Jump to content

Mój sprzęt castingowy.

Alexspin
 Share

Recommended Posts

Może ogólny podział na lekko pod okonia, cięższego na szczupaki i sandacze? Przynęty najbardziej popularne i tanie. Taki wstępniak do dyskusji szczegółowej?

Może bardziej parametry niż konkretny model?

W sumie to temat na kilka książek i potrzeba aktualizacji co sezon :) 

Parametry są czysto umowne, bo różnych przynęt używamy. Można łowić sandacze na nielotne woblery, ale i można orać dno ciężkimi kogutami. Można rzucać 20 m z łódki, ale i trzeba pocisnąć przynętę na 40m. W przypadku zestawów baitcastinowych precyzja dobrania zestawu jest bardzo ważna.

Można dywagować nad ceną łożysk do szpuli, które kosztują tyle, ile cena multiplikatora. Również nad szpulką, która kosztuje dwa, trzy razy więcej niż zestaw budżetowy.

Edited by Ubertroll

Wyraźnie napisałem co mialoby być przedmiotem takiej informacji:

W dniu 5.04.2023 o 07:33, Alexspin napisał:

- dane techniczne,
- wrażenia z użytkowania

Wiadomo, że "dane techniczne" to sprawa bardziej lub mniej "umowna", bardzo często wyimaginowana przez producenta (dystrybutora), stąd drugi tiret. Przykładowo: dane producenta CW 5-20g, we wrażeniach z użytkowania ujawniamy, że kijek obsługuje praktycznie przynęty 3-25g, a w pełnym komforcie (czyli bez zagrożenia złamaniem, niemal bez bród i rzuty na odległość ...) 7-22g.
Nie koniecznie musimy informować o marce, gdyż jak wiadomo wszem i wobec, producenci (dystrybutorzy) krajowi bardzo często mają w ofercie identyczne wędki, tylko w innej nazwie, z inną naklejką firmową i inną ceną, a praktycznie jest to ten sam kijek. Osobiście jestem za informowaniem o marce, przecież to nie tajemnica.
Często są używane wędziska rękodzielnicze, albo standardowe, ale po rękodzielniczym tunningu i wówczas warto to ujawnić, zwłaszcza gdy taka przeróbka spowodowała pozytywne zmiany w praktycznym użytkowaniu.
Zacznę od siebie. Postaram się przygotować taką informację w Święta.

2 godziny temu, Alexspin napisał:

Zacznę od siebie. Postaram się przygotować taką informację w Święta.

To niemal desperacja. Osobiście wiem o co chodzi od Twojego pierwszego postu i czekałem na fajne opisy a pojawiły się wpisy, które prostą drogą idą do wykręcenia się z tematu.

Teraz czekam na Twój opis, bo tak naprawdę to i w zwykłym spinningu, gruntówce, spławiku takie opisy byłyby przydatne.

Co do drugiej części tego co zacytowałem, to jeśli przed świętami planujesz robienie jaj, to chętnie się przyłączę. ;) 

Już chyba nadążam.

Zestaw okoniowy na b. lekko (miękkie przynęty):

Evergreen Poseidon PSSC-82T GAME FINDER 1.5-24 g, 248 cm+ Daiwa Steez CT SV TW 700 + tunningowa szpulka K.T.F Kahen

Daiwa Black Label 6101ulrb 6'10"1 1-7 g, + Alphas Air TW + tuningowa szpula RORO

Okoń na ciut ciężej/sandacz na lekko:

Steez Skyray 631MLFB-SV + Shimano Curado BFS (ale będę parował z chińczykiem ;))

Sandacze, szczupaki "po mojemu"

Shimano Adrena 1,98cm 10-30g, 20lb + Daiwa 21 Zillion SV TW 1000 SHL

St. Croix LBC71MHXF 215 cm,7-21 g, 17lb + Steez A TW 1016 HL

W tym roku może trochę przyłożę się do szczupakowania na grubiej:

Westin W4 Powercast T 255 cm, 40-130g + Abu Revo Beast 41

Savage Gear SG4 Power Game Trigger 221cm 20-60g + drapię się jeszcze co podpiąć.

To takie przykładowe zestawy, z którymi się dogaduję i mógłbym polecić.

57 minut temu, Ubertroll napisał:

Zestaw okoniowy na b. lekko (miękkie przynęty):

Evergreen Poseidon PSSC-82T GAME FINDER 1.5-24 g

A jakie wykorzystujesz minimalne obciążenie, jak daleko latają i czy nie robią się "brody"?

To jest wędzisko projektowane do łowienia morskiego. Spuszczasz przynętę z łodzi i czekasz na branie. Nie me opcji, żeby rzucać całym spectrum przynęt. Blank tego nie wytrzyma. Ale za to lekkie przynęty miota jak wściekłe. Do tego modelu producent rekomenduje linki  0.3-0.6 PE, co sugeruje, , że rzucać ciężkimi przynętami się nie da.

