Jump to content

Zasady organizacji sportu wędkarskiego w PZW od 1.01.2013 r.

Recommended Posts

• 3 months later...

Witam, nie mogłem założyć nowego tematu-więc podłączam się tu. Mam problem, a mianowicie chcę wystartować w GPx okręgu spławik i żeby móc wystartować moje koło musi wysłać zgłoszenie do okręgu i tu problem, bo oni twierdzą że nie mogę jednocześnie być członkiem PZW i należeć do klubu wędkarskiego, że to niby narusza statut PZW. Czytałem swoje prawa i obowiązki i nigdzie nie wyczytałem że jest tak, jak wmawiają mi w kole. Czy ktoś potrafi mi podać jakieś przepisy, którymi mógłbym ich uciszyć?

Co za bzdura.

Statut PZW  

§56 ust 9 - jak widać kluby i sekcje to ich obowiązek a nie sprzeczność.

§46 ust 9 - a to siła nadrzędna Kół

Na mój gust to oni nie chcą abyś reprezentował Koło w Okręgu.

Guest ŁYSY0312

To wogóle jakaś herezja! Od kiedy żeby wystartować w GPX okregu potrzeba jakiegoś zgłoszenia? Nigdzie nie znalazłem takiego przepisu ani o takim nie słyszałem. Jesli są to wewnętrzne przepisy danego okręgu to musisz do nich dotrzeć - pewnie bedzie to jakaś uchwała zarządu okregu. Jesli takiej uchwały nie ma to od Ciebie zależy czy będziesz w cyklu gpx reprezentował klub czy koło.

Mój okręg taki przepis wydał i tak już musi być. Tego nie przeskoczę. 

@Docio, Ty piszesz o klubach w strukturach PZW, a klub do którego ja należę nie należy do struktur PZW. Więc jak z tym jest, mogę jednocześnie należeć do klubu poza PZW i jednocześnie być członkiem zwyczajnym? 

W statucie znalazłem tylko że mogę należeć tylko do jednego koła, oraz że mogę pełnić tylko jedną funkcję w strukturach PZW (to mi nie grozi).

Moje koło poza mną nie ma nikogo do GPx okręgu, dodam że jestem aktualnym mistrzem koła, więc.....?

Jeżeli nadal mi będą robić pod górkę złożę oficjalną skargę do okręgu i tyle, ale najpierw wolałbym się upewnić, czy aby na pewno mam rację.

piszesz o klubach w strukturach PZW, a klub do którego ja należę nie należy do struktur PZW. Więc jak z tym jest, mogę jednocześnie należeć do klubu poza PZW i jednocześnie być członkiem zwyczajnym? 

Jak najbardziej. Prawo o stowarzyszeniach wyraźnie zabraniajakichkolwiek ograniczeń. Nie pisałeś wcześniej, że klub jest poza strukturami PZW i w takim przypadku jeśli chcesz reprezentować Koło to nie widzę konfliktu. Jesli jednak klub to nie wiem czy zawody PZW obejmują kluby spoza struktur.

@Docio, wielkie dzięki. W GPx okręgu nie można startować z ramienia klubu z poza struktur PZW, ale za rok ma sie to zmienić, ponieważ jak wiadomo nasz ukochane PZW ma/musi przejść reformę-lub zrezygnować ze sportu kwalifikowanego :D

Już wszystko jasne, a o to paragraf: "Członek innej organizacji wędkarskiej działającej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej nie 

może być członkiem władz i organów Związku"  § 18 pkt. 4 

A na dodatek: "Cele Związku realizowane są poprzez współpracę z krajowymi, międzynarodowymi i zagranicznymi organizacjami 
wędkarskimi" § 7 pkt. 2 

A mój klub jest właśnie organizacją wędkarską krajową.
Więc jeżeli będą mi teraz sprawiać problemy zgłoszę to raz do okręgu, dwa do rzecznika praw obywatelskich.

Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...