Paula3232 Napisano 24 Maja 2021 Zgłoszenie Napisano 24 Maja 2021 Witam mam problem ze staw są tam małe ryby. Staw zrobił sie okropnie brudny tzn jest pełno rzęsy i brudów jak zielona galareta podobna do piany nie wiem jak oczyścić ten staw
Baburka Napisano 25 Maja 2021 Zgłoszenie Napisano 25 Maja 2021 Fatycznie wygląda tragicznie...Może 2 łódki i miedzy nimi drobna siatka, by to zebrać??? Ale to tylko pomoc doraźna, na już. Wg mnie to nadmierny rozrost glonów spowodowany niewłaściwym zagospodarowaniem stawu. Wrzuć w wujka hasło "galaretowate coś na stawie rybnym" jest dużo materiału na ten temat
GryDis Napisano 25 Maja 2021 Zgłoszenie Napisano 25 Maja 2021 Skombinuj najlepiej brony, ewentualne grabie metalowe. Przeciągniesz tak ze 100-200razy i ziela nie będzie
jungu Napisano 25 Maja 2021 Zgłoszenie Napisano 25 Maja 2021 Tak się dzieje jak staw ma średnia głębokość 70-100cm i jest w pełnym słońcu przez cały dzień. Glony nitkowate możesz zlikwidować tzw. I-tronikiem czyli urządzeniem które w wyniku elektrolizy uwalnia do wody jony miedzi. Miedź jest zabójcza dla glonów, a w większym stężeniu zabójcza dla roślin i zwierząt wodnych. Nie wiem czy taniej nie będzie jednak pogłębienie tego stawu, przynajmniej połowy do głębokości min. 180cm.
Rekomendowane odpowiedzi