A jeżeli chodzi o "brody", to castingowcy dzielą się na tych co je robią i na tych, którzy jeszcze się do tego nie przyznali.;)

Edited by Ubertroll

Posted (edited)

Aktualnie używane zestawy:

1. Zestaw UL:
- wędzisko rękodzieło „Mekamil” 4-10g/2-6Lb/165cm
,
- multiplikator „Daiwa Alphas CT SV 70 SHL” (Łożysko ceramiczne, szpula 5,2g),
- plecionka „SIGLON Sunline X4” PE 0,4/6lb.
W użytkowaniu 3 sezony, wyłącznie z brzegu. Blank jednoczęściowy, pełny z włókna węglowego, zbrojenie spiralne, ugięcie medium na całej długości, doskonała, wręcz "elektryczna" sygnalizacja brań, bardzo dobra współpraca z przynętami od 3,5g do 8g, zasięg do 20m. Dotychczas w zestawie z multiplikatorem Fishband Brilliance GH100. Sprawdzał się idealnie przy połowie okoni. Od nowego sezonu z Alphasem, mam nadzieję, że będzie równie dobry na pstrągi.

2. Zestaw L:
- wędzisko „Silstar Pinnacle T IM8” 7-21g/8-15Lb/182cm
,
- multiplikator „Daiwa Tatula 100HSL” (łożyska ceramiczne, szpula 5,6g),
- plecionka „Kastking Superpower X4” 0,09mm/10lb.
W użytkowaniu 4 sezony wyłącznie z brzegu. Blank jednoczęściowy, tubular, po modyfikacji „Mekamil”, rękojeść pianka dzielona, zbrojenie spiralne, ugięcie fast, najlepiej współpracuje z przynętami od 8g do 20g, zasięg do 30m. Zastosowanie do połowu okoni na ciężko, szczupaków na lekko i sandaczy.

3. Zestaw M:
-wę
dzisko „Jaxon Gery Stream” 10-35g/10-30Lb/265cm,
-multiplikator „Daiwa Tatula 100HSL”,
- plecionka w dwóch wersjach:
                a)„Kastking Superpower X4” 0,14mm/15lb
(szpula 10,3g),

b)„Kastking Superpower X4” 0,22mm/25lb (Szpula standard 17g).
W wersji a) użytkowany 1/2 sezonu wyłącznie z brzegu. Blank dwuczęściowy, tubular, standard przed modyfikacją, ugięcie medium-fast, sprawdził się przy łowieniu szczupaków, z przynętami od 10g do 20g, zasięg do 30m.
W wersji b) przewidziany do połowu boleni, do których przymierzam się podczas najbliższej majówki.

Nie przewiduję wędkowania lżejszego, ani cięższego. Po kilkuletnich doświadczeniach przekonałem się, że zejście do zestawu XUL ma wątpliwy sens (choć mam wędzisko rękodzielnicze „Mekamila” 1-4g, nota bene do sprzedania), a z racji wieku i dyspozycji kondycyjnych sięganie po zestaw H jest ponad moje siły.

Edited by Alexspin

„Silstar Pinnacle T IM8” 7-21g/8-15Lb/182cm

Wędzisko legenda. Niedawno kupiłem z sentymentu - pierwsze sandacze na zestaw z pazurem:wub:. Kamil również maczał w nim palce ;)

Edit. Chyba Alku miałeś  Siglona Sunline'a, a nie Silstara na myśli?

Edited by Ubertroll

Może komuś pomoże w podjęciu decyzji.

Kilka dni temu dotarł do mnie chiński multiplikator Tsyrinoya Dark Wolf . Link nieprzypadkowy, bo kupując w tym sklepie pierwszy raz, załapałem się na zniżkę. Wilk kosztował mnie 301 zł. Teoretycznie sprzęt zaprojektowany do łowienia na bardzo lekko. Ale jak ktoś chciałby połowić przynętami z zakresu powiedzmy 6-12 g (a pod takie łowienie go zakupiłem), to szczerze go polecam. Buda taka trochę plastikowa - w końcu tak niska waga nie wzięła się przez przypadek. W czasie rzutu generuje niemożebny hałas. Ale za to hamulec walki, gwiazda hamulca, docisk szpuli i potencjometr od hamulca magnetycznego "klikają". Rzutowo System hamowania szpuli jest bardzo wydajny, co sprawia, że rzuty są w zasadzie bezstresowe. Na plus zasługuje również kultura pracy. Jeżeli miałbym komuś doradzić, czy kupić przereklamowanego jak dla mnie Shimano Curado BFS-a, czy prezentowanego przeze mnie chińczyka, to bez wahania poleciłbym tego drugiego.

Edit. W nazwie linku powinno być Tsurinoya.

20230413_185904.jpg

20230413_185926.jpg

20230413_185949.jpg

Edited by Ubertroll