Jump to content

Kołowrotek do match-ówki

Bogdan88
 Share

Recommended Posts

Do wędzisk match produkuje się kołowrotki do tej metody. Więc myślę że nie ma tu co kombinować.

Twoje wędzisko jest długie, ma masę i niemały ciężar wyrzutowy. Trzeba więc wybrać odpowiednio duży http://kołowrotek do metody match. Z szpulą która przyjmie odpowiednią  długość żyłki o średnicy która pozwoli holować ryby o wielkości o jakiej piszesz.

Edited by ryukon1975

5 hours ago, Bogdan88 said:

Ryby karpiowate do 3-4 kg

Zapytałem mało precyzyjnie. Na jakiej odległości i głębokości? 

Moim zdaniem wybrałeś dość ciężkie wędzisko na takie ryby i będziesz potrzebował ciężkie zestawy. Będzie to miało sens kiedy chcesz łowić głęboko na co najmniej 4m i daleko czyli ze 25-30m od brzegu. 

Po latach łowienia ciężkimi zestawami przechodzę na lżejsze bo bez problemu rzucam gdzie potrzebuję czyli jakieś 15-20m i głębokość do 3m. 

Używam od niedawna Okumę Ceymar i kupiłbym drugą. Wielkość dobierz do grubości żyłki jaką zamierzasz używać, pewnie 3000 do takiego kija.

5 godzin temu, ryukon1975 napisał:

Do wędzisk match produkuje się kołowrotki do tej metody. Więc myślę że nie ma tu co kombinować.

Twoje wędzisko jest długie, ma masę i niemały ciężar wyrzutowy. Trzeba więc wybrać odpowiednio duży http://kołowrotek do metody match. Z szpulą która przyjmie odpowiednią  długość żyłki o średnicy która pozwoli holować ryby o wielkości o jakiej piszesz.

Myślałem nad takim czymś

56 minut temu, Bogdan88 napisał:

Myślałem nad takim czymś

Trochę mała pojemność szpuli. Wchodzi 150 m żyłki 0,20 mm do tego przypon 0,18 mm i na te ryby 3/4 kg to nie jest za bogato. Może w ostateczności ujdzie ale to tak bez szału. Chyba ze warunki łowisk na to pozwalają.

Edited by ryukon1975

Godzinę temu, ryukon1975 napisał:

Trochę mała pojemność szpuli. Wchodzi 150 m żyłki 0,20 mm do tego przypon 0,18 mm i na te ryby 3/4 kg to nie jest za bogato. Może w ostateczności ujdzie ale to tak bez szału. Chyba ze warunki łowisk na to pozwalają. 

Łowie głównie na zalewie, trochę "Habzi" Pod wodą jest ale sporadycznie i tylko na płytkich wodach bliżej zapory więc tu raczej bez problemu, ale czasem tez odwiedzam dosyć mocno zarośnięty staw, raczej kiedyś był stawem bo teraz Dunajec się do niego przedarł i zrobiła się taka zatoczka, tu może te 0.20 chyba nie wystarczyć.