Piotr pogromca Napisano 16 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Witam ostatnio zamówiłem trochę nowych przynęt na szczupaka między innymi mcprey12 i flanker od berkleya 14cm i bardzo mi zależy aby dało radę prowadzić tymi przynętami w opadzie lecz po uzbrojeniu mcpreya w prawie 8 gramowy wkręt nie działa w opadzie i tak się zastanawiam czy to tak powinno być czy coś źle robię natomiast flanker już ma jakąś lekką pracę dopiero kiedy będzie w pełni uzbrojony aczkolwiek nadal to nie jest to co chciałbym uzyskać jak patrzę po różnych sklepach wędkarskich nie ma wkrętów o wadze 9 gram jest przepaść do od razu 10 i obawiam się że wtedy nie będę w stanie prowadzić efektywnie tej przynęty na wodzie około 3-4m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 16 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Różnica pomiędzy 10g a 9g nie jest jakaś kosmiczna i można zeszlifować trochę. Równomiernie z dwóch stron albo spod spodu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 16 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 tylko czy może ktoś łowil na te przynęty i wie dokładnie ile trzeba obciążenia dać by dobrze działały i również widziałem że ludzie zbroili mcpreye w 5g główki i tak się zastanawiałem czy im to dobrze działa w opadzie itd. ale nie znalazłem nic konkretnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 16 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Piotr pogromca napisał: mcprey12 Mowa o Abu Garcia McPrey? Używam tych gumek. Ja je zbroje w główki 5g oraz 7g. Nie mam problemu. Tez mam wody 2-3 metra. Nie zbroiłem ich we wkrętki więc nie powiem jak się zachowuje wtedy w opadzie. Z ciekawości... czemu nie zbroisz w zwykłe główki? Edit. Ogólnie to jedna z moich ulubionych przynęt. Świetna na szczupaki mimo niedużych rozmiarów. Szczególnie w kolorze "firetiger". Edytowane 16 Lipca 2023 przez Kusy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Napisano 16 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) Co to znaczy nie działa w opadzie? Nie macha ogonkiem, nie lusterkuje? Guma poprzez samo opadanie może, ale nie musi, być wabiąca. Ryba atakująca opadającą przynętę robi to już z bezpośredniej bliskości, tak więc praca ogonkiem nie jest już zazwyczaj potrzebna. Częstokroć leniwie opadająca, przewracająca się z boku na bok guma, będzie lepiej prowokować do ataku. Przeciążenie gumy, tak by ciągle merdała ogonkiem może spowodować jej zbyt gwałtowne ruchy, przyczyniające się często do chybionego (i nie ponawiającego się już) ataku. PS Jeszce jedno, na pracę przynęty, także w opadzie ma niebagatelny wpływ również grubość linki... Edytowane 16 Lipca 2023 przez RBTS PS 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 16 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Piotr pogromca napisał: obawiam się że wtedy nie będę w stanie prowadzić efektywnie tej przynęty na wodzie około 3-4m Co w takiej sytuacji ma powiedzieć wędkarz który łowi na rzece o szybkim nurcie i żeby dojść w okolice dna musi założyć główkę czy czeburaszkę 20 g? Przynęta jeśli jest prawidłowo uzbrojona będzie pracować niezależnie od tego czy główka ma masę 5 czy 30 g. Masę zaś dobiera się do łowiska i techniki prowadzenia np. szybki opad wymaga dużej masy. Nigdy nie widziałem na gumach ograniczeń co do masy ich obciążenia. Mocno błądzisz w tych swoich przemyśleniach. Edytowane 16 Lipca 2023 przez ryukon1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 22 godziny temu, Kusy napisał: Mowa o Abu Garcia McPrey? Używam tych gumek. Ja je zbroje w główki 5g oraz 7g. Nie mam problemu. Tez mam wody 2-3 metra. Nie zbroiłem ich we wkrętki więc nie powiem jak się zachowuje wtedy w opadzie. Z ciekawości... czemu nie zbroisz w zwykłe główki? Edit. Ogólnie to jedna z moich ulubionych przynęt. Świetna na szczupaki mimo niedużych rozmiarów. Szczególnie w kolorze "firetiger". tak mowa o tej przynęcie a jeśli możesz podać jakiej wielkości haka używasz do nich to byłbym wdzięczny ja dla testu uzbroiłem w taki a używam zazwyczaj dozbrojek dlatego że nie mam u siebie zbyt dużych szczupaków i nie biorą one jakoś mega mocno i brań również jest mało dlatego tak już z przyzwyczajenia chciałem użyć dozbrojki 21 godzin temu, RBTS napisał: Co to znaczy nie działa w opadzie? Nie macha ogonkiem, nie