lesnypatataj Posted September 25 Report Share Posted September 25 (edited) Cześć, Widziałem, że temat woderów się już przewijał jakiś czas temu, ale wszystko stało się nieaktualne, dlatego mam do Was pytanie... możecie polecić jakieś sprawdzone wodery? Potrzebuje czegoś co pozwoli mi wejść do pasa i delikatnie powyżej... chce kupić coś porządniejszego, żeby było przynajmniej na kilka sezonów, dlatego cena nie ma jakiegoś większego znaczenia Wiem, że to praktycznie niemożliwe, ale fajnie gdyby były w miarę oddychające Edited September 25 by lesnypatataj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 25 Report Share Posted September 25 5 godzin temu, lesnypatataj napisał: możecie polecić jakieś sprawdzone wodery? Potrzebuje czegoś co pozwoli mi wejść do pasa i delikatnie powyżej Nie używam od ho ho, kiedyś bardzo dawno posiadałem i używałem. A to o co pytasz to nie wodery tylko spodnio-buty. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted September 26 Author Report Share Posted September 26 14 godzin temu, Docio napisał: Nie używam od ho ho, kiedyś bardzo dawno posiadałem i używałem. A to o co pytasz to nie wodery tylko spodnio-buty. Masz rację, szukam spodniobutów Niemniej prośba o pomoc jest nadal aktualna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted September 26 Popular Post Report Share Posted September 26 (edited) To nie moja sprawa ale czy na pewno przemyślałeś ten zakup i jego konsekwencje? Kumple pstrągarze w wieku ok 30 lat mają już gościec we wszystkich stawach nóg od przechłodzenia. Strach pomyśleć co będzie za 20-30 lat, czyli jak będą chodzić a łowili wyłącznie gdy było ciepło stojąc w rzece. Mama miała gościec w dłoniach, nie skarżyła się ale często sobie popłakiwała gdy jej ból wykręcał nadgarstki. Najbardziej ochronne przed zimnem są grube neopreny. Problem w tym, że to materiał świetnie izolujący. Jak wsadzisz zimne nogi w spodniobuty lub dłonie w rękawiczki to cały czas będą zimne. Jak ciepłe, to bardzo długo będą ciepłe ale nie wiecznie. Jeśli nadal chcesz kupić to szukaj takich z filcowymi podeszwami. Na dojście do łowiska są raczej średnie ale w wodzie w ogóle nie ślizgają się na kamieniach, czy wejdziesz na takiego celowo, czy nie. Na tym moja wiedza się kończy. Edited September 26 by Docio 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesnypatataj Posted September 26 Author Report Share Posted September 26 (edited) 21 minut temu, Docio napisał: To nie moja sprawa ale czy na pewno przemyślałeś ten zakup i jego konsekwencje? Kumple pstrągarze w wieku ok 30 lat mają już gościec we wszystkich stawach nóg od przechłodzenia. Strach pomyśleć co będzie za 20-30 lat, czyli jak będą chodzić a łowili wyłącznie gdy było ciepło stojąc w rzece. Mama miała gościec w dłoniach, nie skarżyła się ale często sobie popłakiwała gdy jej ból wykręcał nadgarstki. Najbardziej ochronne przed zimnem są grube neopreny. Problem w tym, że to materiał świetnie izolujący. Jak wsadzisz zimne nogi w spodniobuty lub dłonie w rękawiczki to cały czas będą zimne. Jak ciepłe, to bardzo długo będą ciepłe ale nie wiecznie. Jeśli nadal chcesz kupić to szukaj takich z filcowymi podeszwami. Na dojście do łowiska są raczej średnie ale w wodzie w ogóle nie ślizgają się na kamieniach, czy wejdziesz na takiego celowo, czy nie. Na tym moja wiedza się kończy. Bardzo sobie cenię takie uwagi w sumie nawet nie wiedziałem, że to może mieć takie konsekwencje... ale wiesz myślę... że u mnie nie będzie aż tak dużego problemu, bo raz, że nie będę łowił w zimnych rzekach, a wyłącznie w wodzie ciepłej stojącej a dwa, że będzie to dla mnie opcja sporadyczna oczywiście nie w zimie Edited September 26 by lesnypatataj 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted September 26 Report Share Posted September 26 (edited) Jeżeli chcesz tylko brodzić, to możesz sobie zakupić coś takiego. Te najdłużej wytrzymają. Jednakże na tułaczki brzegowe nie polecam, bo w klejnoty rodzinne (w ciepłe dni) będzie baaaaardzo ciepło. Jeżeli chodzi o "śpiochy", to najtaniej zapewne wyjdzie taki zakup. Osobiście użytkuję jedną parę. Jak się na nie zdecydujesz, bądź jakąkolwiek inną, to polecam na skarpetę naoprenową zakładać reklamówkę jednorazówkę i dopiero buty. Dzięki temu piach, który będzie się zbierać w obuwiu nie będzie niszczył skarpet. Przy okazji warto porównać ofertę i ceny np. firmy Traper i porównać z ofertą z Aliexpress. W tego typu śpiochach bez problemu wytrzymywałem kilkugodzinne letnie brodzenie w jeziorach. W Bugu również. Na zimną wodę też można znaleźć coś odpowiedniego. Podstawa, to bielizna, jakieś kalesony, ciepłe skarpety, etc. Edited September 26 by Ubertroll 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts