Jump to content

Koszyczki do metody V2

Recommended Posts

Pierwszą wersja podajnika do metody V2 . Koszt wykonania wyniósł coś poniżej 2 zł. Pewnie pojawi się wersja 3. Będzie się różniła ułożeniem żeberek. Żeberka to jeden kawałek drutu stalowego ocynkowanego 1,8 mm. Zatopiłem go w ołowiu. Zamierzam pokryć podajnik cienką warstwa żywicy epoksydowej i piasku bądź pomalować farbą w kolorze fekalenego brązu . :)

20220611_205801.jpg

Guest Ubertroll

Super forma spędzania wolnego czasu.  Ale...

...koszyczek do metody - 5 zł, gotowa dedykowana foremka, co by się nie upaprać za mocno - bezcenne. Możliwość zastosowania "szybkozłączki" powala na szybkie zmiany przyponów. W tym przypadku jestem na nie.

Zdecydowanie trzymam kciuki za rozwój w klepaniu blaszek!

Jak eksperymentujesz z ołowiem, to zadbaj o właściwą wentylację. Szkoda zdrowia. Osobiście odlewam sobie główki jigowe - na świeżym powietrzu.

Edited by Ubertroll

Ołów wchłania się też przez skórę a zabrudzone ręce zanieczyszczają wszystko czego dotykasz. Pewnie nie zaszkodzi używać rękawic.

W skrajnym przypadku można nabawić się ołowicy a nie leczona jest straszna. Gdyby kogoś interesował przypadek z życia wzięty.

31 minut temu, Ubertroll napisał:

Jak eksperymentujesz z ołowiem, to zadbaj o właściwą wentylację. Szkoda zdrowia. Osobiście odlewam sobie główki jigowe - na świeżym powietrzu.

Wiem robię to zawsze w dobrze wentylowanym pomieszczeniu bądź na świeżym powietrzu. Zakładam również ochronę gałek ocznych jest to trochę na wyrost ale oko nie pieczarka i dwa razy nie rośnie. I spokojnie rękawice też będą. I też nauczyłem się odlewać i lutować w dlugim rękawie i w długich spodniach.:) 

koszyczek do metody - 5 zł, gotowa dedykowana foremka, co by się nie upaprać za mocno - bezcenne. Możliwość zastosowania "szybkozłączki" powala na szybkie zmiany przyponów. W tym przypadku jestem na nie.

To tak. Chciałem dokupić koszyczki ale moje ulubione zhibo I ich odpowiedniki zdrożały. Dlatego też ożywiłem idee własnego koszyczka. Foremek nie używam bo nie lubię i znając siebie pogubiłbym je szybko. Szybko złączek nie stosuje bo wolę krętliki. Wiec w moim przypadku jest to na tak:).

Zdecydowanie trzymam kciuki za rozwój w klepaniu blaszek!

Będzie aktualnie ruszę na złomowce w poszukiwaniu blach i rur aluminiowych i miedzianych .