m4ko Posted April 15, 2021 Report Share Posted April 15, 2021 Cześć. Wraz z początkiem sezonu planuję zacząć spinningować w rzece. Stąd moje pytanie: Na co zwracać uwagę łowiąc w rzece, gdzie szukać ryb. Drugie pytanie to: Jak zachowuje się woda w rzece w okolicy np. zatopionej gałęzi? Z góry dzięki. Dodam jeszcze że interesują mnie szczupaki, ewentualnie klenie, jazie, może jakiś boleń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted April 15, 2021 Popular Post Report Share Posted April 15, 2021 (edited) Początek sezonu, czyli maj, jak zakładam. W maju zdecydowana większość naszych gatunków jest już po tarle, pozostaje ukleja, która tarło ma w czerwcu i lin - tarło na przełomie lipca i sierpnia. W tym roku leszcz już powinien być po tarle w maju mimo jakiejś zimy, która trochę postraszyła. Jeśli nie to będzie je miał na przełomie kwietnia i maja lub w pierwszym tygodniu maja. Spinning, czyli drapieżniki. Te większe będą żerować na rybach potarłowych, na ich letnich żerowiskach. Te mniejsze drapiezniki będą zdecydowanie w płytkiej strefie przybrzeżnej nad roślinnością zanurzoną. Żerują na wylegu i ikrze. Wszystko wróci do normalności w drugiej połowie maja, czyli standardów książkowych. Nad zatopioną gałęzią woda zachowuje się w zależności od wielkości tej gałęzi. Może być tak, że w ogóle nie widać różnicy, może wystawać jakiś koniec gałęzi, a może być od razu widoczne mnóstwo zawirowań bez widocznego powodu. Miejsca z powalonymi konarami i drzewami najlepiej obserwować podcas jesiennej niżówki we wrześniu. Przy okazji można zaobserwować rozmyte główki regulacyjne, których podczas normalnego poziomu rzeki w ogóle nie widać. Nie spodziewałem się, że garść najzwyczajniej podstawowych uwag wywoła aż taki entuzjazm. Tak sobie jeszcze pomyślałem, że zawsze lepiej się ogląda niż jedynie czyta a w związku z tym mogę zaproponować swoje dwa dość stare teksty. Stare ale na aktualności nie straciły i długo nie stracą. PIERWSZY chyba dość aktualny do pory roku i sytuacji w wodzie oraz DRUGI, bardziej ogólny. Edited April 16, 2021 by Docio 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts