batu_han Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Szukam gruntówki, która będę mógł łowić karasie liny leszcze +/- 2-3 kg na wodach stojacych, ale ktore tez nada sie na karpie, nie mowie tu o okazach 20kg, tylko tak 6-7, moze troche wiecej. Chce lowic i na koszyk i na włos, jest taka uniwersalna wędka? cena do 120 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 delikatna karpióweczka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 2,75 lbs? czy jeśli bede łowic koszykiem np 30 g, twarda szczytówka nie przetnie mi zylki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 w tym temacie musisz zaczekać na podpowiedzi doświadczonych w tej dziedzinie kolegów, ja w niej jestem zupełnie ciemny. alee... szczytówka ma przeciąć żyłkę? tak jak mówiłem, nie znam się na wędkarstwie karpiowym, ale to raczej dziwne Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Widziałem kiedyś jak wędka z cw 90 - 120 bodajże, "przecina" żylkę 0,26 z koszykiem 60g. To dlatego ze szcztyowka byla za twarda, czy cos podobnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Hmmm. Brzmi nieco dziwnie. To musiala byc szczytwka z brzytwa haha. tylko zartuje. A chcesz tradycyjna gruntówke czy feeder? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Za 120 zl moze byc problem. Jezeli dolozysz 60 dych to poszukaj cos z serii Konger Arcus feeder albo konger Medalist feeder. Sa naprawde dobre, polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Na rzekach nie będę raczej łowić, ale teleskopa też nie chce. Tak jak mówiłem, żeby te karasie i leszcze, i jakieś nie największe karpie też bym chciał połapać na włos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Włos nie ma zadnego znaczenia w wyborze wedki To poprostu kawalek zylki pociagniety 5-10cm pod haczykiem. Na nie niego nawleka sie twarde przynety np.pellety albo popupy. na włos warto lowic jak nastawiasz sie na naprawde duze ryby np. karpie. Wedki ktore zaproponowalem nie sa teleskopowe tylko nasadowe, trzyczesciowe. Poszukaj na allegro napewno cos znajdziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 (edited) A co powiecie o tym wędzisku: Robinson Carbomix Feeder Expert edit. prosimy o unikanie wklejania linków z Allegro. wind Edited August 31, 2012 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emines Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 (edited) Mikado Trython kopiłem ostatnio i powiem ze jutro je wy testuje bo idę na ryby na nockę na staw z bratem Dam znać co i jak czy dobra wędka bo z tego co wiem dobra firma i dobre ma feedry i w całkiem przyzwoitej cenie Robinson też dobra firma miałem feedera Santanę z tej firmy i był ok Edited August 31, 2012 by Emines Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Widziałem kiedyś jak wędka z cw 90 - 120 bodajże, "przecina" żylkę 0,26 z koszykiem 60g. To dlatego ze szcztyowka byla za twarda, czy cos podobnego. Szczytówka żyłki nie przetnie chyba że .... 1. Uszkodzona jest przelotka, jakiś zadzior uszkodził żyłkę lub żyłka zaplątała się o szczytówkę. 2. Żyłka sam z siebie była uszkodzona i przy zacięciu w tym miejscu pękła. Wytrzymałość żyłki znacznie zmniejszają węzły. 3. Zaczep zablokował zestaw końcowy i siła zacięcia zerwała żyłkę. Może koszyk się gdzieś zaplątał lub haczyk złapał zielsko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Przy wyrzucaniu, koszyk polecial ze zestawem daleko do wody, a huk był jakby szczytówka się łamała Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Przy wyrzucaniu, koszyk polecial ze zestawem daleko do wody, a huk był jakby szczytówka się łamała Powody j/w. Może kabłak nie otwarty, to się zdarza nawet najlepszym . Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 Ok, ale odbiegliśmy od tematu, jaka wędka będzie spełniać moje kryteria? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Sprobuj Konger Arcus albo Konger Medalist. Beda Ci pasowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 Cena mi nie pasuje za bardzo :/ jakieś innego propozycje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Hmm. Za 120zl moze byc problem . Poszukaj cos Mikado moze bedzie tansze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts