mateusz999 Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 (edited) Witam, Chciałbym kupić wędkę w przedziale 100-200 zł. Będę łowił w wodach stojących głównie leszcze i płocie, a także liny i karpie. Chciałbym, aby miała akcję paraboliczną. Pomóżcie w wyborze konkretnego modelu. Jaki ciężar wyrzutu i krzywą ugięcia powinna ona mieć? Będę łowił metodą spławikową. Poszukuje wędki o długości 3 m, no może 3,3 m. Jeżeli podajecie model, to piszcie, ile dana wędka mniej więcej wytrzyma. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję. Pozdrawiam. edit/ Szukam wędki trzyczęściowej. Edited November 25, 2012 by mateusz999 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Kurcze, nie polece zadnych wedzisk z akcji parabolicznych, bo ich nie uzywam . Cw powinnien byc cos okolo 10-30g. Dlugosc-zalezy od rzutów. Bedziesz rzucal daleko czy raczej blizej? Ile taka wedka wytrzyma, zalezy jak ja bedziesz szanowal. To ma byc teleskop, czy nasadowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz999 Posted November 25, 2012 Author Report Share Posted November 25, 2012 Napisałem, że szukam wędki trzyczęściowej (nasadowej). Będę łowił z bliskich odległości. Chodziło mi o wytrzymałość ile kg wytrzyma - jaką rybę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Oj sory. Bylem w trakcie pisania gdy dopisales o tej trzyczesciowej. Wiesz, ja lowie na odleglosciówki i mysle ze wiecej do tej rozmowy wniosa koledzy niz ja. Poczekaj az Wind wejdzie na forum, on bedzie wiedzial. Moze zastanów sie nad batem...a te karpie to do jakich rozmiarów tam dorastaja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Chodziło mi o wytrzymałość ile kg wytrzyma - jaką rybę?A chcesz je ,,balonem,, wyciągać? Pytanie bez sensu Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz999 Posted November 25, 2012 Author Report Share Posted November 25, 2012 (edited) Na moich oczach znajomemu pękła wędka w pół przy rybie około 3 kg, dlatego pytam, ile konkretny model wytrzyma. Karpie mogą mieć nawet 6-7 kg, a łowisko jest "bogate" w zaczepy. Wędka najlepiej ze 100% włókna węglowego. Edited November 25, 2012 by mateusz999 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Chodziło mi o wytrzymałość ile kg wytrzyma - jaką rybę? Wytrzyma tyle ile najsłabszy element całego zestawu. Na moich oczach znajomemu pękła wędka w pół przy rybie około 3 kg, dlatego pytam, ile konkretny model wytrzyma. Prawdopodobnie była uszkodzona. Ewentualnie hamulec był dokręcony na beton. Nikt nie jest w stanie określić wytrzymałości wędziska w kg. Na to składa się wiele czynników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 (edited) Pękła, bo była uszkodzona albo kolega nie ma pojęcia o holowaniu ryb Dobry wędkarz w sprzyjających okolicznościach to i na bardzo delikatny sprzęt wyholuje znacznie większe karpie niż 6-7kg Edited November 25, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Żeby to chociaż było 6-7, ale on pisał ze to było 3kg . Nie kumam o co kolesiowi chodziło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz999 Posted November 25, 2012 Author Report Share Posted November 25, 2012 Kolega łapał na spławik i karp około 3 kg połamał mu wędkę przy samym brzegu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Prawdopodobnie była uszkodzona. Ewentualnie hamulec był dokręcony na beton. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts