Jump to content

Zestaw na jesienny spinning

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Po latach przerwy, zabieram się za łowienie z dużym impetem (mam nadzieje że owocnym i wytrwałym)... i z grubej rury...

W październiku jadę połowić głównie szczupaka, jesli trafi sie jakos sandacz to ok, ale to nie on jest moim celem.

Obejrzałem oczywiście 20 filmów na YT, poczytałem kilka artykułów na temat wędek na szczupaka, itp. 

Co nieco już wiem, ale teraz kwestia sprzętu:

C.W. - jak juz pisałem z grubej rury - głównie zamierzam używać w miarę duzych gum - ok 16-20 cm, o ciężarze 30 - 40 gram, wiec wędka powinna być z przedziału 15/20 - 50/60. 

Długość - 240-245 cm (często łódka, ale może porzucam tez z brzegu), w wakacje łowiłem jakims starym spinningiem 20 letnim, myślałem ze to jest właśnie 2,4 m a potem w domu sprawdziłem, okazało sie ze 1,9:)))))) a rzucałem głównie z brzegu i jakos dawało rade, wiec myśle ze długość 2,4 będzie dla mnie i tak max.

Akcja - czytałem ze moderate jest bardziej uniwersalna, a do gum to bardziej fast... oczywiście chciałbym tez porzucać na jakąs blache czasem jak na gume nic nie będzie szło, no i może jakiś wobbler tez jeden wpadnie... z drugiej strony czy kij z akcją fast sobie z tym nie poradzi? pewno poradzi:)

Moc: - pewnie heavy lub medium-heavy, chociaż jak patrze te wędki z c.c do 60g to sa głównie heavy.

Budżet - nie chciałbym przekraczać 250 zł.

Po przejrzeniu sklepów internetowych mam jednego faworyta i kilku pozostałych pretendentów:

Wybór padł na Wędka Mitchell TRAXX M2 Lure Spinning - 244 cm, 15-60g, akcja Fast, Heavy, 181 g. - ok 170 zł,

Inne ciekawe wędki które były brane pod uwagę:
- Mitchell TRAXX MX3 Lure Spinning ()jest w promce za 200 zł, 244, 15-60, akcja fast parametry podobne do M2, z tym ze tu jest carbon M30, a w M2 jest M25...
- Abu Garcia Tormentor (244, 20-60, ModerateFast, 173g),
- Ryobi Applause Spinn (240, 15-60, niestety akcja i moc zupełnie nie znana..., 171g),
- Cormoran Black Master Power Spin(240, 20-60, akcja progresywna, 180g), 
- DAIWA Crossfire Spin 2.40m 20-60g (MediumFast, 180g)

Moje pytania:

1. Czy ta wędka to najlepszy wybór z tych wszystkich wędek? czy jest może na rynku coś innego czego nie ma w sklepach internetowych, albo co jest a nie brałem pod uwage?

2. Czy ktoś ma ta wędke i jest w stanie powiedzieć jakiej wagi kołowrotek pasowałby do tej wędki, aby była dobrze wyważona? Ewentualnie - jaki kołowrotek polecacie max do 200 zł.

3. Czy ewentualnie do takich przynęt wystarczy c.w. do 50 g? wtedy tych wędek w tym przedziale cenowym będzie więcej...

Z góry dzięki za pomoc.

Nie znam tych wędzisk, jednak wydaje się, że do połowów jeziorowych szczupaków będą zbyt delikatne. Być może masz już swoje lekkie gumy i innych nie będziesz używał, lecz wiedzieć trzeba że niektóre dwudziestocentymetrowe tłuścioszki osiągają wagę ok. 80g. Jeśli nie będziesz ograniczał się jedynie do połowów "szuwarkowych", a zaczniesz łowić także na otwartej wodzie, szybko sięgniesz po przynęty większe, najpewniej 20-25cm. O ile 20 cm, da się najczęściej wyrzucać i prowadzić kijem "stugramowym", to wszystko ponadto wymagać będzie już kija przynajmniej 140g. W takim wypadku mocno polecam użycie zestawów castingowych.
W każdym razie - można zacząć zabawę z kijem 60g (raczej nie mniej), choć w przyszłości nieuniknione będzie uzupełnienie go także zestawem mocniejszym. O ile, trudno wyrokować, gdyż zależy to od osobistych preferencji, rodzaju i zasobności łowiska, a także od kondycji fizycznej.

Posted (edited)

Na razie gum nie mam, dopiero będę robił zakupy. Patrzyłem na wagi niektórych, około 20 centymetrowych, celowałem w gumy 30-50 g, jest ich trochę w okolicach 20 cm, ale czy kij do 60g ogarnie gumę 50 gramową??? Dojdzie główka kilka gram i będzie prawie 60, na styk...
Z mocniejszych wędek jaki widzę w moim budżecie to:
- Cormoran Black Bull Heavy Spin - 2,40m 26-80g, 
- Cormoran Ticora Black Spin - 2,44m 28-84g
- Mikado NSC Heavy Spin 15-70, 
- Daiwa Ninja X Spin 30-70, 
- Daiwa Legalis Spin - 2,4m 30-70g, 
- Daiwa Lexa Spinning - 2,50m 28-84g

Edited by Piexa

17 godzin temu, Piexa napisał:

celowałem w gumy 30-50 g, jest ich trochę w okolicach 20 cm, ale czy kij do 60g ogarnie gumę 50 gramową??? Dojdzie główka kilka gram i będzie prawie 60, na styk...

Każde wędzisko ma zapas w stosunku do deklarowanego przez producenta, który zazwyczaj wskazuje zakres "komfortowy". Z każdym wędziskiem można zejść nieco poniżej dolnej granicy i nieco powyżej górnej (wyjątek stanowią wędziska JAXON-a, którego wędziska są opisywane bardzo rzetelnie). Zatem przekroczenie górnej granicy CW nie powinno skutkować nieszczęściem, ale przekraczając tę granicę należy ograniczyć dynamikę wyrzutu, wykonywać go bardziej płynnie.

Ps
W wyborze wędziska nie pomogę, gdyż wędkuję stosunkowo lekko. Moje najcięższe wędzisko ma CW 10-36g i maksymalny ciężar przynęt jakich używam to 40g, a to i tak sporadycznie.

Edited by Alexspin

Witam. Jako że nigdy nie spinningowałem tak ciężko a chciałbym kiedyś spróbować to podepnę się z małym pytaniem żeby nie zakładać nowego tematu. Mianowicie jakich rozmiarów kołowrotków koledzy używacie do tak ciężkiego spinningu? To chyba musi być konkretna betoniara?:) Pozdrawiam 

Ja zamierzam założyć SEDONE 4000. Przynęty 40-50 gram to nie jakieś ciężkie przynęty. Są takie 2-3 razy cięższe i tam to pewnie juz multiplikatory wchodzą.

W dniu 8.10.2023 o 06:48, Crowfish napisał:

Witam. Jako że nigdy nie spinningowałem tak ciężko a chciałbym kiedyś spróbować to podepnę się z małym pytaniem żeby nie zakładać nowego tematu. Mianowicie jakich rozmiarów kołowrotków koledzy używacie do tak ciężkiego spinningu? To chyba musi być konkretna betoniara?:) Pozdrawiam 

Odpowiem, choć moje doświadczenia pinngu na ciężko są żadne ale umiejętności szukania w czeluściach internetu legendarna. 
Do zabawy w ciężki spinning tylko casting i nauka obsługi multiplikatora. 
Mój 4 zestaw na ciężko właśnie taki przyszedł i jutro będzie testowany nad wodą.

W dniu 7.10.2023 o 17:44, Szperaczz napisał:

Abu Garcia Beast X Pike Casting 198 cm 45-100 + Abu Garcia Beast 41

IMG_2032.jpeg

10 godzin temu, Szperaczz napisał:

Odpowiem, choć moje doświadczenia w spiningu na ciężko są żadne ale umiejętności szukania w czeluściach internetu legendarna. 
Do zabawy w ciężki spinning tylko casting i nauka obsługi multiplikatora. 
Mój 4 zestaw na ciężko właśnie taki przyszedł i jutro będzie testowany nad wodą.

Jestem ciekaw z wrażeń z użytkowania tego zestawu. Osobiście wolę dłuższe wędziska, kiedy stosuję gumowe przynęty ważące kilkadziesiąt gramów. Ale to czysto subiektywne preferencje.

Łowisz z brzegu, czy łodzi/pontonu? Mógłbyś zmierzyć odległość między końcem dolnika, a pazurem?

Edit. Pomijając fakt, że to jest film reklamowy, to można kilka wniosków wyciągnąć. Zwróć uwagę na długość samego wędziska, długość rękojeści i łatwość katapultowania przynęt, które nie są wybitnymi lotnikami.

Edited by Ubertroll

6 godzin temu, Ubertroll napisał:

Łowisz z brzegu, czy łodzi/pontonu? Mógłbyś zmierzyć odległość między końcem dolnika, a pazurem?

I z brzegu i z łodzi. Ja zawsze wolałem krótkie wędki nawet kosztem długości rzutów. Jak wrócę do domu to zmierzę odległość a relację z łowiska najwcześniej jutro, bo muszę dziś dłużej w pracy zostać :unsure:

Ten casting jest typowo pod wyjazd na Mazury i wędkowanie z houseboata (czy to dobry wybór to nie wiem ale jakoś ten zestaw mi się wydał ciekawy)

Edited by Szperaczz

12 godzin temu, Crowfish napisał:

To napisz jakie wrażenia:)

Naprawdę jestem bardzo mile zaskoczony :D Ani jednej brody przez 1.5h nad wodą, dłużej nie mogłem bo noc mnie zastała.

To mój pierwszy kontakt z castingiem i już wiem że nie ostatni (szukam kolejnego zestawu na średnio :rolleyes:)

Naprawdę genialnie się łowi castingiem, przynęta 55g Mikado Plate, wygląda na słabo lotną a latała na bardzo zadawalające odległości. Co najważniejsze nie było dyskomfortu, gdzie na zwykłym spinningu guma 33g jednak była mocno odczuwalna na palcu podczas wyrzutu.

Jeszcze przyjdzie czas na dokładne opanowanie hamulca i myślę że odległość rzutów się znacznie wydłuży. Teraz jednak był przez chwilę mały stres by brody nie zaliczyć. 

Multiplikator Abu Garci Beast X 41 nie zawiódł i teraz jestem zadowolony że nie zdecydowałem się na jakieś Shimano z DC.
Może następna będzie jakaś Daiwa ale 30 lat temu jak zaczynałem wędkować moim marzeniem było coś ze stajni Abu a marzenia trzeba spełniać :faja:

Jednak kciuk to najlepsza kontrola i myślę że przy dobrym multiplikatorze każdy szybko opanuje zasadę działania.

11 godzin temu, Ubertroll napisał:

Mógłbyś zmierzyć odległość między końcem dolnika, a pazurem?

IMG_2051.jpeg

Edited by Szperaczz

Beast X Pike Casting 198 cm 45-100 to bardzo przyjazny kij. Teoretycznie jerkowy, ale ja pozwalam mu miotać także cięższymi gumami. W zakresie 50-100g ładuje się ładnie i dość głęboko. Nie odczuwam żadnego dyskomfortu podczas rzutów gumami. Do przynęt 100-140g mam też dłuższe kije - 220, 236 oraz 259cm. Jednak po przekroczeniu długości 220cm operowanie kijem z cięższą przynętą zaczyna być o wiele bardzie męczące. Trudniej też precyzyjnie przekazywać swą wolę przynęcie. Inna rzecz, że nie zawsze większa precyzja przy połowie szczupaków jest wymagana.

Kwestia długości rękojeści jest chyba bardzo indywidualną sprawą. Prezentowane w filmie wędziska SG mają jak dla mnie rękojeści zbyt długie. Operowanie nimi wymaga w moim odczuciu zbyt obszernej pracy rąk. A wybierając wędzisko krótsze możemy skrócić także dolnik. Generalnie, tam gdzie mogę, wybieram wędziska krótsze. Tyczy się to głównie jezior podczas połowów ze środków pływających. Długość rzutów zazwyczaj nie ma kluczowego znaczenia, a czasem wręcz przeciwnie, rzuty krótsze, a przez to częstsze, z lepszym czuciem i sterowaniem przynętą dają lepsze efekty. Są także sytuacje w których długie wędziska sprawdzą się lepiej, jednak nie uzależniam ich wyboru wyłącznie od użycia dużych gum.