mikolaj łódzki Napisano 44 minuty temu Zgłoszenie Napisano 44 minuty temu A więc trochę teori. Błystka wykonana z grubszej blach lusterkuje i wącha się wolniej niż jej odpowiednik z blachy cienkiej. Informacja chyba z książki lub filmu Spławika znad Wisły. Potwierdzona moim obserwacjami. To po pierwsze. Po drugie im cięższa przynęta tym szybciej trzeba ją prowadzić (woda stojąca). A ja chciałem uzyskać przynętę do wolnego prowadzenia w płytszej wodzie ale wolno kiwającej się. Więc potrzebowałem materiału o małej gęstości. Wybrałem aluminium. Materiałem wyjściowym były płaskwoniki 40mm o grubości 3 i 5 mm. Mam szablony naszykowane wystarczyło wydrukować , wyciąć i przykleić. Obrobiłem zgrubnie kątówką A potem długie i precyzyjne piłowanie pilnikiem. Nabiłem punkty i powierciłem. I etap najtrudniejszy kształtowanie. Dużo walenia młotkiem jednak doświadczenie robi swoje. Nie wiem czy rok temu bym sobie poradził. Profil prosty bez zgięcia w poprzek osi. Każdej błystce nadałem po przeciwnej stronie fakturę jak ja to mówię igieł. I teraz szlifowanie mużynem najpierw 180 a potem 320. Nie sa perfekcyjne ale jak na pierwszy raz z tak grubym materiałem są akceptowalne. Teraz wystaczy je uzbroić. I waga alga 3 w tym wykonaniu to 16 i 26 gram w zależności od grubości.
Rekomendowane odpowiedzi