wędkarz12 Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Mam problem z doborem koloru twisterów na okonie próbowałem na niebieski pomarańczowy itp. Ale one są jakieś wybredne. Polecili byście jakieś kolory ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Jak na szczupaka można w pewien sposób na danym łowisku dobrać parę sprawdzających się kolorków, tak na okonie (uważam że) nie ma takiej opcji. Nie wyobrażam sobie wyjścia na okonie bez co najmniej 20 kolorów twisterów w różnych długościach. Trzeba próbować. Okoń to piękna ryba i piękne jest w niej również to, że trzeba się nieźle namęczyć, żeby dobrać idealną przynętę Link to comment Share on other sites More sharing options...
MłodyWędkarz Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Poleciłbym ci srebrnoczerwoną blaszkę 5g z ogonkiem czerwonym brokatowym. Biorą jak głupie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirania Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Może nie w temacie ale polecam wirujący ogonek musisz go wypróbować ja na nie mam najwięcej okoni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meszku11 Posted September 28, 2012 Report Share Posted September 28, 2012 Przeżroczysta gumka 5 cm z ogromną ilością kolorowego brokatu... Biorą jakby je szlag trafił tak samo z szczupakiem i sandaczem... Nawet już się mi boleń i sum trafil. Powodzenia mam nadzieję że pomogłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacacyc Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 jak dla mnie motor oil,ogólnie wszystkie odcienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Jak ja i Bart jeździmy na spina, to najlepiej sprawdzają się twisterki w kolorze butelkowym z brokatem... ale nie każda woda i nie każda ryba jest taka sama... Polecam metodę prób i błędów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyeter Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Wszystko zależy w jakim akwenie łowisz, mętnym czy przezroczystym. Osobiście polecam kolor żółty twistera o długości 2,5-3,5 cm. Na pewno nie urwiesz ciągniętego okonia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 motoroil, pomarańczka, żółty i róż Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 7, 2016 Report Share Posted November 7, 2016 (edited) Mam problem z doborem koloru twisterów na okonie próbowałem na niebieski pomarańczowy itp. Ale one są jakieś wybredne. Polecili byście jakieś kolory ??? Przecież w innym temacie doradzałeś, to nie wiesz jakie??? Obrotówki do nr3, wahadłówki do nr1, wirujące ogonki do7g, gumki do 7cm (główki w zależności od głębokości łowiska, kolory dowolne), woblery pływające i tonące do 7cm... Wszystkie te przynęty mogą być efektywne w zależności od łowiska, naturalnego pokarmu występującego w łowisku, pory dnia, aury, apetytu i chęci okonków do współpracy. Eksperymentuj, nikt nie da Ci "na tacy" panaceum, niezawodnej recepty... Edited November 7, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts