Jump to content

Wedka sumowa

Recommended Posts

Witam na wstepie chcialem sie przywitac ( przepraszam za brak polskich znakow taki sprzet ) z racji takiej, ze jestem nowy na forum i jest to moj 1 post. Mam na imie michal 28 lat swoja przygode z wedkarstwem zaczolem w wieku okolo 5 lat zarazony przez dziadka jeszcze na starych wedkach bambusowych. Pozniej po 14 roku zycia zaczolem jezdzic na lowiska komercyjne ze wzgledu na spory koszt wyrobienia karty wedkarskiej, zazwyczaj lapalem na splawik tzw patelniaki ale pewnej nocy wybralem sie ze znajomym na noc na suma i wlasnie wtedy udalo mi sie zlapac 15 kg suma na zwykla gruntowa wedke ( karpiowke ). Pozniej przez wzglad na szkole i wyjadz na 2 koniec polski musialem pozucic na pare lat przygode z wedkarstwem. Teraz od 4 lat jestem szczesliwym posiadaczem karty wedkarskiej i nic mnie nie ogranicza, moze tylko fundusze :). Chialbym teraz zakupic wedke typowo sumowa. Z racji takiej ze nigdy nie podchodzilem w sposob taki zeby przygotowac sprzet odpowiednio pod dany rdzaj ryby czy pore roku moje pojecie na ten temat jest bardzo ubogie posilkowalem sie roznymi forami opiniami ale samemu mi ciezko cos wybrac.

Cena jaka chce przeznaczyc na wedke to budzet 200 - 300 zl. Chcialbym zaczac lapac z brzegu na peczek rasowek na ogromnyma zalewie ( Wilcza Wola ). Zywca odpuszczam, brak wywozki, nie znam miejsc musze na spokojnie poznac, chce lowic bez zrywki ze splawikiem podwodnym 10 - 15 gram. Szukalem wedek na wlasna reke do 1 dam linka Dragon Magnum Ti Catfish 300

znalazlem tez cos innego z dragona cena podobna do tej wyzej jednak mi sie strony pousuwaly i pamietam ze jak probowalem ja znalezc to nigdzie nie bylo dostepnej w sprzedazy. Widzialem wiele pozytywnych opini na jej temat w stosunku cena - jakosc. Wedka jest z 2012 r. 

Chcialbym zeby wypowiedzieli sie cos doswiadczeni ludzie :) z gory dziekuje i pozdrawiam.

Edited by wind
edycja linku

Tu masz wędke o której prawdopodobnie piszesz.  Jest też model 3,05 m cw 300g. Możesz śmiało wybrać jedną z nich. W tej kwocie dużego wyboru nie ma. 

Osobiście polecił bym Ci kij Dragon Millenium CatZone jednak jego cena przekroczy 300 zł. Wpisz nazwę na allegro i obejrzyj. 

Na Wilczą Wolę każdy z nich się nadaje. Znam wodę nie mieszkam daleko. 

Wędzisko wybrałeś dobre, choć to co linkuje Krzysiek, moim zdaniem, jest lepsze. Lepsze z jednego powodu, daje Ci możliwość przejścia na rzeki i łowienia w dołkach głównego koryta z obciążeniem 250g. Ktoś napisze, że 300 to więcej niż 250 i to prawda ale już od 60% obciążenia dopuszczalnego cw wędzisko zaczyna żyć własnym życiem podczas rzutu. Jeśli ktoś pisze, że łowi cały czas z gruntu  obciążeniem 100 g wędziskiem z cw 150 g i nie widzi problemu ze zwiększeniem obciążenia oraz cw, to uwierz ale nie wie o czym pisze. 3 m wędzisko z cw 500 g i 250 g obciążenia wymaga naprawdę silnych rąk, inaczej dzieją się dziwne rzeczy. ;) W Twoim konkretnym przypadku zestawy powinny mieć obciążenie ok 60 g, gdyż nie mam pojęcia czemu ale daje to najdłuższe i najcelniejsze rzuty.

Drugim, mniej istotnym powodem jest sama wytrzymałość wędziska z cw 500 g, która zapewnia Ci komfort psychiczny, gdy uwiesi się coś większego.

Długość, optowałbym, w okolicy 3 m. Wędzisko to dźwignia prosta a duża ryba ma potężną siłę i utrzymanie jej nawet na 3 m wędzisku będzie kosztować dużo potu i bólu mięśni. Jeśli szukasz sporo dłuższych wędzisk aby rzucać nawet do 100 m, to patrz na segment surfcastingowy. W nim również szukaj odpowiedniego kołowrotka z jak najmniejszym przełożeniem. To nie jest sprzęt najtańszy ale dedykowany pod big game, który zniesie sporo więcej niż betoniarki spod znaku karpia np taki. Jednak jak wspomniałem wędzisko to dźwignia. Sam posiadam surfcast 4,2 m z cw do 250 g i dziś, zdrowie, już bym się nie pokusił na polowanie celowe suma, raczej na łowienie w samym nurcie białorybu gdzie obciążenie 150 g to wręcz minimum.

Wystarczy mi 3 metrowe, o takim myślałem własnie i spokojnie myślę, żę dalej jak 50 - 60m nie będę potrzebował żucić. Te co Krzysztof wysłał to chyba te co szukałem ale jeszcze nie jestem pewien. :D...

...edit: i wlasnie znalazlem te wedke o ktorej wspomnialem w 1 poscie. Krzysiek to nie jest ta do ktorej mi linka podeslales, ale ja cie w blad wprowadzilem mowiac ze to Dragon a chodzilo mi o 

CORMORAN BULL FIGHTER X SUM (300, 320)

tylko jest problem z dostepnoscia wiec chyba wezme jedna z tych co napisaliscie ale jeszcze sie wstrzymam pare dni moze ktos cos dopisze

Edited by Michał Wróblewski Dread