Dario1906 Posted June 13, 2020 Report Share Posted June 13, 2020 Witam wszystkich chciałem prosić o pomoc. Oczywiście jestem początkujacy, nabyłem bata 5m z wysuwana szczytówka chciałem zapytać jak długa ma być żyłka od szczytówki po haczyk i jak długi w tym przypon. Dzięki wielkie Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 13, 2020 Report Share Posted June 13, 2020 Cały zestaw* powinien być około 20 cm krótszy od wędki. Inaczej będzie Ci trudno zarzucać i podbierać ryby. Przypon dobiera się do ryb jakie chcesz łowić i tego jak żerują. Zwykle używam około 30 cm o grubości 0.10, haczyk 14. Model i rozmiar haczyka dobiera się do przynęty. * - żyłka z zamocowanym spławikiem, obciążeniem i przyponem. Bat o takiej długości może być za krótki, 6 m jest bardziej uniwersalny. Każdy metr bata to 2m zasięgu. Kiedy Ci się spodoba zaczniesz myśleć o nowym. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario1906 Posted June 13, 2020 Author Report Share Posted June 13, 2020 (edited) Dzięki wielkie za podpowiedź stawik na który się wybieram jest malutki,głównie plotka i średni karaś jest i spory karp ale się na niego wogole nie nastawiam, zdaje sobie sprawę że jak weźmie to będzie ino pstryk Będę łowić na białe robaki no może i czerwonego zapodam, spławik 1,5 g. Edited June 13, 2020 by Dario1906 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts