batu_han Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 (edited) Witam, mam pytanie, chce sie wybrac na ryby, lecz nie bardzo wiem od czego zaczac. W lowisku wystepuja liny, karpie, karasie, leszcze, drapieznik taki jak sszczupak. Jest takze amur (ostatnio złowiony 15kg). Posiadam dwie karpiówki, żyłka 0,30, teraz moje pytanie. Nie mam mozliwosci necenia w jednym miejscu, jaki zalozyc koszyk? Jaki hak? Jaki przypon? Nie chce łowić tych ryb ponizej 1 kg. Myslalem nad koszykiem 20g, haczyk 4 i na niego kanapka czerwony + kuku, i dolozyc PVA z kukurydza. Co o tym sadzicie? Czy moze zabrac sie za to jakos inaczej? Moze jedna wedke zalozyc na wlos i kulke? Nie mam mozliwosci siedzenia nad woda wiecej niz od 4 rano np do 18-19. Prosze o propozycje. Dno muliste, dookoła trzciny co kawalek pomosty i 2 male plaze, akwent nie duzy. Edited September 10, 2012 by batu_han Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Niestety, ale jeżeli chcesz łowić systematycznie duże ryby musisz nęcić. Chyba każdy to potwierdzi. Nęć raczej grubo, czyli ziarno, hak z dużą przynętą, tak jak kombinujesz, ewentualnie zestaw włosowy. Może to być kulka, może kukurydza. Jeśli tradycyjny zestaw to na hak rosówka. Jeżeli nęcisz ziarnem to możesz odpuścić koszyk, tylko zestaw umieścić musisz dokładnie w polu nęcenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 ..a do tego jeśli planujesz łowić w dzień to bym sobie dał spokój z leszczami, bo te największe to najłatwiej nocą przechytrzyć. Ja bym się skupił na linach, karpiach i amurach, bo karasi nie łowię . Jak duże i głębokie jest to łowisko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Czyli chłopaki tak, dwie karpióweczki, jedna ze standardowym zestawem koszyk + haczyk a na nim rosówka/kukurydza bądz kanapka, drugi zestaw samozacinający włos + kulka, nece tylko za pomoca PVA a w tym troche pelletu i kukurydza. Co wy na to ? Hak 4. Jeszcze pytanko jaki rozmiar zylki na przypon zastosowac? nie chce necic z brzegu kobrą, procą ani innym wynalazkiem, wole rzucać celnie w pewien obszar. Łowisko nie jest duże, nie znam głębokości ale myśle że 6-7 metrów. Łowisko określam jako Wielkość dużego hipermarketu np real czy coś. Nie mam możliwości wysądowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 (edited) Nie mam możliwości wysądowania.Jak masz wędkę, duży spławik, odpowiedni ciężarek i trochę chęci to w czym problem?Na lina proponuję rosówkę lub pęk czerwonych robaków, ale na zestawie bez koszyka. Jak masz możliwośc to przed łowieniem wejdź do wody, zamieszaj nogami dno, wrzuć tam kilka posiekanych gnojaczków lub rasówek i....już masz łowisko przygotowane. Na amura- gdy w łowisku masz trzcinowiska to przyjrzyj się im dokładnie, a może zobaczysz sterczące kikuty po trzcinie. Jeśli znajdziesz takie miejsce to tam łów w ciepłe dni.Amury lubią trzcinę i wyjadają ją nawet z bardzo płytkich miejsc W takich miejscami wystarczy garść lub dwie kukurydzy gotowanej rzuconej punktowo na zestaw włosowy także z kuku. Na karpie i amury- na wrzesień wybierz miescówkę gdzieś w sąsiedztwie najgłębszego miejsca w jeziorze i tam nęć na głębokości 2-2,5m, a wraz z ochładzaniem się wody schodź coraz głębiej. Zanęcaj samym ziarnem i kulkami i łów na kulki oczywiście metodą włosową Edited September 11, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 nie mam mozliwosci wejscia i zanecenia lowiska. Jedna wedke na wlos kulka + necenie pva kuku i kulki. Druga na haczyk rosowka necenie pva pocietymk rosowkami. Dobrze mysle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 nie mam mozliwosci wejscia i zanecenia lowiska.Amurów i karpi na płytkiej wodzie przy lub wśród zielska nie trzeba wcześniej necić.To samo dotyczy lina. W pobliżu głębokiej wody też nie jest to koniecznością, choć mile widziane , jeśli poznasz trasy ich wędrówek, bo karpie na plycizny wychodzą tylko się nażreć i wracają na głębszą wodę.To jest jakieś łowisko specjalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 Nie, woda PZW jankowo obok Biskupic, niestety w internecie nie znalazłem info o głębokości ani o wielkości lecz można sprawdzić na mapie mój plan jest taki jak powyższy mój post, poskutkuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Jedna wedke na wlos kulka + necenie pva kuku i kulkiNa włos kulka lub ziarno ok., ale dlaczego pva? Ja bym zanęcił choćby na delikatnym spadku dna obszar ok. 6m2, a zestawy położył od głębokiej wody na skraju nęcenia po obu stronach. Ziarno i kulki sklej kaszą manną, i takimi kulami zaneć wybrane miejsce. Druga na haczyk rosowka necenie pva pocietymk rosowkamiOd biedy może być, ale lepiej wejść do wody, zamieszać osadami dennymi, rozsypać pocięte robale i tam łowić. Nie bój się, że to wystraszy liny, bo jest zupełnie odwrotnie Często w minutę czy dwie po takim zabiegu są już brania, a szczególnie w trakcie upałów Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 to w jaki sposob mam necic jak zarzucam np 30 m od brzegu? i jak mam wejsc do wody na glebokosc 2,5 m? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Jeśli ta rosówka ma być na lina to czemu chcesz łowić na 2,5m? Łów gdzies przy zielsku na płytkiej wodzie, a na 2,00-2,50m nęć karpie...bez wchodzenia do wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 To rosowke na hak a kuku na wlos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 To rosowke na hak a kuku na wlos? Dokładnie. Wiesz już jak nęcić, gdzie szukać ryby więc ... do dzieła . I napisać mi tu, co złowiłeś . Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 W skrocie: lin pod trzciny, zestaw bez koszyka z ciezarkiem 20 g, rosowka na hak, zanecic pocietymi rosowkami i patykiem pomieszac dno, jakia hak na ta rosowe? kapr glebokosci 2 - 2,5 m, ciezarek 80 g-zestaw samozacinajacy, hak 4 wlos kukurydza (wedkarska czy jaka? ugotowana przez siebie?), necic kulami z kuku/pellet/kulki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Kukurydza gotowana, surowej raczej na włos nie wciągniesz. Myślę, że od biedy możesz użyć konserwowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 A jaki hak na rosówkę? z reguły są wielkie, więc je pociąć i daj hak nr 4? Możesz jeszcze podpowiedziec jaka żylke najlepiej kupic do przyponow na wlos oraz normalnych przeponów na haczyk? czy może byc taka sama i na to i na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 (edited) lin przy zielsku z rosówką na haku z oczkiem nr.4(z tymi numerami to trzeba uważać, bo czasmi 4 jednej firmy jest większa od 2 innej), ale tylko gdy nie ma wiatru! Jak będzie wiało to olej lina, bo go nie złowisz i nastaw sie na karpie czy amury. Zanęć jak pisałem ale nie pelletem tylko samym ziarnem i kulkami, a na haku kulka lub ziarno na zestawie włosowym z ciężarkiem wedle potrzeby, bo nie musi być ciężki by karp sie zaciął. Łowiłem nawet z 15g. ciężarkami i ładnie się zacinały. Wielkość haczyka zależy od wielkości kulki czy ilości ziaren na włosie wiec sam musisz dobrać. Kukurydza tak jak radzi wind najlepiej podgotowana by była twarda i nie zaprosiła do stołu drobnicy I najważniejsze, a co widzę nie chce ci się robić to to, że chcąc łowić duże ryby białe musisz poznać ukształtowanie dnai pod nie dobierać taktykę, a nie rzucać na chybił trafił Edited September 11, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 Czyli kule (kasza kuku kulki ). Dno jak się dowiedziałem wygląda na takiej zasadzie że na przeciw plaży jest plac glebokosci 6 metrow, a wokol placu wacha sie od 1,5 - 2m. pod trzcinami około metra. A rosówke pociac jesli sie nie zmiesci na 2 mniejsze kawalki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 A rosówke pociac jesli sie nie zmiesci na 2 mniejsze kawalki? Załóż całą rosówkę lub kawałek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 Nie dam rady całej na hak zmieścić a żyłkę do przeponu włosowego jaka polecasz? wezel bez wezla bede robic, kulki pop up Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 nie łowię na włos, nigdy nie robiłem takiego zestawu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 (edited) Nie dam rady całej na hak zmieścićRosówkę przekłuwaj tylko przez pierścień i z obu stran haka zablokuj dzikunamiżyłkę do przeponu włosowego jaka polecasz?najlepsza bedzie tonąca plecionka. Niestety nie podpowiem jakie, bo używam takich, których już nie można kupić (stare zapasy )wezel bez wezla bede robicto nie jeste zbyt pewny węzeł ja stosuję taki (delikatnie zmodyfikowany)kulki pop upjak w łowisku masz cwane ryby, a przy dnie będzie choćby delikatny prąd wody to możesz zapomnieć o braniu. Nie kombinuj i załóż tonącą Edited September 12, 2012 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 12, 2012 Author Report Share Posted September 12, 2012 Nie rozumiem z ta rosowka jesli chodzi o wezel to moowilem o wezle na haczyku a na kretliku taki jak pokazujesz. Ok zaloze tonaca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 Nie rozumiem z ta rosowkakażda rosówka ma kilka centymetrów za główką pierścień, przez który przebijasz haczyk, blokujesz białymi robakami i do wody.moowilem o wezle na haczyku a na kretliku taki jak pokazujesza w czym problem zastosować go przy haczyku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
batu_han Posted September 12, 2012 Author Report Share Posted September 12, 2012 i tylko raz przebic? Wtedy nie bedzie skubania ? W tym momenci nie odican koncowki zylki jak na obrazku tylko docinam do potrzeb kulki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts