Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam panowie, czy kolor haczyków ma tak naprawdę jakieś znaczenie? Wybieram się na ryby na staw gdzie można złowić tak jak to na zarybianych stawach karpie, karasie, liny, leszcze, amury...mam zamiar łowić w ciągu dnia, bede łowić na feederze z koszyczkiem i zwykłym zestawie spławikowym. Wiec czy lepsze są klasyczne zlotawe haczyki czy spróbować tych czarnych? Czekam na opinie i z góry dzieki :)

Napisano

Moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy ale na feedra zakalałam czarne haczyki bo mam wrażenie ze haczyk ten wtapia sie w otoczenie dna i nie przypomina podejrzanej pułapki na rybę na spławik to lotto ale bardziej polecam pozłacane

Napisano

Z tego co się orientuję, to kolor haczyka zależy od przynęty :)

Orientujesz się doskonale ;). tak pokrótce:haczyki czarne - czerwony robak, rosówki, czerwony - ochotka, złoty - kukurydza, srebrny - biały robak, pinka i większość ziaren.

Chociaż od reguł są wyjątki, warto mieć ze sobą zawsze rózne haczyki ze sobą nad wodą, w różnych kolorach i rozmiarach.

Napisano

no wind zapamietam twoje rady

tak jak napisałem, czasem od reguł są wyjątki. Dlatego trzeba na bieżąco reagować na to jak żerują ryby. Ale fajnie, że Ci się to przyda.

Napisano

Masz na mysli odchylenie ostrza od linii trzonka?? Teoretycznie ma to ułatwiać zacięcie ryby. dla mnie nie ma różnicy, czy grot jest odchylony, czy nie.