lusterkuje? Guma poprzez samo opadanie może, ale nie musi, być wabiąca. Ryba atakująca opadającą przynętę robi to już z bezpośredniej bliskości, tak więc praca ogonkiem nie jest już zazwyczaj potrzebna. Częstokroć leniwie opadająca, przewracająca się z boku na bok guma, będzie lepiej prowokować do ataku. Przeciążenie gumy, tak by ciągle merdała ogonkiem może spowodować jej zbyt gwałtowne ruchy, przyczyniające się często do chybionego (i nie ponawiającego się już) ataku. PS Jeszce jedno, na pracę przynęty, także w opadzie ma niebagatelny wpływ również grubość linki... nie działa w opadzie czyli po prostu nie ma żadnej pracy ani nie macha ogonkiem ani nie rusza się na boki wydaje mi się że najskuteczniej działała by gdyby jakakolwiek praca w opadzie by była a plecionke używam 0,14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 20 godzin temu, ryukon1975 napisał: Co w takiej sytuacji ma powiedzieć wędkarz który łowi na rzece o szybkim nurcie i żeby dojść w okolice dna musi założyć główkę czy czeburaszkę 20 g? Przynęta jeśli jest prawidłowo uzbrojona będzie pracować niezależnie od tego czy główka ma masę 5 czy 30 g. Masę zaś dobiera się do łowiska i techniki prowadzenia np. szybki opad wymaga dużej masy. Nigdy nie widziałem na gumach ograniczeń co do masy ich obciążenia. Mocno błądzisz w tych swoich przemyśleniach. trochę nijak ma się to do mojego pytania nie łowię na rzece i nie wiem co ma powiedzieć? ma znaczenie masa główki np. jak łowię na cannibale 12,5cm to 6g obciążenia jest dla mnie idealne przynęta pracuje ogonkiem w opadzie i nie opada zbyt szybko a jak wezmę już shadteeza od westina o długości 12cm to 6g nie działa już tak jak bym tego chciał nie pisałem nic o ograniczeniach obciążenia więc nie wiem o co za bardzo chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 takie jeszcze jedno pytanko trochę poza tematem jakie polecacie gumy od 12cm do 16cm na szczupaki =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 48 minut temu, Piotr pogromca napisał: ma znaczenie masa główki np. jak łowię na cannibale 12,5cm to 6g obciążenia jest dla mnie idealne przynęta pracuje ogonkiem w opadzie i nie opada zbyt szybko a jak wezmę już shadteeza od westina o długości 12cm to 6g nie działa już tak jak bym tego chciał nie pisałem nic o ograniczeniach obciążenia więc nie wiem o co za bardzo chodzi Przeczysz sam sobie więc nie wiem co mogę napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 11 minut temu, ryukon1975 napisał: Przeczysz sam sobie więc nie wiem co mogę napisać. ograniczenia w maksymalnym obciążeniu nie minimalnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 1 minutę temu, Piotr pogromca napisał: ograniczenia w maksymalnym obciążeniu nie minimalnym Według mnie a łowiłem na różnych łowiskach, tymi samymi gumami z bardzo szerokim zakresem obciążeń w zależności od potrzeb nie ma żadnych ograniczeń w obciążeniu takich przynęt. Anie w maksymalnym ani w minimalnym zakresie. Można łowić gumą 25 cm z obciążeniem kilku gram na płytkiej stojącej wodzie naprawdę duże ryby a można łowić gumą 7,5 cm z obciążeniem 35 g w głębszej wartkiej rzece. Takie jest moje zdanie i praktyka jednak nie musimy się zgadzać skoro twierdzisz inaczej. Pamiętaj tylko że rutyna w wędkarstwie tak jak i w innych dziedzinach "zabija". Trzeba zawsze być otwartym na zmiany i nie bać się próbować czegoś nowego a nie powtarzać każdego dnia to samo. Chyba że znalazłeś taką technikę czy sposób że ryby zawsze biorą. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Godzinę temu, ryukon1975 napisał: Według mnie a łowiłem na różnych łowiskach, tymi samymi gumami z bardzo szerokim zakresem obciążeń w zależności od potrzeb nie ma żadnych ograniczeń w obciążeniu takich przynęt. Anie w maksymalnym ani w minimalnym zakresie. Można łowić gumą 25 cm z obciążeniem kilku gram na płytkiej stojącej wodzie naprawdę duże ryby a można łowić gumą 7,5 cm z obciążeniem 35 g w głębszej wartkiej rzece. Takie jest moje zdanie i praktyka jednak nie musimy się zgadzać skoro twierdzisz inaczej. Pamiętaj tylko że rutyna w wędkarstwie tak jak i w innych dziedzinach "zabija". Trzeba zawsze być otwartym na zmiany i nie bać się próbować czegoś nowego a nie powtarzać każdego dnia to samo. Chyba że znalazłeś taką technikę czy sposób że ryby zawsze