markoniowy Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Witam. W czasie pewnej rozmowy na temat gruntówki usłyszałem taki temat: Podczas polowu metodą gruntową z koszyczkiem zanętowym dobrze jest założyć na trzonek haczyka małą kuleczkę styropianu a dopiero robaki.Kulka ta ma powodować,że przynęta unosi się lekko nad dnem,co skutkuje lepszymi braniami.Co o tym sądzicie,a może ktoś to już praktykował? ł Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 robiłem tak łowiąc na bata. nie wiem, czy akurat ryby dobrze brały, czy to pomalowany styropian tak na nie działał. ogólnie fajny pomysł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Czasami tak robię, gdy ryba lepiej bierze na lekko uniesioną przynętę, a nie leżacą na dnie np. przy połowie płoci Link to comment Share on other sites More sharing options...
~Piotr~ Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Ja tak łowiłem z gruntu 2 lata temu, akurat nic dużego nie złowiłem ale okonki brały nieźle. Z doświadczenia wiem że przy użyciu średniej wielkości robaka czerwonego potrzebowałem 4 kulek stytopianu żeby unosiły haczyk z robakiem, haczyk z długim trzonkiem, cienki, lekki taki jak na zdjęciu żeby zmieścić kulki styropianu i robaka. Robaka przebijałem na 3 razy na przemian ze styropianem zaczynając od nałożenia kulki styropianu i wbijając na łopatkę lub oczko haczyka. Jako obciążenie które znajdowało sie na dnie stosowałem małą sprężynke z zanętą lub oliwke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 ...a do podniesienia rosówki można użyć strzykawki z igłą! Powietrze wpuszczone w przednią część robala fajnie go unosi Link to comment Share on other sites More sharing options...
hunti Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 (edited) Ja tam stosowałem ryż z wafla ryżowego. Edited August 20, 2013 by hunti Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 Tak, albo ryż preparowany , choć dość szybko spada z haka Styropian faktycznie fajnie sprawdza sie przy połowie płoci Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Nio albo nie koniecznie kuleczka, bo może być styropianowa inna malutka wycięta hymm kształtka na haczyk ;0 Mniejsza o styropian, a zatapiane robaczki białe, kto z was zna? Na 30 minut w pojemniczku zatapiamy białe, one po 30 min. utworzą w otworku gębowym pęcherz powietrza i będą też unosić haczyk, ale w wiekszej ilości na nim zakotwiczone ;0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Znamy, znamy i jeszcze np. wstrzyknięcie rosówce powietrze przez pierścień powoduje jej pływalność Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Ja tam w lekarza dla rosówek bawić się nie bedę, wole białe zalać ;0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts