Jump to content

Gruntówka.

batu_han
 Share

Recommended Posts

Szukam gruntówki, która będę mógł łowić karasie liny leszcze +/- 2-3 kg na wodach stojacych, ale ktore tez nada sie na karpie, nie mowie tu o okazach 20kg, tylko tak 6-7, moze troche wiecej. Chce lowic i na koszyk i na włos, jest taka uniwersalna wędka? :) cena do 120 zł

Włos nie ma zadnego znaczenia w wyborze wedki :) To poprostu kawalek zylki pociagniety 5-10cm pod haczykiem. Na nie niego nawleka sie twarde przynety np.pellety albo popupy. na włos warto lowic jak nastawiasz sie na naprawde duze ryby np. karpie.

Wedki ktore zaproponowalem nie sa teleskopowe tylko nasadowe, trzyczesciowe. Poszukaj na allegro napewno cos znajdziesz ;)

Mikado Trython kopiłem ostatnio i powiem ze jutro je wy testuje bo idę na ryby na nockę na staw z bratem :P

Dam znać co i jak czy dobra wędka bo z tego co wiem dobra firma i dobre ma feedry i w całkiem przyzwoitej cenie :)

Robinson też dobra firma miałem feedera Santanę z tej firmy i był ok

Edited by Emines

Widziałem kiedyś jak wędka z cw 90 - 120 bodajże, "przecina" żylkę 0,26 z koszykiem 60g. To dlatego ze szcztyowka byla za twarda, czy cos podobnego.

Szczytówka żyłki nie przetnie chyba że ....

1. Uszkodzona jest przelotka, jakiś zadzior uszkodził żyłkę lub żyłka zaplątała się o szczytówkę.

2. Żyłka sam z siebie była uszkodzona i przy zacięciu w tym miejscu pękła. Wytrzymałość żyłki znacznie zmniejszają węzły.

3. Zaczep zablokował zestaw końcowy i siła zacięcia zerwała żyłkę. Może koszyk się gdzieś zaplątał lub haczyk złapał zielsko.

Przy wyrzucaniu, koszyk polecial ze zestawem daleko do wody, a huk był jakby szczytówka się łamała :)

Powody j/w. Może kabłak nie otwarty, to się zdarza nawet najlepszym :).