patryk2023 Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Witam panowie, czy kolor haczyków ma tak naprawdę jakieś znaczenie? Wybieram się na ryby na staw gdzie można złowić tak jak to na zarybianych stawach karpie, karasie, liny, leszcze, amury...mam zamiar łowić w ciągu dnia, bede łowić na feederze z koszyczkiem i zwykłym zestawie spławikowym. Wiec czy lepsze są klasyczne zlotawe haczyki czy spróbować tych czarnych? Czekam na opinie i z góry dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emines Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy ale na feedra zakalałam czarne haczyki bo mam wrażenie ze haczyk ten wtapia sie w otoczenie dna i nie przypomina podejrzanej pułapki na rybę na spławik to lotto ale bardziej polecam pozłacane Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Z tego co się orientuję, to kolor haczyka zależy od przynęty Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Z tego co się orientuję, to kolor haczyka zależy od przynęty Orientujesz się doskonale . tak pokrótce:haczyki czarne - czerwony robak, rosówki, czerwony - ochotka, złoty - kukurydza, srebrny - biały robak, pinka i większość ziaren. Chociaż od reguł są wyjątki, warto mieć ze sobą zawsze rózne haczyki ze sobą nad wodą, w różnych kolorach i rozmiarach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2023 Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 Ok, dzieki panowie za odpowiedzi no wind zapamietam twoje rady dzieki bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 no wind zapamietam twoje rady tak jak napisałem, czasem od reguł są wyjątki. Dlatego trzeba na bieżąco reagować na to jak żerują ryby. Ale fajnie, że Ci się to przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2023 Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 A co myślisz o tych ze tak powiem wykrzywionych haczykach? Czy maja taka sama skuteczność od tych które nie maja zakrzywienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Masz na mysli odchylenie ostrza od linii trzonka?? Teoretycznie ma to ułatwiać zacięcie ryby. dla mnie nie ma różnicy, czy grot jest odchylony, czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryk2023 Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 Ok wielkie dzieki pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarz12 Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 odchylenie ostrza przydaje się przy delikatnych braniach a po za tym to bez znaczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Ma duże znaczenie w metodzie włosowej Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZlotaRybka_com_pl Posted September 20, 2012 Report Share Posted September 20, 2012 Odchylenie ostrza od linii trzonka ma w przypadku haczyków duże znaczenie,dzięki temu łatwiej jest zdjać rybę i nie wchodzi aż tak głęboko,nie rani jej i możesz potem nawet wypuscić z powrotem do jeziora jeśli masz ochotę. To ważna sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts