Toxi Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Witam Związku zbliżającymi się świętami chciałbym kupić mojemu tacie książkę o wędkarstwie lecz nie znam się na tym . Jest on rybakiem średnio zaawansowanym i łowi na zbiornikach wodnych w Czechach. Co możecie mi polecić ? Pozdrawiam Toxi Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Cześć jeżeli łowi karpie to polecam książke Pawła Szewca "Nowoczesne Wędkarstwo Karpiowe" znajdzie tam dosłownie wszystko o łowieniu karpi od a do z ,a jeśli woli spinning to fajną propozycją na prezent była by książka Szczupak Król Drapieżników z woblerem Rapala w zestawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Książka to świetny pomysł, lecz za dwa - trzy lata informacje w niej zawarte nie będą już aktualne, Wciąż pojawiają się nowinki sprzętowe, co powoduje zmiany w technikach połowu a czasem wręcz w związku z tym, powstają nowe lub mocno zmieniają się techniki połowu dziś bardzo popularne. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby wykupienie prenumeraty jakiegoś czasopisma wędkarskiego. Jest kilka ogólno tematycznych a i są takie typowo specjalistyczne dla fanów wybranej metody. W takich gazetach pojawiają się nie tylko porady specjalistów i nowinki techniczne ale i informacje o zmianach w obowiązującym wędkarzy przepisach prawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 wykupienie prenumeraty jakiegoś czasopisma wędkarskiego.No dobry pomysł "WW" lub "Wędkarstwo Moje Hobby" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toxi Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 (edited) Z prenumeratą może być ciężko gdyż mieszka w Czechach Chyba zdecyduje się na książkę o szczupakach Przeglądam różne strony i chyba tez wezmę kalendarz wędkarski , na pewno się przyda Edited December 8, 2012 by Toxi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 "Wedkarz Skuteczny" Stanislaw Stupkiewicz i Jacek Leśniowolski. Z tej ksiazki nauczylem sie prawie wszystkiego. Ksiazka ma juz pare lat, wiec nalezy podchodzic do dzialu "sprzet" z dystansem, ale to tylko fragmencik tej obszernaj ksiegi. Tam znajdziesz wszystko o gatunkach, lowiskach, metodach, przynetach, zanetach itd. Generalnie swietna ksiazka dla wedkarza zarówno poczatkujacego, jak i zaawansowanego. Polecam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Mam "Wędkarza skutecznego" i faktycznie jest to dość ciekawa pozycja, tyle, że wydana ładnych parę lat temu i jak wspomniał przedmówca, nie wszystko co autorzy tam pisali jest dziś aktualne. Co więcej, z kilkoma wysuwanymi przez nich tezami wręcz się nie zgodzę . A wracając do prenumeraty, chyba większość czasopism wędkarskich wysyła również za granicę, a w obrębie UE pewnie nie będzie w ogóle problemu. Ale trzeba się dowiedzieć dokładnie, jak już zdecydujesz się na jakiś tytuł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadebla Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 A tak z czystej ciekawości...z czym się nie zgadzasz wind? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 A tak z czystej ciekawości...z czym się nie zgadzasz wind?Dokładnie nie pamiętam, w którym momencie lektury parę razy się uśmiałem, ale nie zgodzę się z propozycją stosowania jako żywca wzdręgi i okonia. Niedawno książkę przekazałem młodszemu pokoleniu i nie jestem w stanie tak na szybko sprawdzić, gdzie bym mocno polemizował z autorami. Pamiętam, że autorzy "olali" całkowicie kwestię przygotowania i łowienia z użyciem kukurydzy oraz temat glin jako składnika zanęt. I jeszcze "porada", ze woda z kranu jest tak samo dobra do nawilżania zanęty jak ta z łowiska. To pozostawię bez komentarza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybcok1985 Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Książka godna polecenia "Boleń moje techniki połowu".jacek Stępień.według mnie bardzo dobrze pokazane miejscówki(jak złowić bolka) a także kilka ciekawych artykułów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts