patryk2023 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Panowie, chciałbym wybrać się w przyszłym roku na ryby na morze (prawdopodobnie dorsze ). Chciałbym zaopatrzyć się w wedle na taki wyjazd, dlatego prosiłbym o zaproponowanie wędki i pozostałych akcesoriów do tego. Nie jestem znawca tego typu lowinia ale sadze ze bede łowić na pilkery które widzialem ze maja nawet 200g. Jeśli chodzi o kołowrotek to myślałem nad dobrym okumy z tylnim hamulcem i do tego mocna pleconke i przypon, pozostaje kwestia dobrej wędki. Widziałem ze są wedki nawet do 150 zł, tylko jak juz pisałem nie znam się na tym i nie wiem czy warto kupować ten sprzęt żeby po jednej wyprawie nie musieć kupować nowego lepszego... z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Też niedawno stałem przed tym problemem. W końcu zdecydowałem się (przy pomocy znajomych ze sklepu) na WFT Charisma Senso Pilk 2,40 50-190g. Łowiłem nim już na gumy na główkach od 40g, a także cięższymi pilkerami (do 250g) i powiem szczerze, żę kijek i tu i tu sprawuje się całkiem nieźle. Kosztuje trochę więcej niż 150 PLNów, ale moim zdaniem warto. Co do kołowrotka - to już kwestia gustu, ale dla mnie wygodniejsze są te z przednim hamulcem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2023 Posted September 3, 2012 Author Report Share Posted September 3, 2012 No tak z przednim chciałem, wcześniej się pomyliłem... No ale dzięki za odp:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted May 20, 2013 Report Share Posted May 20, 2013 Kije są bardzo różnorodne na dorsza. Podstawa to głębokość łowiska i szybkość dryfowania jednostki a co za tym idzie stosowanie cięższych przynęt. We Władysławowie wypływa się na głębokie łowiska, często rzędu 60-80m i stosuje się ciężkie pilkery, ok 200g. Wędka musi być przystosowana do takich obciążeń. Osobiście nie łowię już pilkerami z kutrów czy łodzi. Stosuję kij sandaczowy Team Dragon o CW do 35g oraz główki jigowe 40-80g. Najczęściej łowię dorsze na Zatoce Gdańskiej, na głębokościach 15m i wystarcza mi obciążenie 40-50g z gumą L4 Relaksa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
www.wiazarydachowe.pl Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 Patent w tym jeszcze moim zdaniem czy lubisz łowić na miękkim czy sztywnym kiju, tak naprawde to sam stwierdzisz jak wypróbujesz. Mnie osobiście źle się łowiło na miękkim, i na lekkich pilkerach, poręczniej na sztywnym i pilker min 200g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PinekW Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 (edited) Witam! Ja ostatnio znalazłem stronkę, na której kupiłem leciutką wędkę (jedyne 165g)- na razie pokazuję na stronie. Ale mogę przesłać fotkę Edited March 4, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts