Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Od nowego roku planuje zakupić nową żyłkę do łowienia spinning. Mam już kilka modeli na oku i chciałbym podzielić się nimi z Wami, aby uzyskać Wasze opinie i rady. Poniżej znajduje się lista z wybranymi modelami:

-Mikado Dreamline Spinning 

-Daiwa Tournament SF

-Żyłka Dragon HM80 V.2

-Żyłka Dragon HM69 V.2 Mono

Chciałbym Was poprosić o opinie na temat któryś z tych modeli, jeśli mieliście z nimi do czynienia. Może ktoś z Was używał którejś z tych żyłek i może podzielić się swoimi doświadczeniami? A może macie inne propozycje, które warto rozważyć?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie!

Napisano (edytowane)

Z żyłkę również. Plecionka która się nadaję do łowienia też do najdroższych nie należy. Osobiście używałem mikado nichanto 0.08 i jest okej. Kupiłem ostatnio chiński wynalazek kastkinga (tak skusiła mnie bardzo przyzwoitą cena ) wygląda dobrze nie rwie się w palcach ale woda pokaże co to za wynalazek.

Edytowane przez mikolaj łódzki
Napisano
54 minuty temu, mikolaj łódzki napisał:

Osobiście używałem mikado nichanto 0.08 i jest okej. Kupiłem ostatnio chiński wynalazek kastkinga (tak skusiła mnie bardzo przyzwoitą cena ) wygląda dobrze

Dokładnie mam tak samo.
Kastkinga używam od jesieni 2022r, ani razu mnie nie zawiódł.
Obecnie, zarówno z technicznego, jak i ekonomicznego punktu odniesienia, w spinningu żyłka ma sens podczas mrozów i ewentualnie w zestawach XXUL.

Napisano

Chodzi wam o mikado nihonto octa braid czy fine braid? Ja się zastanawiałem nad zakupem fine braid (to jest ta tańsza plecionka za około 30 zł z 4 splotami) ale mnie zniechęciła opinia jednego użytkownika, że ta plecionka lubi się strasznie niszczyć na kamieniach itp

Napisano

Witam. Jak zawszę staram się pisać o rzeczach których używam a nie przeczytanych nie wiadomo gdzie więc......dragon hm69 mono używam w wędce z wklejaną szczytówką do bocznego troka. Nie mam zastrzeżeń. Pozdrawiam 

Napisano
W dniu 25.12.2023 o 11:46, Kamil M napisał:

Chodzi wam o mikado nihonto octa braid czy fine braid?

Fine. Ma grubsze włókna od Octa i zdecydowanie mniejsze tendencje do przecierania się. Używałem jej przez kilka sezonów i nie miałem problemów.