Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W czasie pewnej rozmowy na temat gruntówki usłyszałem taki temat:

Podczas polowu metodą gruntową z koszyczkiem zanętowym dobrze jest założyć na trzonek haczyka małą kuleczkę styropianu a dopiero

robaki.Kulka ta ma powodować,że przynęta unosi się lekko nad dnem,co skutkuje lepszymi braniami.Co o tym sądzicie,a może ktoś to

już praktykował?

ł

Napisano

Czasami tak robię, gdy ryba lepiej bierze na lekko uniesioną przynętę, a nie leżacą na dnie np. przy połowie płoci

Napisano

Ja tak łowiłem z gruntu 2 lata temu, akurat nic dużego nie złowiłem ale okonki brały nieźle. Z doświadczenia wiem że przy użyciu średniej wielkości robaka czerwonego potrzebowałem 4 kulek stytopianu żeby unosiły haczyk z robakiem, haczyk z długim trzonkiem, cienki, lekki taki jak na zdjęciu żeby zmieścić kulki styropianu i robaka. Robaka przebijałem na 3 razy na przemian ze styropianem zaczynając od nałożenia kulki styropianu i wbijając na łopatkę lub oczko haczyka. Jako obciążenie które znajdowało sie na dnie stosowałem małą sprężynke z zanętą lub oliwke.

post-58-0-97577000-1346769113_thumb.jpg

Napisano

...a do podniesienia rosówki można użyć strzykawki z igłą! Powietrze wpuszczone w przednią część robala fajnie go unosi :)

• 11 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...
Napisano

Nio albo nie koniecznie kuleczka, bo może być styropianowa inna malutka wycięta hymm kształtka na haczyk ;0

Mniejsza o styropian, a zatapiane robaczki białe, kto z was zna? Na 30 minut w pojemniczku zatapiamy białe, one po 30 min. utworzą w otworku gębowym pęcherz powietrza i będą też unosić haczyk, ale w wiekszej ilości na nim zakotwiczone ;0

Napisano

Znamy, znamy i jeszcze np. wstrzyknięcie rosówce powietrze przez pierścień powoduje jej pływalność ;)