iNexTooPlay Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 Witam, mam staw 20x10 2m głębokości. W stawie jest dużo karpi(30sztuk około 0,5-1kg wpuszczane rok temu), kilkanaście karpi złowionych z Wisły, około 25linów i dużo karasi, wzdręgi, okonie, leszcze, 3 szczupaki Problem jest taki że jescze nie złowiłem ani jednego karpia/leszcza na tym stawie, jedyne ryby jakie biorą to karasie(głównie), liny i rzadko kiedy trafi się wzdręga. 1/4 stawu pokryta jest liliami. I tu jest właśnie moje pytanie, dlaczego nie biorą inne ryby niż karaś i lin ?
jungu Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 Może wydra? Ona zaczyna od większych sztuk... karasi masz najwięcej więc najczęściej je łowisz. 1
iNexTooPlay Napisano 4 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 9 minut temu, jungu napisał: Może wydra? Ona zaczyna od większych sztuk... karasi masz najwięcej więc najczęściej je łowisz. Raz wydra się zlapała w żaka i kilka razy było widać łuski na brzegu, ale tylko kilka razy.
Crowfish Napisano 5 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Października 2023 Witam. A może czaple są? U mojego kolegi wyczyściły trochę stawu. 1
iNexTooPlay Napisano 5 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 5 Października 2023 2 minuty temu, Crowfish napisał: Witam. A może czaple są? U mojego kolegi wyczyściły trochę stawu. Nie sądze że to jakieś zwierzę wyjada ryby, szczupak 60+ normalnie pływa a w dodatku sporadycznie lowię liny 35cm+ więc raczej duża ryba jest
jungu Napisano 6 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 To spróbuj łowić bardziej selektywnie, skoro masz większego karpia to zastosuj większą przynętę. Karaś to dziadostwo, da się złowić na wszystko więc przynęcie będzie ciężko się przebić przez te wygłodniałe stado. 2
Docio Napisano 6 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 Karaś chodzi przy dnie, karpia można łowić powierzchniowo. Pięknie wychodzi do przynęty jak sandacz. 2
iNexTooPlay Napisano 6 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 4 godziny temu, jungu napisał: To spróbuj łowić bardziej selektywnie, skoro masz większego karpia to zastosuj większą przynętę. Karaś to dziadostwo, da się złowić na wszystko więc przynęcie będzie ciężko się przebić przez te wygłodniałe stado. Na Rosówke bierze karaś, dambelsy i pellet probowalem i zero śladu karpia 4 godziny temu, Docio napisał: Karaś chodzi przy dnie, karpia można łowić powierzchniowo. Pięknie wychodzi do przynęty jak sandacz. Powierzchniowo łowie to bierze drobnica
Docio Napisano 6 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 A jak przynęta? Co i jej wielkość.
iNexTooPlay Napisano 6 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 5 minut temu, Docio napisał: A jak przynęta? Co i jej wielkość. Najczęściej łowie z gruntu metoda/feder robaki czerwone(najlepiej biorą) były testowane różne przynęty: kukurydza, białe, pinka ale ryba rzadko na nie bierze, na spławić również da się złowić rybę. Na każdą metodę biorą tylko liny, karasie i wzdręgi( największy karaś ok.40cm, największy lin również ok.40cm) karpie w stawie są od ok.05kg- do 2-3kg(podaje stan wagowy z początku roku, teraz nie wiem ile ryby mogą ważyć), w stawie rozwież da się złowic kolucha ale bierze teraz bardzo rzadko, bo w tamtym roku odłowiłem około 500sztuk a może i więcej, koluchy brały to 50-100 sztuk dziennie nawet .
Docio Napisano 6 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 Napiszę jaśniej. Jakiej przynęty powierzchniowej używasz i jakiej jest ona wielkości.
iNexTooPlay Napisano 6 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 Godzinę temu, Docio napisał: Napiszę jaśniej. Jakiej przynęty powierzchniowej używasz i jakiej jest ona wielkości. Godzinę temu, Docio napisał: Napiszę jaśniej. Jakiej przynęty powierzchniowej używasz i jakiej jest ona wielkości. Godzinę temu, Docio napisał: Napiszę jaśniej. Jakiej przynęty powierzchniowej używasz i jakiej jest ona wielkości. Próbowałem na pellet słodka kukurydza i orzech tygrysi, ale o braniu można pomarzyć. Jak by karpi i leszczy w ogóle nie było . A rozmiary różne, małe, duże pelety nie znam nazw rozmiarów więc ciężko określić dokładniej, ale jak by karp miał wziąć to by wziął. Łowiłem na tę przynęty na innych łowiskach i karpie biorą normalnie.
Docio Napisano 6 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 Teraz, iNexTooPlay napisał: Próbowałem na pellet słodka kukurydza i orzech tygrysi, ale o braniu można pomarzyć. Jak by karpi i leszczy w ogóle nie było . Tak się spodziewałem, że z tym łowieniem powierzchniowym to jakaś ściema. Ciekawi mnie czy masz w ogóle pojęcie o tej technice? Ale do rzeczy. Powierzchniowo leszcza nie złowisz - zapomnij. Karpia tak. Montujesz zestaw bez spławika i obciążenia, na hak zakładasz kawałek świeżej bułki ze skórką. Im bardziej spieczona tym lepiej. Nie aromatyzujesz, nie namaczasz, po prostu nic nie kombinujesz z bułką i taką przynętę zarzucasz na środek stawu a ona ma pływać po powierzchni. W ten sposób sprawdzisz czy są karpie. 1
iNexTooPlay Napisano 6 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 1 minutę temu, Docio napisał: Tak się spodziewałem, że z tym łowieniem powierzchniowym to jakaś ściema. Ciekawi mnie czy masz w ogóle pojęcie o tej technice? Ale do rzeczy. Powierzchniowo leszcza nie złowisz - zapomnij. Karpia tak. Montujesz zestaw bez spławika i obciążenia, na hak zakładasz kawałek świeżej bułki ze skórką. Im bardziej spieczona tym lepiej. Nie aromatyzujesz, nie namaczasz, po prostu nic nie kombinujesz z bułką i taką przynętę zarzucasz na środek stawu a ona ma pływać po powierzchni. W ten sposób sprawdzisz czy są karpie. Ok dziękuję za pomoc sprawdzę tą technikę, myślałem że łowienie powierzchniowe to po prostu na małym gruncie. Jutro dam znać czy to pomogło.
Docio Napisano 6 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 I nie żałuj bułki, takie kwadraciki co najmniej 1,5 x 1,5 cm.
iNexTooPlay Napisano 6 Października 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Października 2023 Teraz, Docio napisał: I nie żałuj bułki, takie kwadraciki co najmniej 1,5 x 1,5 cm. Ok
Rekomendowane odpowiedzi