Jump to content

kuleczka styropianu

markoniowy
 Share

Recommended Posts

Witam.

W czasie pewnej rozmowy na temat gruntówki usłyszałem taki temat:

Podczas polowu metodą gruntową z koszyczkiem zanętowym dobrze jest założyć na trzonek haczyka małą kuleczkę styropianu a dopiero

robaki.Kulka ta ma powodować,że przynęta unosi się lekko nad dnem,co skutkuje lepszymi braniami.Co o tym sądzicie,a może ktoś to

już praktykował?

ł

Ja tak łowiłem z gruntu 2 lata temu, akurat nic dużego nie złowiłem ale okonki brały nieźle. Z doświadczenia wiem że przy użyciu średniej wielkości robaka czerwonego potrzebowałem 4 kulek stytopianu żeby unosiły haczyk z robakiem, haczyk z długim trzonkiem, cienki, lekki taki jak na zdjęciu żeby zmieścić kulki styropianu i robaka. Robaka przebijałem na 3 razy na przemian ze styropianem zaczynając od nałożenia kulki styropianu i wbijając na łopatkę lub oczko haczyka. Jako obciążenie które znajdowało sie na dnie stosowałem małą sprężynke z zanętą lub oliwke.

post-58-0-97577000-1346769113_thumb.jpg

• 11 months later...
  • 11 months later...

Nio albo nie koniecznie kuleczka, bo może być styropianowa inna malutka wycięta hymm kształtka na haczyk ;0

Mniejsza o styropian, a zatapiane robaczki białe, kto z was zna? Na 30 minut w pojemniczku zatapiamy białe, one po 30 min. utworzą w otworku gębowym pęcherz powietrza i będą też unosić haczyk, ale w wiekszej ilości na nim zakotwiczone ;0