Jump to content

Nasza rybia dusza

Kadebla
 Share

Recommended Posts

Wpadłem na pomysł założenia takiego fajnego temaciku. Nasz ulubiony gatunek ryby.

U mnie będzie to z pewnością okoń, lin i pstrąg.

Okoń, to wg mnie najpiękniejsza ryba naszych wód. Przez rybactwo śródlądowe, ta ryba zawsze była uważana za chwast i masowo tępiona. Dzisiaj, złowienie okonia większego niż 35cm to nie lada sztuka, a jednak nawet kilkunasto-centymetrowy pasiak dla mnie znaczy tyle co pięć takich płoci.

Następnie lin. Lina cenie za niesamowitą waleczność i emocje jakich ta ryba może dostarczyć wędkarzowi w czasie holu. Mam także wobec tej ryby pewien sentyment. Byla to pierwsza ryba, która zawisła na końcu mojej wędki :wub:

Z kolei moje uwielbienie pstrąga nie ma żadnego sensownego wytłumaczenia - po prostu je lubię, bo jest to taka mało wybredna ryba . Weźmie zawsze i na wszystko i czasem ratuje mnie przed zerowym połowem. :D

A jak to wygląda u Was?

Wszystkie ryby lubię łowić, ale skoro trzeba wybrać ulubiony gatunek ryby, to myślę, że lin będzie na 1 miejscu u mnie.

Rzadko, ostatnimi czasy mam możliwość zapolować na tą piękną rybę, ale kiedyś na pobliskim stawie udawało mi się wyciągnąć ładne okazy.