Jump to content

Problem z Mistrall 5-15g

Recommended Posts

Witam, posiadam wędke "navigator spin mistrall 5-15g" , jest taki problem w tym źe, gdy zarzucam lekkimi przynętami typu wobler czy zestaw z bocznym trokiem (na okonia) leci na bardzo małą odległość lub, gdy zwijam z cięźszymi przynętami przynęta idzie po samym dnie z zachacza o różne korzenie czy inne śmieci, nie daje poprawy nawet, gdy podnoszę wędke na duźą wysokość,dodam że posiadam żyłkę spin 0,28mm/9.30kg, nie wiem czego to jest wina, jestem początkującym wędkarzem :) chciałbym się dowiedzieć czy mogę na to coś poradzić , proszę o odpowiedź i podrawiam.

Witam, zacznijmy od tego jakiego kołowrotka używasz i jak długie wędzisko posiadasz ? 

Po drugie grubość żyłki 0,28 dość solidna średnica, zdecydowanie za gruba na okonia. 

Polecam zacząć od zmiany żyłki na 0,18 ewentualnie do 0,25 (Dobrej Marki)  

Napisz dokładnie o jakie ciężkie przynęty ci chodzi, o jakich gramaturach piszemy oraz dlaczego tak dużo ? ;) 

Osobiście, czysto subiektywnie, Twój problem rozwiązałbym następująco.

Na jednej szpuli do "zboczka" i ogólnie przynęt 5-10g żyłka 0,14-0,16.

Na drugiej szpuli do przynęt 10-15g żyłka 0,22.

Wędzisko nie jest sprzętem do połowu okazów a cw wskazuje na ryby do 5kg a i to raczej będzie wymagało nie lada umiejętności i bardzo dobrze ustawionego hamulca w kołowrotku.

Obie żyłki powinny być miękkie i lekko sztywne. Taka koncepcja powinna Ci pozwolić na podwojenie odległości rzutu. A co do przynęt trałujących dno, to może być z powodu iż są głęboko schodzące lub mała głębokość łowiska. W takim przypadku rozwiązaniem mógłby być wybór przynęt pływających lub spowolnienie ściągania.

gdy zarzucam lekkimi przynętami typu wobler czy zestaw z bocznym trokiem (na okonia) leci na bardzo małą odległość

posiadam żyłkę spin 0,28mm/9.30kg

Tak jak koledzy już napisali musisz użyć cieńszych żyłek. 0,27-028mm używałem, ale przy połowie szczupaków na bardzo duże woblery :)

gdy zwijam z cięźszymi przynętami przynęta idzie po samym dnie z zachacza o różne korzenie czy inne śmieci,

Zmniejsz ciężar lub jeśli ryby lepiej reagują na szybki opad zastosuj metodę piłowania, która polega na szybkim poderwaniu przynęty do góry za pomocą uniesienia wędki lub szybkim nawinięciem żyłki na kołowrotek, a następnie opuszczanie jej na napiętej żyłce i tak cały czas, aż do skutku.

Woblery pływające wolniej ściągaj, a wirówki szybciej lub piłuj nimi

Edited by woldi

Wędka długość 2.7m, kołowrotek inspiration 4000 (będę zmieniał na spinningowy)A przynęta cięzka która szoruje po dnie to już guma z 7-8g główkąNie wiem nie znam się tak bardzo na tym dlatego zadaje tyle pytań, doradcie mi coś więcej na ten temat czego powinienem uźywać a czego nie itp.

Edited by hege
Połączenie postów. Proszę o używanie funkcji "edytuj"

7-8g. główka to nic wielkiego no chyba, że z 15cm ripperem :) Praca jaką masz nadać przynęcie (szorowanie też może być skuteczne!) zależy od sposobu połowu i żerowania ryb, bo czasami i 30g to za mało by skusić drapieżnika do ataku