TomKal Napisano 23 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 23 Czerwca 2023 Dzień dobry. Jako, że to pierwszy post, to chcę przywitać wszystkich Szanownych Forumowiczów. Jestem początkującym wędkarzem, dotychczas raczej preferowałem wędkowanie w formie obserwacji lub tzw. "przyczepkę" do bardziej doświadczonych kolegów. Chciałbym się usamodzielnić i w końcu kupić coś własnego. Budżet, to plus minus 300zł. Gdzie będę wędkował: z brzegu, raczej wody stojące - jeziora i stawy, ryby 1-3 kg, choć fajnie byłoby spróbować w przyszłości jakiegoś karpia (tak, tak - zdaję sobie sprawę, że wymaga to już raczej kolejnej wędki i przede wszystkim - doświadczenia). Proszę, o pomoc przy zakupie wędziska, kołowrotka,żyłki, spławika, haczyka i może nawet jakiegoś podbieraka. Budżet można delikatnie rozciągnąć. Z góry dziękuję za pomoc.
zwykły michał Napisano 23 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 23 Czerwca 2023 Na początek sprawy organizacyjne. Chłopaki zapytają czy masz kartę wędkarską? Druga sprawa to budżet na skompletowanie wszystkiego czego szukasz jest za mały. Sam kołowrotek około 200 zł, wędzisko podobnie a reszta pewnie z 50 zł jak nie więcej. Liczę bez podbieraka.
TomKal Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 23 Czerwca 2023 13 minut temu, zwykły michał napisał: Na początek sprawy organizacyjne. Chłopaki zapytają czy masz kartę wędkarską? Druga sprawa to budżet na skompletowanie wszystkiego czego szukasz jest za mały. Sam kołowrotek około 200 zł, wędzisko podobnie a reszta pewnie z 50 zł jak nie więcej. Liczę bez podbieraka. Karta jest. Zezwolenie na połów również będzie wykupione. Członkiem PZW nie jestem Budżet...myślę, że mogę go zwiększyć do 500 zł.
zwykły michał Napisano 23 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 23 Czerwca 2023 Moim zdaniem, skromnym z resztą, kupowanie czegokolwiek żeby tylko zmieścić się w budżecie jest mało rozsądne. Czasami warto dołożyć drobną kwotę. Mój najnowszy zestaw, kupiony jako używany, to Okuma Ceymar i Daiwa Ninja Match 3.6m. Wędzisko już nie występuje w handlu ale niedawno Docio wybierał jakieś kije. Musisz poszukać na forum. 3
zwykły michał Napisano 23 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 23 Czerwca 2023 Nie ma sensu szukać kiedy już znalazłeś. 1
TomKal Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2023 W dniu 23.06.2023 o 22:12, Docio napisał: Michał, mówisz i masz. tutaj Dziękuję za "gotowca". Lekkie przekroczenie budżetu nie robi mi różnicy, ale problemem będzie długość wędki po złożeniu (problemy transportowe). Czy jest szansa znaleźć coś, co będzie krótsze i niezłe jakościowo? PS. Po przemyśleniu sprawy podbijam budżet do ok. 600-700zł. Może Pan Kolega podrzuciłby również propozycję jakiegoś podbieraka w przyzwoitej cenie? Pozdr. Czy taka teleskopówka da radę? Nie ukrywam, że jej wymiar po złożeniu idealnie wpasuje się w moje potrzeby. Reszta pozostałaby taka sama, jak w przygotowanym przez Docia zestawie. https://allegro.pl/oferta/wedka-mistrall-lexus-tele-match-4-20m-5-25g-10559535361
mikolaj łódzki Napisano 24 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2023 Podbierak proponuje jeżeli wiążesz większe nadzieje z wędkarstwem sztyca (4-5 metrów ) + siatka. A jeżeli chcesz taniej to zwykły najtańszy jaxon teleskopowy używam od 3 lat i działa i się nie psuję. Ostatnio mniej jeżdżę z spławikiem to też natłuściłem aluminiową rączkę i czeka na lepsze czasy. Teleskop też da radę ale będzie miał gorszą akcję i ugięcie. Coś za coś. 1
TomKal Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2023 1 minutę temu, mikolaj łódzki napisał: Podbierak proponuje jeżeli wiążesz większe nadzieje z wędkarstwem sztyca (4-5 metrów ) + siatka. A jeżeli chcesz taniej to zwykły najtańszy jaxon teleskopowy używam od 3 lat i działa i się nie psuję. Ostatnio mniej jeżdżę z spławikiem to też natłuściłem aluminiową rączkę i czeka na lepsze czasy. Teleskop też da radę ale będzie miał gorszą akcję i ugięcie. Coś za coś. Muszę iść na jakieś kompromisy, bo jestem ograniczony względami transportowymi. Generalnie im krótszy będzie kij po złożeniu, tym lepiej. Czyli ten Mistrall powinien podołać wyzwaniu? Ewentualnie prosiłbym jeszcze o jakieś propozycje.
Docio Napisano 24 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2023 5 godzin temu, TomKal napisał: Czy jest szansa znaleźć coś, co będzie krótsze i niezłe jakościowo? Jest, tylko pytanie, chcesz łowić wędziskiem match, czy wędziskiem o nazwie match? 2 godziny temu, TomKal napisał: Czy taka teleskopówka da radę? To nie jest wędzisko match tylko teleskop nazwany match. 5 godzin temu, TomKal napisał: propozycję jakiegoś podbieraka w przyzwoitej cenie? Dla Twoich potrzeb transportowych nie ma takiego, który pasowałby do Twojego zestawu match. Powinieneś się wpierw sam ogarnąć, jakie masz możliwości transportowe, finansowe, itp. Co chwila zmienia Ci się priorytet a my mamy tracić czas i pokornie szukać dla jaśnie pana. Poza tym, gdy pytasz, to staramy się jak najlepiej dopasować odpowiedź do faktów jakie przedstawiłeś. Podważanie tego, gdy samemu nie ma się o tym pojęcia, jest zwykłym... nie napiszę, obiecałem. Jak się nie ogarniesz to kup co chcesz aby pasowało Ci do Twoich potrzeb, o których nie wspominasz, i będziesz łowił wedle własnego uznania. Z mojej strony EOT. 2
TomKal Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2023 (edytowane) 9 minut temu, Docio napisał: Jest, tylko pytanie, chcesz łowić wędziskiem match, czy wędziskiem o nazwie match? To nie jest wędzisko match tylko teleskop nazwany match. Dla Twoich potrzeb transportowych nie ma takiego, który pasowałby do Twojego zestawu match. Powinieneś się wpierw sam ogarnąć, jakie masz możliwości transportowe, finansowe, itp. Co chwila zmienia Ci się priorytet a my mamy tracić czas i pokornie szukać dla jaśnie pana. Poza tym, gdy pytasz, to staramy się jak najlepiej dopasować odpowiedź do faktów jakie przedstawiłeś. Podważanie tego, gdy samemu nie ma się o tym pojęcia, jest zwykłym... nie napiszę, obiecałem. Jak się nie ogarniesz to kup co chcesz aby pasowało Ci do Twoich potrzeb, o których nie wspominasz, i będziesz łowił wedle własnego uznania. Z mojej strony EOT. Co, za ofensywa. Zadałem pytanie, otrzymałem odp. W związku z odpowiedzią i zawartą w niej sugestią - zwiększyłem budżet. Dodatkowo zaznaczyłem, że ważnym priorytetem jest dla mnie długość wędziska po złożeniu. Grzecznie podziękowałem za udzieloną odpowiedź i poświęcony mi czas. Złośliwości i wycieczki osobiste typu "jaśnie pan", można było sobie darować, bu sugerują bycie zwykłym....nie napiszę, obiecałem. Wystarczyło napisać: "sorry, ale w powyższym budżecie nie znajdziesz typowej matchówki, która spełni Twoje kryteria". Bez cienia ironii - przepraszam za zajęty czas. Zdaję sobie sprawę, że oprócz Ciebie są inni forumowicze, którzy być może podzielą się swoją wiedzą. Edytowane 24 Czerwca 2023 przez TomKal
zwykły michał Napisano 24 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 24 Czerwca 2023 Jeżeli masz problem z transportem to pozostaje match trzyczęściowy albo bolonka. Pierwsze będzie miało około 135-140 cm po złożeniu a drugie około 120 cm. Różnica w użytkowaniu będzie ogromna. Podbierak kupiłbym max 3m bo taki będzie w miarę uniwersalny i cenowo znośny. Jeżeli kosz i sztyca to wybrałbym gumowany. 2
Rekomendowane odpowiedzi