Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.

Zwracam się z tym tematem na forum, gdyż szukam porady odnośnie doboru wędki ul do cw 7-8g przeznaczonej stricte na okonie, a może ktoś z wymienionych poniżej pozycji korzystał i się wypowie. Posiadam już jedną okoniówkę od mikado do cw 11g, lecz chciałbym też jakąś do mniejszych gumeczek. Zastanawiałem się głównie nad 3 modelami:

1) DAM Effzett MicroFlex 1-7g 2,30m- dużo dobrego o niej słyszałem

2) Favorite White Bird 1,5-7g 2,28m

3) Robinson CityLiner Perch Spin 3-10g 2,20m 

Wcześniej rozmyślałem też nad wędką od jaxona grey stream 2,28m 1-7g lub wariant 1-9g (lecz ten był z wbudowaną wklejką), ale ile dobrego o niej przeczytałem to tyle samo złego.

Dodam, że obecna okoniówka ma 2,4m i jest trochę dla mnie za długa. Łowię głównie na mniejszych rzekach oraz kanałach plus nieraz na małych jeziorach (czasem z brzegu, czasem z pontonu :)). 

Z serdecznymi pozdrowieniami, Jacek.

Napisano

Żadnego z tych kijków w rękach nie miałem więc opinii nie wystawie, ale zastanawia mnie jedno... skoro masz już kijek do 11g to po co Ci kijek do 9 czy 10g?

Ja Ci polecam kijek do 4 lub 5g. Sam osobiście mam kijek 1-9g i też chciałem coś lżejszego myślałem nad czymś do 7g potem jednak do 6g a finalnie wziąłem do 5g. Nie żałuję a wręcz myślę, że mogłem brać do 4g nawet.

Napisano

Głównie chodzi o czucie przynęty, gdyż zauważyłem, że przy łowieniu obecną okoniówką (budżetowe stare mikado) o cw 2-11g przy obciążeniu od 3 do 4g (stosuje tylko takie cheburashki) bardzo słabo czuć pracę przynęty gumowej, a chciałbym się teraz głównie na tym skupić i zostawić za sobą okres łowienia tylko na meppsy :).

Oczywiście mógłbym wybrać wędzisko do 5g, ale znowu pytanie czy będzie w stanie komfortowo obsłużyć obciążenie 4g plus keitech 3". 

Napisano

Jeśli Twój kijek rzeczywiście tak słabo reaguje na główki 4g mimo CW 2-11g to nie dziwie się że chcesz go zmienić :D Słaby kijek po prostu... ja na kiju 4-20g świetnie czuję keitechy 3" z główkami 3g...

A co do wątku - dobre opinie zbiera Jaxon Red Wind 1-7g. Osobiście miałem chwilę z kijkiem i ładnie pracuje. Szybka wędka i wklejanka. Budżetu Ci myślę nie zrujnuje :) Dobrze czułem keitechy 2" na główkach 2g więc myślę, że z Twoim arsenałem nie będzie problemu.

Gość Ubertroll
Napisano

Rozumiem, że będziesz łowił opukując dno. Ale jestem ciekaw jak będzie Ci się rzucać i prowadzić obrotówki nr 2, zastanawia mnie również jak będzie można zaanimować jaskółkę w toni na 2-3 g główce, tak żeby chciała odjeżdżać na boki. Pochwal się spostrzeżeniami.

Napisano

Po sprawdzeniu ugięcia wędki podejrzewam, że łowienie obrotówką nr 2 w mojej rzece będzie niemożliwe, ze względu na zbyt duże ugięcie, ale to jeszcze się okaże. Najlepsze wyniki dotychczas, nie licząc obrotów, przypadały dla raczków oraz tanty. Haki offsetowe też bardzo dużo pomagają :) 

Napisano
3 godziny temu, Ubertroll napisał:

Rozumiem, że będziesz łowił opukując dno. Ale jestem ciekaw jak będzie Ci się rzucać i prowadzić obrotówki nr 2, zastanawia mnie również jak będzie można zaanimować jaskółkę w toni na 2-3 g główce, tak żeby chciała odjeżdżać na boki. Pochwal się spostrzeżeniami.

Myślę, że kolega rozpocznie przygodę trochę z mniejszym obciążeniem oraz przynętami w rozmiarach 1-2" :D mnie się zarąbiście podoba :D Ja stosuje teraz główki od 0,6g do 2,2g najwięcej na takim kijku do 5g.

Napisano
W dniu 19.07.2023 o 17:09, Kusy napisał:

Myślę, że kolega rozpocznie przygodę trochę z mniejszym obciążeniem oraz przynętami w rozmiarach 1-2" :D mnie się zarąbiście podoba :D Ja stosuje teraz główki od 0,6g do 2,2g najwięcej na takim kijku do 5g.

Widzę, że też się zacząłeś bawić w dłubanie ul :D fajna zabawa nie?

Ja zszedłem jeszcze niżej i zarazem bardzo polecam BB1-602XUL-S / 0,5-3G / 1,83M + Ninja 1000 :) myślę jeszcze o tej wersji nano do 1,5g, ale są ogromne problemy z dostępnością... jest dostępna tylko w Ukrainie... a sklepy Ukraińskie nie wysyłają do polski :( Może ktoś ma możliwość kupienia i przewiezienia mi do polski? :P

Napisano
7 minut temu, lesnypatataj napisał:

Widzę, że też się zacząłeś bawić w dłubanie ul :D fajna zabawa nie?

No ja to i tak bardziej okoniowo bo mam kijek BLUE BIRD BB1-682SUL-S / 2,02m / 0.8 - 5g / + Daiwa Exceler 2000... zabawa przednia :D

Napisano

Popróbuj, nie jest to wydatek powalający i dziurawiący kieszeń. Warto przetestować samemu i podzielić się swoimi spostrzeżeniami. ;):)

Napisano
W dniu 25.07.2023 o 17:07, Aleksander Jeske napisał:

Widzę że na ul dobrze się znacie, macie może jakaś opinie o wędzisku jaxon blue/red wind 0 0.5-5g 198cm. Jest to dość budżetowa opcja ale dopiero zacznę z ul myślicie że da radę? 

Ja się bawię UL od tego roku, ale za to bardzo intensywnie, więc mam już jakieś zdanie wyrobione :) 
Jeżeli chodzi o dobór kija, to sprawa jest bardzo mocno subiektywna i złożona(tego o którym piszesz nie testowałem)... ja swojego kija do UL bardzo długo szukałem, a kupa kijów przeszła mi przez ręce mimo niewielkiego stażu... i dla mnie obecnie Blue Bird 0,5-3G 1,83M jest strzałem w 10 (jest też lżejsza wersja, ale jej nie testowałem, bo są problem z dostępnością)

Ja Ci tylko podpowiem, że przy UL (przy wszystkich metodach, ale szczególnie przy UL) jest niesamowicie ważny dobór lekkości sprzętu, bo jak o to nie zadbasz to znacząco sobie skrócisz skuteczny zasięg rzutu i możesz po prostu nie sięgać ryby, która Cię interesuje...Niebawem się przekonasz, że przy UL bardzo ciężko jest zarzucić daleko :) 

Najcieńsza możliwa plecionka/żyłka i kij, który odpowiednio naładuje tą maleńką przynętę to absolutna podstawa :) 

Ale tak jak napisał @Alexspin , majątkiem nie ryzykujesz, więc możesz spróbować 

W dniu 24.07.2023 o 09:30, Kusy napisał:

No ja to i tak bardziej okoniowo bo mam kijek BLUE BIRD BB1-682SUL-S / 2,02m / 0.8 - 5g / + Daiwa Exceler 2000... zabawa przednia :D

Ja przepadłem w tej dłubaninie do reszty... :D na ten moment odłożyłem ciężki spinning... 
Wczoraj wytargałem leszczyka 37cm na UL i czułem się jakbym walczył z wielorybem :P coś pięknego...

Gość Ubertroll
Napisano

Jak na razie mi przeszła ochota na dłubanie nic nie ważącymi przynętami. Ale jeszcze w tamtym roku zdarzało mi się dłubać.

Karpia wrzucam jako ciekawostkę. Guma taka sandaczowa (10.5 cm)

Osobiście byłem świadkiem jak kumpel przegrał nierówną walkę z amurem na microgumkę.

kar1.jpg

kar2.jpg

kar3.jpg

kar4.jpg

Napisano
15 godzin temu, Ubertroll napisał:

Jak na razie mi przeszła ochota na dłubanie nic nie ważącymi przynętami. (...)

Mam dokładnie tak samo, kijek 1-4g poszedł za szafę. Obecnie mój najlżejszy to 4-10g i chwatit.