Skocz do zawartości

Jeziora Wigierskiego Parku Narodowego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Szukam informacji, które z jezior Wigierskiego PN są dostępne do wędkowania z brzegu? Z tego, co czytałem, Wigry a zwłaszcza Pierty nie bardzo, dużo roślinności wynurzonej. Nie mogę znaleźć informacji, jak jest z mniejszymi? Nie łowię z łodzi stąd pytanie. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

Czarno to widze poza wypożyczeniem łodzi od miejscowych o ile posiadją zarejestrowaną...
WIgry w 1980 roku byłu upiornie zarośnięte po brzegu a od tamtej pory pewnie sporo.... przybylo wszelakiego zielska :(
Leszczewek to samo, czyli masakra.

Edytowane przez Wartburg
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Jezioro wigry ponad 40km linii brzegowej więc tych "ogólnie dostepnych" pomostów trochę jest, zależy w jakimś miesiącu będziesz łapał, ja łapie do kwietnia  (od maja włażę na lodki) fajnym miejscem są pomosty w Starym Folwarku, ciut tam tłoczno ale za to jest zalecone na maksa jak lubisz łowić  przede wszystkim jeść ukleje to dobre dwa zestawy, 1,5 h i 100 uklej jest w sezonie (turystycznym) powiedzmy od czerwca jest gorzej bo te pomosty (akurat te w starym Folwarku) są zajęte przez zagłówki a inne mogą być też ciut zatłoczone ale jak poszukasz to zawsze coś Znajdziesz, np. Cimochowiznie czy magdalenowie, wystarczy mile słowo albo piwko do gospodarza/właściciela pomostu

Napisano (edytowane)

w Bryzgu są pomoste w 99% prywatne, "ogólno dostępny" jest przy ośrodku "WIDOK" ale tam jest pełno dzieci kapiących sie itd, pozostałe pomosty poza jeszcze jednym ale tam łapać nie polecam (nie będę pisał już dlaczego) są prywatne i w sumie nie wiem, nie próbowałem nigdy z nich korzystać wiec ciężko powiedzieć. W Gawrych Rudzie są pomosty dostępne u Jawora - tylko tez w sezonie pełno będzie tam ludzie poczynając od około 9 rano, reszta to prywatne - trza pytać gospodarza/właściciela

Edytowane przez Grzegorz Karwel