Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam miałem dziś kontrolę od straży rybackiej i panowie podczas kontroli robili zdjęcia mojej karty wędkarskiej. Nie przyszło mi do głowy że nie powinni tego robić i się nie odezwałem nic do nich w tym temacie. Spotkał się ktoś z podobnym tematem i wie po co im te zdjęcia?

Napisano

Zwykle robią notatkę z kontroli, pewnie zdjęcie służy uzupełnieniu notatnika po zmianie. 

Ja bym złożył skargę.

Napisano (edytowane)

Moim zdanie w ogóle błąd ze się Pan na to zgodził. Po drugie policja strażnicy itp. maja prawo do wylegitymowania ale nie do robienia zdjęć dowodom osobistym ani żadnym innym dokumentom. Nie ma ku temu żadnych podstaw prawnych, a takie działanie może mieć poważne skutki. Ja na Pana miejscu skontaktowałbym się ze strażą Rybacka podał datę godzinę miejsce kontroli itd. po raportach powinni dojść kto tak zrobił.

Edytowane przez Dario1906
Napisano
11 godzin temu, Headlnsky napisał:

Nie mam danych tych państwa. Jak złożyć skargę?

Powinni się przedstawić przed przystąpieniem do kontroli. Jeśli nie zapamiętałeś to już Twój problem.

Zawsze możesz spróbować złożyć skargę z określeniem miejsca i czasu kontroli, być może to pomoże.

Z moich doświadczeń kontrola zwykle przebiega w bardzo dobrej atmosferze, ale zgodnie z prawem możesz żądać okazania legitymacji ( sama odznaka nic nie znaczy ), i spisać dane kontrolującego. Takie zachowanie rekomenduje w sytuacjach niejasnych, takich jak opisałeś. 

Napisano
18 minut temu, Dario1906 napisał:

Moim zdanie w ogóle błąd ze się Pan na to zgodził. Po drugie policja strażnicy itp. maja prawo do wylegitymowania ale nie do robienia zdjęć dowodom osobistym ani żadnym innym dokumentom. Nie ma ku temu żadnych podstaw prawnych, a takie działanie może mieć poważne skutki. Ja na Pana miejscu skontaktowałbym się ze strażą Rybacka podał datę godzinę miejsce kontroli itd. po raportach powinni dojść kto tak zrobił.

Poważne skutki tzn? Co może mi teraz grozić?

Napisano (edytowane)
12 minut temu, Headlnsky napisał:

Poważne skutki tzn? Co może mi teraz grozić?

Panu nic nie grozi no za co?? to oni mogą mieć problemy że zrobili zdjecie.

Edytowane przez Dario1906
Napisano
4 godziny temu, zwykły michał napisał:

Można wziąć kredyt mając tylko dane z dowodu? Przypadek ekstremalny ale czytałem o różnych

Dowodu nie dawałem tylko kartę 

4 godziny temu, zwykły michał napisał:

Można wziąć kredyt mając tylko dane z dowodu? Przypadek ekstremalny ale czytałem o różnych

Myślałem że chodzi panu o konsekwencję typu że mogą zrobić coś z tymi danymi ale w sumie takie dane to nawet na Facebooku można mieć zdjęcie imię i nazwisko. Zastanawiam się czy zgłaszać gdzieś to. Tym bardziej że ja młody jestem i nie wiem czy zostanę w ogóle potraktowany poważnie 

Napisano (edytowane)
4 minutes ago, Headlnsky said:

Tym bardziej że ja młody jestem i nie wiem czy zostanę w ogóle potraktowany poważnie 

Nie ma granicy wieku do bycia traktowanym poważnie. Masz prawo złożyć skargę jeżeli uważasz, że zostałeś potraktowany lekceważąco. Naucz się walczyć o swoje ;)

Edytowane przez zwykły michał
dopisek
Napisano
14 minut temu, zwykły michał napisał:

Nie ma granicy wieku do bycia traktowanym poważnie. Masz prawo złożyć skargę jeżeli uważasz, że zostałeś potraktowany lekceważąco. Naucz się walczyć o swoje ;)

Dziękuję bardzo za miłe słowa, chyba zgłoszę ten temat panowie co prawda nie byli nie mili ale mam wrażenie że byli bardzo nieprofesjonalni 

Napisano

Jeżeli Twoim zdaniem byli nieprofesjonalni to wystarczy do zgłoszenia. Mają przełożonego i jego obowiązkiem jest przyjąć Twoje zgłoszenie ale poinformować kto może to zgłoszenie przyjąć.