Bogdan88 Posted August 22, 2023 Report Share Posted August 22, 2023 Witam kolegów, chciałbym prosić o pomoc przy wyborze kołowrotka do takiego kijka, budżet jakim dysponuje to 200 zł z lekkim hakiem. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 22, 2023 Report Share Posted August 22, 2023 Co zamierzasz łowić tym kijkiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan88 Posted August 23, 2023 Author Report Share Posted August 23, 2023 20 godzin temu, zwykły michał napisał: Co zamierzasz łowić tym kijkiem? Ryby karpiowate do 3-4 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 23, 2023 Report Share Posted August 23, 2023 (edited) Do wędzisk match produkuje się kołowrotki do tej metody. Więc myślę że nie ma tu co kombinować. Twoje wędzisko jest długie, ma masę i niemały ciężar wyrzutowy. Trzeba więc wybrać odpowiednio duży http://kołowrotek do metody match. Z szpulą która przyjmie odpowiednią długość żyłki o średnicy która pozwoli holować ryby o wielkości o jakiej piszesz. Edited August 23, 2023 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 23, 2023 Report Share Posted August 23, 2023 5 hours ago, Bogdan88 said: Ryby karpiowate do 3-4 kg Zapytałem mało precyzyjnie. Na jakiej odległości i głębokości? Moim zdaniem wybrałeś dość ciężkie wędzisko na takie ryby i będziesz potrzebował ciężkie zestawy. Będzie to miało sens kiedy chcesz łowić głęboko na co najmniej 4m i daleko czyli ze 25-30m od brzegu. Po latach łowienia ciężkimi zestawami przechodzę na lżejsze bo bez problemu rzucam gdzie potrzebuję czyli jakieś 15-20m i głębokość do 3m. Używam od niedawna Okumę Ceymar i kupiłbym drugą. Wielkość dobierz do grubości żyłki jaką zamierzasz używać, pewnie 3000 do takiego kija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan88 Posted August 23, 2023 Author Report Share Posted August 23, 2023 5 godzin temu, ryukon1975 napisał: Do wędzisk match produkuje się kołowrotki do tej metody. Więc myślę że nie ma tu co kombinować. Twoje wędzisko jest długie, ma masę i niemały ciężar wyrzutowy. Trzeba więc wybrać odpowiednio duży http://kołowrotek do metody match. Z szpulą która przyjmie odpowiednią długość żyłki o średnicy która pozwoli holować ryby o wielkości o jakiej piszesz. Myślałem nad takim czymś Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 23, 2023 Report Share Posted August 23, 2023 (edited) 56 minut temu, Bogdan88 napisał: Myślałem nad takim czymś Trochę mała pojemność szpuli. Wchodzi 150 m żyłki 0,20 mm do tego przypon 0,18 mm i na te ryby 3/4 kg to nie jest za bogato. Może w ostateczności ujdzie ale to tak bez szału. Chyba ze warunki łowisk na to pozwalają. Edited August 23, 2023 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogdan88 Posted August 23, 2023 Author Report Share Posted August 23, 2023 Godzinę temu, ryukon1975 napisał: Trochę mała pojemność szpuli. Wchodzi 150 m żyłki 0,20 mm do tego przypon 0,18 mm i na te ryby 3/4 kg to nie jest za bogato. Może w ostateczności ujdzie ale to tak bez szału. Chyba ze warunki łowisk na to pozwalają. Łowie głównie na zalewie, trochę "Habzi" Pod wodą jest ale sporadycznie i tylko na płytkich wodach bliżej zapory więc tu raczej bez problemu, ale czasem tez odwiedzam dosyć mocno zarośnięty staw, raczej kiedyś był stawem bo teraz Dunajec się do niego przedarł i zrobiła się taka zatoczka, tu może te 0.20 chyba nie wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts