Kamień Napisano 5 Września 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Dzień dobry, Ostatnio na wyprawie na spinning (nic nie udało się złapać ) znalazłem wobler salmo slider 7 w tataraku (komuś się musiał niestety zerwać) i stąd moje pytanie, bo nigdy nie miałem styczności z takimi woblerami. Czy do tej przynęty wystarczy zwykły kij spinningowy, czy jest ona przeznaczona tylko na casting? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 5 Września 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 (edytowane) Możesz go stosować zarówno w klasycznym spinningu, jak i w odmianie castingowej. Typowe łowienie na Slidera polega na klasycznym jerkowaniu. Stojąc wysoko w łodzi lub brzegu wykonujemy cyklicznie po sobie następujące szarpnięcia, z przerwami. Szarpnięcia te powinny być energiczne i krótkie. Pierwsze rzuty najlepiej jest wykonać na płytkiej, przejrzystej wodzie, aby dopasować optymalną częstotliwość i siłę szarpnięć. Po każdym szarpnięciu, w przerwie, Slider powinien energicznie skręcać na zmianę w prawo i w lewo pod kątem zbliżonym do prostego w stosunku do kierunku prowadzenia. Niezwykle ważne jest unikanie luzów linki, jakie mogą powstawać po każdym szarpnięciu. Bardzo trudno jest w takim przypadku zaciąć atakującą rybę. Edytowane 5 Września 2020 przez Alexspin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi