Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

chcę zacząć łowić, bardzo dawno temu jeździłem z kolegą (czasy szkolne). Podobało mi się ale nie wszedłem w to. Teraz chcę spróbować. Od różnorodności sprzętu boli mnie głowa. 

Z tego co udało mi się zrozumieć. Potrzebuję wędkę teleskopową o długości 3m-3.5m z szybką akcją. Chcę łowić na spławik na wodach stojących raczej może czasem na rzece. Nie mam pojęcia jaki kupić kołowrotek. Po za tym rozumiem że potrzebuję podbierak siatkę i te wszystkie dodatki typu haczyk spławik śruciny itp. Z mojej strony prośba o pomoc w wyborze sprzętu i marki kompletnie się na tym nie znam. Chciałbym kupić coś do 200/300 zł za cały sprzęt.

Napisano

Nie mam rozeznania w sprzęcie tej klasy a przecież potrzebujesz jeszcze akcesoria. Poczytaj forum bo często ktoś pyta i zobacz jakie są ceny.

Przed chwilą w innym temacie podałem link do kołowrotka, niedrogi a posłuży na lata.

Ze sprzętem wędkarskim jest jak z butami. Możesz kupić tanie, narobisz sobie odcisków i rozpadną się po kilku tygodniach. Jedna para w cenie trzech tanich będzie na lata aż się podeszwy przetrą. 

Widzisz różnicę? 

Napisano

Z butami to akurat bywa różnie bo i te droższe potrafią się rozlecieć ale nie o tym chciałem. Potrzebuję podstawowy sprzęt i nie chcę wydać za dużo (jak mi się sport spodoba wtedy będę inwestował) jednocześnie nie chcę żeby mnie zniechęcił. Szukam kompromisu bardzo możliwe że jest trudny do osiągnięć ale może jednak się da.

Myślę jeszcze o łowieniu na methods feeder bo dość fajnie to na YT wygląda. Pytanie czy wędka i kołowrotek do łowienia w ten sposób nada się też do spławika?

Pojeździłem dzisiaj trochę przy okazji zakupów w Lidlu obejrzałem gotowe zestawy za około 150 zł. Nie będąc znawcą raczej bym tego nie kupił jakość wykonania mnie nie przekonała.

Byłem też w Decathlonie i znalazłem wędkę z kołowrotkiem do metody gruntowej za 300 zł. Pytanie czy ktoś takiego sprzęt używał i może się podzielić wrażeniami? 

https://www.decathlon.pl/p/zestaw-wedka-kolowrotek-caperlan-resifight-500-3-50-m/_/R-p-312552

Napisano
2 hours ago, Paweł Chojnacki said:

Szukam kompromisu bardzo możliwe że jest trudny do osiągnięć ale może jednak się da.

Bez problemu można znaleźć kompromis i kupić coś tańszego co ma dobre opinie. Alex często poleca sprzęt spinningowy. 

Było ostatnio kilka dyskusji o sprzęcie wartym uwagi przy ograniczonym budżecie. Wędziska i kołowrotki zaczynają się około 200zł.

Do tego akcesoria i wyjdzie następne 100-150zł.

Myślę jeszcze o łowieniu na methods feeder bo dość fajnie to na YT wygląda. Pytanie czy wędka i kołowrotek do łowienia w ten sposób nada się też do spławika?

Kołowrotek można przełożyć ale wędzisko jest całkowicie inne i nie ma szans. Zdarzają się "kombajny" które można przekładać ale to rzadkość. Mam jeden na stanie ale rzadko używam bo średnio mi podchodzi.

Pojeździłem dzisiaj trochę przy okazji zakupów w Lidlu obejrzałem gotowe zestawy za około 150 zł. Nie będąc znawcą raczej bym tego nie kupił jakość wykonania mnie nie przekonała.

Widziałem ale nie brałem nigdy do rąk :) Idealny przykład wyrzucenia pieniędzy w błoto.

3 hours ago, Paweł Chojnacki said:

Byłem też w Decathlonie i znalazłem wędkę z kołowrotkiem do metody gruntowej za 300 zł. Pytanie czy ktoś takiego sprzęt używał i może się podzielić wrażeniami? 

Wędka do połowu drapieżników czyli kompletnie się nie nadaje do Twoich zastosowań.

Jakoś pewnie tak sobie ale nie widziałem na żywo.

Napisano
W dniu 23.06.2023 o 08:48, Paweł Chojnacki napisał:

chcę zacząć łowić

Zacznij od karty wędkarskiej, wyboru okręgu PZW i opłaty zezwolenia. Możesz też łowić w łowiskach komercyjnych, ale karta wędkarska to podstawa.

Napisano

Tak, egzamin mam umówiony na czwartek, wydrukowałem sobie regulamin RAPR parę razy przeczytałem ale muszę wykuć na pamięć okresy ochronne, wymiary itp. to plus podstawowe zasady chyba wystarczy? Nie wiem gdzie będę chciał łowić jeszcze chyba bardziej na komercyjnych.

W sprawie sprzętu to faktycznie ciężko znaleźć coś do 300 zł tym bardziej że jednak chcę spróbować method feeder. Sporo się dowiedziałem założone inny temat z prośbą o ocenę sprzętu.

Dziękuję za rady