Adamowy24 Posted March 11 Report Share Posted March 11 Wędkuję od ponad 10 lat. Bywałem w różnych miejscach i spotykałem się z różnymi sytuacjami, ale ostatnio zaskoczony. Będąc pod Rzeszowem znalazłem sobie fajne miejsce, podnęciłem i po 3 dniach pojechałem na ryby. No i tutaj zaczyna się cała historia. Opisana miejscówka była zaopatrzona w stanowisko zrobione z desek. W sumie nic szczególnego i tak na oko stanowisko było wykonane z 20 może 30 lat temu. Gdy już tam siedziałem, to po jakimś czasie przyjechał typ, który stwierdził, że to jest jego miejsce. On je zbudował i tylko on może tutaj siedzieć. W sumie niezbyt miałem ochotę ruszać się stamtąd, ale gość był na tyle niezrównoważony i agresywny, że przekonał mnie do opuszczenia. Potem pojawił się jakiś dziadek, który dodatkowo potwierdził, że stanowisko zbudował jego ojciec i tylko oni na nim łowią. Nie daje mi to spokoju, bo czy na wodach PZW ktoś może mieć prywatne stanowisko? Wydawało mi się, że tego typu miejsca funkcjonują na zasadzie, kto pierwszy ten lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted March 11 Report Share Posted March 11 (edited) RAPR mówi o tym wyraźnie więc nie będę pisał na ten temat. Łowię ogólnie w okolicach Rzeszowa. Też miałem taką sytuację. Jednak ja nie dałem się pogonić. Zdarzyło mi się to raz jakieś 6-7 lat temu. Bohaterem nie byłem, człowiek był sporo starszy. Jednak jak raz dasz się przegonić to wszyscy będą Cię ścigać. Edited March 11 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted March 11 Report Share Posted March 11 Gdyby człowiek podszedł normalnie i powiedział "słuchaj kolego, ja tutaj zbudowałem pomost czy ja tutaj wycinam, sprzątam i dbam o porządek czy nęciłem sobie tutaj kilka dni" to bym grzecznie odszedł a gdyby startował z "buzią" to by mnie stamtąd nie ruszył nawet czołgiem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wesolysumik2137 Posted March 14 Report Share Posted March 14 NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK "MIEJSCE MOJE I TYLKO MOJE" to jest niezgodne z prawem !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 14 Report Share Posted March 14 8 godzin temu, wesolysumik2137 napisał: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK "MIEJSCE MOJE I TYLKO MOJE" to jest niezgodne z prawem !!! Nieprawda. Fakt, że na zdecydowanej większości wód PZW lub innych stowarzyszeń nie ma możliwości przywłaszczenia sobie miejsca na stałe mimo zbudowania kładki ale są przypadki ujęte prawem gdzie jest to jak najbardziej naturalne. Znam nawet kilka zbiorników dzierżawionych przez PZW, gdzie takie kładki istnieją i jak najbardziej mają umocowanie prawne. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts