Jump to content

Moc wędki a jej ciężar wyrzutowy

kuba
 Share

Recommended Posts

Witam, na wstępie powiem tylko, że nie wiem czy w poprawnym temacie założyłem wątek. 

Naszła mnie taka myśl, która ciągle mnie nurtuje i nie mogę znaleźć sensownego rozwiązania.

Jak ma do siebie ciężar wyrzutowy wędki a jej zapas mocy. Posiadam feederka 3,3 do 90g. Jeżdżę z nim często na dzikie i dla wielu ludzi zapomniane wody PZW jak i również zawody na komercji. Gdzie musi się zmierzyć z nie lada wyzwaniem, mam na myśli sporymi karpiami, zaczepami czy siłowymi holami. Zauważyłem, że czasami brakuje jej zwyczajnie mocy. Mam na myśli, wędka wygina się do pewnego momentu a dalej zwyczajnie nie pracuje...

Jeżeli chciałbym szukać mocniejszej wędki to mam się przerzucić z feedera na karpiówkę? No totalna głupota. A może zwyczajnie zamienić feederka na jakiegoś o większym CW? Tylko, że z tego co przeczytałem sprzeczne są opinie na temat korelacji CW a zapasu mocy. 

Jak Wy to widzicie?

Jak rozróżnić, która wędka będzie mocniejsza, twardsza, zakładając, że obie mają identyczną długość i taki sam ciężar wyrzutowy. Nie wiem, czy to istotne ale dodam, że łowie zazwyczaj na koszyczki 35/45g + zanęta. Jeżeli wędka o większym CW rozwiązała by problem to z 90g przejść na ile? Lubię raczej paraboliczne kije więc nie chciałbym zacząć łowić prętem ;)

Pozdrawiam.

Mocnego feedera o parabolicznej pracy szukaj w firmie Daiwa. Robią naprawdę dobre i mocne wędziska. Wybierz kij dłuższy np. 3,6 m i cw 120 g skoro tego wymagają warunki Twoich łowisk. "Zapasów mocy" się w kijach nie doszukuj bo czegoś takiego nie ma. Kij ma swoją moc która zależy głównie od materiałów z jakich został on wykonany. Jednak to temat na dłuższe pisanie a z tego nic bo przy zakupie i tak nie dowiesz się zazwyczaj z czego jest zrobiona wędka. Może później teraz niestety mam czas tylko na kawę.

Edited by ryukon1975