biorą. rozumiem sam łowię czasem przynętą w ogóle bez obciążenia tylko wtedy nie łowisz z opadu a cały czas zwijasz z bardzo krótkimi pauzami albo przyspieszeniami tylko w tym przypadku chce aby te przynęty pracowały mi w opadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) 12 minut temu, Piotr pogromca napisał: chce aby te przynęty pracowały mi w opadzie Przy doborze odpowiedniego rozmiaru główki jigowej czy długości wkręta przynęta zawsze będzie pracować. W zależności od ciężaru będzie to opad wolniejszy lub szybki. Obydwa rodzaje opadu mają swoje zalety. Dlatego gdy np. ryba nie bierze podczas wolnego opadu warto zmienić główkę na cięższą, nawet znacznie cięższą po to właśnie produkuje się główki w bardzo szerokim wachlarzu mas od bardzo lekkich po bardzo ciężkie. Rozmiar pozostaje ten sam czyli jest do tych samych przynęt. Edytowane 17 Lipca 2023 przez ryukon1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Cytat Cytat Godzinę temu, ryukon1975 napisał: Przy doborze odpowiedniego rozmiaru główki jigowej czy długości wkręta przynęta zawsze będzie pracować. W zależności od ciężaru będzie to opad wolniejszy lub szybki. Obydwa rodzaje opadu mają swoje zalety. Dlatego gdy np. ryba nie bierze podczas wolnego opadu warto zmienić główkę na cięższą, nawet znacznie cięższą po to właśnie produkuje się główki w bardzo szerokim wachlarzu mas od bardzo lekkich po bardzo ciężkie. Rozmiar pozostaje ten sam czyli jest do tych samych przynęt. no tak tylko nie wiem czy dobrze kiedy przynęta po prostu tonie w opadzie nie rusza się , nie ma żadnej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 7 minut temu, Piotr pogromca napisał: no tak tylko nie wiem czy dobrze kiedy przynęta po prostu tonie w opadzie nie rusza się , nie ma żadnej pracy Zawsze jakąś ma tylko przy bardzo dużym obciążeniu nie czuć jej tak na kiju jak przy małym na wodzie stojącej. Sam szybki i agresywny opad w niektórych sytuacjach prowokuje bardzo mocno do ataku niektóre gatunki np. sandacze czy okonie. Oczywiście tu trzeba spojrzeć na sprawę znacznie szerzej bo jeśli ktoś łowi okonie tylko spinningiem UL 3-4 g to takiego opadu nigdy nie osiągnie i tkwi zamknięty w swojej celi bez możliwości wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 1 minutę temu, ryukon1975 napisał: Zawsze jakąś ma tylko przy bardzo dużym obciążeniu nie czuć jej tak na kiju jak przy małym na wodzie stojącej. Sam szybki i agresywny opad w niektórych sytuacjach prowokuje bardzo mocno do ataku niektóre gatunki np. sandacze czy okonie. Oczywiście tu trzeba spojrzeć na sprawę znacznie szerzej bo jeśli ktoś łowi okonie tylko spinningiem UL 3-4 g to takiego opadu nigdy nie osiągnie i tkwi zamknięty w swojej celi bez możliwości wyjścia. mi cały czas chodzi o gumki na szczupaki i nie zawsze ma pracę jak pisałem niektóre przynęty mi po prostu toną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 4 minuty temu, Piotr pogromca napisał: mi cały czas chodzi o gumki na szczupaki i nie zawsze ma pracę jak pisałem niektóre przynęty mi po prostu toną Na jakiej podstawie twierdzisz że 3-4 m pod wodą przynęta nie pracuje? Ona pracuje tylko inaczej czuć to na kiju. Świadczą o tym brania ryb na tak ciężko uzbrojone przynęty przynęty. jak i sam fakt że tak ciężkie główki się produkuje i wielu wędkarzy je używa, używają je zaś dlatego że mają wyniki. Szczupak jak będzie miał ochotę to też zaatakuje bardzo szybko poruszającą się przynętę. Świadczą o tym przyłowy szczupaka podczas ekspresowego łowienia boleni. Woblery boleniowe zaś też mają bardzo oszczędną pracę i w porównaniu do typowo szczupakowych prawie się nie ruszają czyli nie pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 17 minut temu, ryukon1975 napisał: Na jakiej podstawie twierdzisz że 3-4 m pod wodą przynęta nie pracuje? Ona pracuje tylko inaczej czuć to na kiju. Świadczą o tym brania ryb na tak ciężko uzbrojone przynęty przynęty. jak i sam fakt że tak ciężkie główki się produkuje i wielu wędkarzy je używa, używają je zaś dlatego że mają wyniki. Szczupak jak będzie miał ochotę to też zaatakuje bardzo szybko poruszającą się przynętę. Świadczą o tym przyłowy szczupaka podczas ekspresowego łowienia boleni. Woblery boleniowe zaś też mają bardzo oszczędną pracę i w porównaniu do typowo szczupakowych prawie się nie ruszają czyli nie pracują. wystarczy że widzę jak opuszczam przynętę to nie pracuje w ogóle no i ten argument z woblerem boleniowym jest trochę bez sensu jednak on został stworzony by tak pracować czyli tak wabi ryby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) 4 minuty temu, Piotr pogromca napisał: ten argument z woblerem boleniowym jest trochę bez sensu jednak on został stworzony by tak pracować czyli tak wabi ryby Mylisz się niektóre przynęty boleniowe nie tylko woblery nie pracują praktycznie wcale a cały ich urok polega na szybkim prostolinijnym prowadzeniu. Edytowane 17 Lipca 2023 przez ryukon1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 4 minuty temu, ryukon1975 napisał: Mylisz się niektóre przynęty boleniowe nie tylko woblery nie pracują praktycznie wcale a cały ich urok polega na szybkim prostolinijnym prowadzeniu. no dobrze już mniejsza z tym nie jestem jakimś doświadczonym wędkarzem ale nadal nie rozwiązuje to mojego problemu...widzę kiedy już moja przynęta jest blisko mnie na jednym metrze coś takiego kiedy pozwalam jej opadać na naprężonej plecionce to nie rusza ogonkiem ani nie kołysze sie na boki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 17 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 7 minut temu, Piotr pogromca napisał: widzę kiedy już moja przynęta jest blisko mnie na jednym metrze coś takiego kiedy pozwalam jej opadać na naprężonej plecionce to nie rusza ogonkiem ani nie kołysze sie na boki Więc zostań przy swoim i łów jednym sposobem który uważasz za słuszny. Ja łowię różnie i przy tym zostanę czyli obaj jesteśmy zadowoleni. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr pogromca Napisano 17 Lipca 2023 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 1 godzinę temu, ryukon1975 napisał: Więc zostań przy swoim i łów jednym sposobem który uważasz za słuszny. Ja łowię różnie i przy tym zostanę czyli obaj jesteśmy zadowoleni. bardziej mi chodzi że innym te przynęty działają w opadzie a mi nie nawet przy tym zbrojeniu przynęta nie pracowała prawie w ogóle ,nie podważam żadnego sposobu łowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 18 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 W dniu 13.06.2022 o 19:33, ryukon1975 napisał: Pomysł żeby gumę 15 cm zbroić w główkę 5 g to kompletna porażka.Tak duża guma pozostawiona sama sobie praktycznie bez obciążenia będzie latać po wodzie jak pijany po sklepie. 16 godzin temu, ryukon1975 napisał: ...nie ma żadnych ograniczeń w obciążeniu takich przynęt. Anie w maksymalnym ani w minimalnym zakresie. Można łowić gumą 25 cm z obciążeniem kilku gram na płytkiej stojącej wodzie naprawdę duże ryby a można łowić gumą 7,5 cm z obciążeniem 35 g w głębszej wartkiej rzece. 16 godzin temu, ryukon1975 napisał: Przeczysz sam sobie więc nie wiem co mogę napisać. 17 godzin temu, Piotr pogromca napisał: jeśli możesz podać jakiej wielkości haka używasz U mnie siedzą na haku 5/0 z Mikado. Gdy puszczam swobodnie to opadając gumka zamiata ogonkiem. Nie zachowuje się jak kamień czyli bez najdrobniejszego ruchu opada na dno - bo rozumuje że u Ciebie ma miejsca taka sytuacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 18 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Kusy napisał: U mnie siedzą na haku 5/0 z Mikado. Gdy puszczam swobodnie to opadając gumka zamiata ogonkiem. Nie zachowuje się jak kamień czyli bez najdrobniejszego ruchu opada na dno - bo rozumuje że u Ciebie ma miejsca taka sytuacja? Jeśli Ci się wydaje że coś ugrałeś to tylko Ci się wydaje. Czytaj całość a nie wycinaj fragmentów. Wszystko zależy od łowiska co jest zaznaczone. Duża guma małe obciążenie płytka stojąca woda. Ciężkie obciążenie na rzece o szybkim nurcie i znacznej głębokości. Na takiej rzece z pewnością nie poprowadzisz przy dnie czy inaczej ale pod pełną kontrolą.dużej gumy z małym obciążeniem. Więc dalej minąłeś się z myśleniem. Piszesz jak to ktoś kiedyś napisał na innym portalu (wędkarz doświadczony i naprawdę mądry) jak typowy polski wędkarz czyli wędkarz jednej wody. Czyli taki który zna i łowi na dwóch-trzech podobne łowiskach w okolicy, wydaje mu się w związku z tym że wszędzie jest tak samo a on już wszystkie rozumy pozjadał. Edytowane 18 Lipca 2023 przez ryukon1975 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi