kaczkaPL Posted October 9, 2022 Report Share Posted October 9, 2022 Witam, zastanawiam się nad kupnem nie drogiego sprzętu do metody splawikowej. Chciałbym aby był to w miarę lekki sprzęt bo łowię głównie nie duże płocie, a na wiosnę średnie liny. Mam na oku wędkę, kołowrotek i żyłkę, jednak za dużo o tym sprzęcie nie wiem, wiec proszę o radę. Wędka:Tenesa Tele Trip Jaxon 300 cm C.W. do 30g Kolowrotek:Jaxon Piano VM 3000 Zylka:DAM Spezi Line Feeder 0.18 mm Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted October 9, 2022 Report Share Posted October 9, 2022 (edited) Wędzisko długości 3 m kompletnie nie nadaje się do metody spławikowej. Jeśli bym wybierał to minimum 3,9 m. Kołowrotek lepszy z przednim hamulcem Ty wybrałeś model z tylnym. Do tego jego pojemność szpuli 215 m żyłki o średnicy 0,25 mm też całkiem zbędna. Kołowrotek z płytką szpulą ułatwia rzuty lekkim zestawem spławikowym. Edited October 9, 2022 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 9, 2022 Report Share Posted October 9, 2022 Szukaj kołowrotka z dopiskiem "match" i zwróć uwagę na pojemność szpuli. Wystarczy, że będzie mieścił 150m żyłki 0.18mm 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BogdanNawrotek Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 Kołowortki tylko i wyłacznie o wymiarach 8 x 15 x 13 cm firmy Mistrall, Korzystam z nich od lat i jestem zadowolony. Mam też dwie wędki na oddanie. Kto pierwszy napiszę to mu dam. Oczywiście ja nie płacę za przesyłkę. Pozdrawiam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts