 już do mnie jedzie, kręciłem nim, że to tak uogólnie "obmacałem" bo znajomy z bloku obok ma, co prawda nie ten rozmiar, ale bardzo sobie zachwalał. Co do kijka to wybrałem się już ciutke dalej bo do Wędkarskiego, żeby sprawdzić kijek... oczywiście go nie było :p Ale sprzedawca powiedział, że na okonki się idealnie nada, widziałem kilka filmów, poczytałem opinie, jestem bardzo blisko zakupu. Dziekuje wszystkim za inicjatywę by mi pomóc i wytłumaczenie kilku aspektów Jeszcze może 2 lata i moja wiedza będzie chociaż w małym stopniu odpowiednia by wypowiedzieć się na forum, jeszcze raz dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 23, 2019 Report Share Posted November 23, 2019 Życzę więc udanych łowów. Żeby były udane musisz pamiętać o kilku podstawowych sprawach. Wędzisko UL nie służy do tego by łowić małe ryby tylko małymi przynętami. Z powodzeniem można takim kijkiem holować ryby 2-3 kg a nawet większe jeśli warunki pozwalają. Więc bez problemu można takim wędziskiem złowić medalowego klenia czy okonia. Oczywiście ryby typu szczupak i inne osiągające naprawdę duże rozmiary traktujemy jako przyłów a nie wybrany cel. Niestety wielu początkujących wędkarzy idzie w złym kierunku. Zakładają z góry że delikatniejszy kij to tylko małe rybki. Potem rodzą się pytania w stylu " Jaki kij wybrać by dobrze pracował pod okoniami 15-20 cm"?. Nie tędy droga by świadomie nastawiać się na małe czy wręcz niewymiarowe ryby. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 24, 2019 Report Share Posted November 24, 2019 (edited) Święte słowa! Na podlinkowanej przeze mnie "witce" moja Pani wyjęła sandaczyka 52cm, była niezła "jazda", ale kijek dał radę i nie wyglądał na zagrożonego. Edited November 24, 2019 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts