XtnlX sdasd Posted March 3, 2021 Report Share Posted March 3, 2021 Witam. W planach mam kupno zestawu castingowego w okolicach 800-900zł. Cw w okolicach 10-30. Rozglądałem się po rynku i mają uwagę przykuł multik shimano slx 151 i wędka westin W3 Finesse-T TC 213cm M 7-21g Cast 2sec. Dodam, że nigdy wcześniej na casting nie łowiłem. Jest to dobry wybór w tych pieniądzach czy lepiej skusić się na coś innego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 Zaproponuję Ci zestaw, od którego ja zaczynałem i wciągnęło mnie ze wszystkimi czterema kopytkami: - Black Rock 10-35g jest to środkowy segment wędzisk castingowych, od tego, jeśli cię wciągnie, bez trudu pójdziesz w górę lub w dół; - Tatula 100HSL bez problemu dokupisz do niej lekkie i ultra lekkie szpule, z powodzeniem dostosowując multiplikator do znacznie lżejszych zestawów. Standardowa szpula obsłuży Ci bez problemów zestaw cw do 60g. Obecnie używam 4 zestawów castingowych od 1-4g do 10-40g w tym 3 sparowane z Tatulami o różnym ciężarze szpul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XtnlX sdasd Posted March 4, 2021 Author Report Share Posted March 4, 2021 (edited) Ok. Czyli zestawik w sam raz. A wędzisko troche dłuże dałoby rade? Łowie głownie z brzegu, sporadycznie na łodzi. I jaka grubość plecionki? Edited March 4, 2021 by XtnlX sdasd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 8, 2021 Report Share Posted March 8, 2021 (edited) Łowię wyłącznie z brzegu a długość moich wędek mieści się w przedziale 162-198cm i jest OK. Ponieważ w początkowej fazie nauki castingu będziesz miał "odstrzały" przynęt (nieuniknione nawet u doświadczonych castingowców), proponuję Ci tanią, ale zupełnie niezłą plecionkę MIKADO Nihonto Fine 0,18mm. Po sezonie wymień ją na 0,12mm (maximum 0,14mm). Osobiście cały czas używam tej plecionki, za wyjątkiem Ultra Lighta. Edited March 8, 2021 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
XtnlX sdasd Posted March 9, 2021 Author Report Share Posted March 9, 2021 Dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts