Crowfish Posted November 1, 2023 Report Share Posted November 1, 2023 (edited) Witam wszystkich. Ostatnio było kilka tematów o ciężkim łowieniu dlatego postanowiłem sam spróbować. Kupiłem wędkę castingową do 80g i multiplikator. I tutaj mam pytanie do kolegów łowiących tą metodą. Czy grubość plecionki ma takie duże znaczenie? Oczywiste jest że łatwiej odplątać w przypadku "brody" ale są opinie że przy przynętach 40 czy 90g gruba plecionka mniej "wrzyna" się w szpulę. Bardzo proszę o opinię kolegów którzy łowią castingiem. Osobiście wystaczy mi plecionka 0.14 ale czy nie zrobi mi to technicznych problemów?Pozdrawiam Edited November 2, 2023 by hege Edycja tytułu tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 2, 2023 Report Share Posted November 2, 2023 (edited) Z mojego doświadczenia, do kijka 10-35g (praktycznie 15-40g, ciężej nie łowię) stosuję plecionkę KASTKING Super Power 0,14mm/15lb, ale gdy nastawiam się na większe okazy (baaardzo rzadko bo w mojej okolicy ich nie ma), lub łowisko obfituje w zaczepy, wówczas 0,22mm/25lb. W Twoim zestawie do 80g przyjąłbym jako optymalną tę drugą. W castingu grubość plecionki ma mniejsze znaczenie niż w tradycyjnym spinningu, ale bez przesady, zawsze grubsza linka będzie stawiała większy opór zarówno w powietrzu, jak i w wodzie, co będzie sprzyjało tworzeniu się "balonów" a w konsekwencji gorszym wyczuciem brań. Ps Zapoznaj się z tym tematem, powinno Ci to pomóc. Edited November 2, 2023 by Alexspin 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted November 2, 2023 Author Report Share Posted November 2, 2023 Bardzo dziękuję za pomoc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 2, 2023 Report Share Posted November 2, 2023 "Połamania" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted November 3, 2023 Author Report Share Posted November 3, 2023 20 godzin temu, Alexspin napisał: "Połamania" Jeszcze jedno pytanie, przepraszam że tutaj ale nie chcę zakładać nowego tematu. Chodzi o hamulec rzutowy w multiplikatorze. Który według Ciebie jest lepszy? Magnetyczny czy ten z bloczkami przestawianymi(nie wiem jak się to profesjonalnie nazywa)? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 3, 2023 Report Share Posted November 3, 2023 (edited) Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, to tak jakby zapytać który samochód jest lepszy Volkswagen Golf, czy Toyota Corolla. Ja używam wyłącznie multiplikatorów z hamulcem magnetycznym, jest wygodniejszy i łatwiejszy w obsłudze, a czy jest lepszy, czy gorszy to zależy od upodobań i konstrukcji. Warunkiem jest dobrze działający magnetyk, bo w tanich multiplikatorach to często tylko namiastka hamulca, atrapa. Edited November 3, 2023 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted November 3, 2023 Author Report Share Posted November 3, 2023 Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Ja właśnie kupiłem z hamulcem magnetycznym a konkretnie abu garcia spike, chciałem się zamknąć w 1000 zł za wędkę z multiplikatorem. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts