Gość woldi Napisano 19 Lutego 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 No to jak na ten progresywny kij szczupakowy z cw 30-60 Progresywny kij na szczupaka to już samo w sobie nieporozumienie , ale np. karpiowy to teoretycznie fajna sprawa choć dla mnie zbyteczna(mimo, że posiadam), bo prawie zawsze wywożę zestawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 19 Lutego 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Brat kupił progresywną gruntówkę. Z początku się podśmiewałem gdy zarzucał, potem postanowiłem mu pokazać. Jak mi ołów śmignął koło ucha to posiwiałem. Toż to nie zarzucanie a próba samobójcza. To nie są kije wyczynowe. Potrafi wytrzymać naprawdę wiele ale służy niemal wyłącznie w połowie zestawami samozacinającymi. Co do klasycznych karpiówek rodem z wyspy gdzie rządzi Królowa to cały bajzel z tym lbs (lub lb, sam nie wiem ) oparty jest właśnie na konstrukcji wędziska semiparabolic, czyli dawniej oznaczana jako C. Robią też (Ron Thomson) świetne klasyczne gruntówki z normalnym oznaczeniem cw, W nich nie znajdzie się nic bardziej miękkiego niż dawna B a mocniejsze modele to nieodzowne A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ozet Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Odnoszę wrażenie, że każdy wędkarz a spiningista w szczególności, na swój sposób interpretuje akcję wędki. Bo też wielu z nich, nie da się jednoznacznie zakwalifikować do określonej kategorii. Osobiście wszystkie kije pośrednie między szybkimi a wolnymi, określam jako progresywne. Choć ta progresja, w różnych kijach oznacza coś innego. Zależnie od użytych grafitów, czy " mięsistości " blanku. Tak więc progresywny będzie dla mnie, zarówno spin o ugięciu środkowym i tendencją do szczytowego, jak i ten o ugięciu środkowym z tendencją paraboliczną. I jakoś nie mam problemu z wyborem właściwej wędki pod konkretny gatunek ryb. Ale to już wynika raczej z wędkarskiej praktyki. Idealny spin określił bym następująco: szybki podczas wyrzutu przynęty i zacinaniu ryby. Głęboko progresywny podczas holu ryby, z niemal nie kończącą się amortyzacją. Tak jakby połączenie sandaczówki z muchówką. Ale niestety, na nic takiego jeszcze nie trafiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Lutego 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ozet świetnie to ująłeś wspominając o praktyce. Przeróżne dywagacje oparte na ogólnikach wyglądają jak powód tej dyskusji - szybki progresywny. Niby jest odpowiedź a jednak jej absolutnie nie ma a w dodatku wprowadza mnóstwo niejasności. Gdyby do tego podane zostało cw i wartość IM oraz zaznaczenie, że szkło, lub pełna szczytówka, wklejanka, itp, to byłoby wszystko, bo firma jest najmniej znaczącym elementem. A co do polączenia sandaczówki z muchówką to były takie spinningi. Tonkinowe. Innym wędziskiem szybkim i progresywnym były typowe spławikówki z...bambusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi