Docio Napisano 19 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Sierpnia 2023 39 minut temu, Gość Jazgarz napisał: Prosiłem o podzielenie się swoimi doświadczeniami osoby które podobny proces przeszły. Doprawdy? W dniu 10.08.2023 o 22:45, Gość Jazgarz napisał: Witam wszystkich, Od niedawna jestem posiadaczem kilkudziesięcioletniego stawu o powierzchni 1ha. Staw wykopany został na torfowisku jakieś 40 lat temu. Opuszczony/zaniedbany przez poprzedniego właściciela jakieś 20-30 lat temu. Staw do okoła zdążył porosnac już sporej wielkości olchami. Zadrzewienie jest gęste i intensywnie narasta. Wzdłuż biegnie strumyk do którego staw można dołączyć. Pierwotnie kopany na 4m głębokości obecnie ma może do 1m swobodnej wody i do trzech kolejnych metrów miękkiej mieszaniny rozkładających się liści i gałęzi. Mimo stanu widzę w nim ogromne ilości wzdręg, pojedyncze leszcze, liny a nawet szczupaki. Przymierzam się do nadania mu dawnego blasku. Co poza oczyszczeniem dna i prześwietleniem/wycinką należałoby wykonać? Czy wpuszczenie karasia i sandacza to dobry pomysł? Jak byście go urządzili na moim miejscu? Wszelkie pomysły łącznie z szalonymi są mile widziane To Twój pierwszy post. 41 minut temu, Gość Jazgarz napisał: Tak jak uważam że można lepiej spożytkować czas niż przedzierać się przez biurokrację tak samo są lepsze opcje na wieczór od bezproduktywnego klepania postów. Oczywiście, że dla Ciebie są bezproduktywne, ponieważ nie zawierają bezpośrednich odpowiedzi, o czym już wiedzą wszyscy. Mimo wszystko - powodzenia.
jungu Napisano 19 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Docio napisał: Odradzam także realizację pomysłu Jungu (sorki brachu), jest to zwyczajna kradzież i zostanie szybko wykryta, gdyż będziesz musiał gdzieś wodę odprowadzać a wszystkie rzeki, strumyki, potoki i kałuże są monitorowane. Oj może się do końca nie zrozumieliśmy, nie chodziło mi tylko o samo zasilanie stawu. Chodziło mi o coś na wzór stawu przepływowego, żeby ciągle woda się wymieniała. Czyli logiczne że trzeba by zrobić odpływ do tego samego strumienia. Nigdy nie znalazłem żadnego punktu w przepisach że jest to niedozwolone, przynajmniej w taki sposób jaki podałem 1
Docio Napisano 19 Sierpnia 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Sierpnia 2023 Pobieranie wody (pompy pływające), z rzek dla celów rolniczych, jak podlewanie niewielkich upraw lub poidła dla zwierząt, jest jak najbardziej legalne. Nie podam ile tej wody można jednorazowo pobrać ani jakiej wielkości ogródki przydomowe mogą być podlewane, bo najzwyczajniej tego nie pamiętam. Ujęte jest to bodaj w prawo wodne. Jednak zasilanie stawu poprzez fałszywe poidło jest kradzieżą, gdyż pobieranie wody z jakiegokolwiek akwenu i jej odpływ, bez względu do jakiego celu jest pobierana, wymagają pozwolenia wodnoprawnego. Na terenie tego PK prawie na pewno nie przejdzie takie zasilanie gdyż jednym z punktów ochrony są wszelkie wody, rzeki i jeziora, które są cały czas monitorowane. W ogóle plan ochrony tego PK to kawał literatury do przeczytania.
Rekomendowane odpowiedzi