Alexspin Napisano 24 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2024 (edytowane) Przygotowany zestaw do sezonu szczupak/boleń: wędzisko JAXON Grey Stream; multiplikator DAIWA Tatula 100; plecionki: szczupak, boleń; Przynęty podstawowe: szczupak: Polsping Gnom 2, Polsping Gnom 3, Polsping Alga 2, Polsping Alga 3, Salmo Sweeper, Salmo Pike, boleń: Polsping Makrela 2, Polsping Makrela 2, Salmo Thrill; przypony Surfstrand. Edytowane 25 Marca 2024 przez Alexspin 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 26 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) No ja też dam znać co tam mam na majówkę Wędzisko: Savage Gear SG2 221 cm 30-80g Multiplikator: Shimano SLX DC 151 HG Plecionka: Siglon AMZ X8 PE 2,0 (17,3kg) Przypon: Dragon Surflon 7x7 9kg 35 cm Przynęty: myślę, że w dużym przeciwieństwie do @Alexspin prawie w ogóle nie używam żelastwa (sporadycznie). U mnie głównym arsenałem to gumy i jerki. Poniżej gumy od 12,5 cm do 20 cm. Jerki od 10 do 13,5 cm. Na każdej fotce dla porównania położyłem SG Cannibala 10 cm. 90% tych przynęt to moje "nowości" na ten sezon - jeszcze wody nie widziały Edytowane 26 Marca 2024 przez Kusy 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 26 Marca 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 Zacny zestaw. Używam głównie blach, bo jak kiedyś mówiło się, że wody były "przebłyszczone", tak teraz uważam, że są "przegumowane", a ponieważ mało kto używa blaszek, są one bardziej skuteczne. Większość moich szczupaków (około 90%) złowiłem właśnie na blaszki. Nie mam doświadczenia w połowie boleni, ale mam wrażenie, że będzie tak samo, bo te bardzo nieliczne, które dotychczas złowiłem (wyłącznie przyłowy, bo dotychczas nie nastawiałem się na bolenie), to też na blaszki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 26 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 22 minuty temu, Alexspin napisał: Używam głównie blach, bo jak kiedyś mówiło się, że wody były "przebłyszczone", tak teraz uważam, że są "przegumowane", a ponieważ mało kto używa blaszek, są one bardziej skuteczne. Większość moich szczupaków (około 90%) złowiłem właśnie na blaszki. No to jest właśnie sedno. Jakbym rzucał tylko blachami to też mógłbym powiedzieć, że szczupaki tylko na blachy Nie używasz gumek (jakkolwiek to brzmi ) wiec nie ma się co dziwić, że 90% szczupaków masz na blachy i woblery. Nie wiem czy wody są przegumione - nie wiem też na jakiej podstawie to stwierdzasz... mógłbyś rozwinąć? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 26 Marca 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) Używam zarówno woblerów, jak i gumek choć te ostatnie coraz rzadziej. Już kilkakrotnie doświadczyłem i nie tylko przy szczupakach, że zdarzało się kilkugodzinne biczowanie wody przy użyciu gum, w mniejszym zakresie woblerów, bez wyników. Zmiana przynęty na wahadełko lub wirówkę nagle otwierała wodę. Tak miałem zarówno ze szczupakami, jak i choć w mniejszym stopniu z okoniami. Jak wcześniej pisałem najmniejsze doświadczenie mam z boleniami, bo jak dotychczas nie nastawiałem się celowo na ich łowienie. Moje spostrzeżenia nie sprawdzają się jedynie na sandaczach, one niezmiennie najlepiej biorą na gumy. Być może wynika to z "braku umiejętności" prowadzenia gum, a może z odwiedzanych przeze mnie łowisk, ale tak mam. Ps Nie neguję Twoich preferencji. Zaprezentowany przez Ciebie zestaw jest na bardzo dobrym, wysokim poziomie i absolutnie nie krytykuję go. Wyraziłem tylko moje preferencje i spostrzeżenia. "Połamania" Edytowane 26 Marca 2024 przez Alexspin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 26 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) Nie ukrywam, że kusi mnie, żeby przyjrzeć się w tym roku boleniom. Mam dwie "stojące" wody, które rokują złowienie tej jakże egzotycznej dla mnie ryby. W tamtym roku zdecydowanie częściej zacząłem łowić na wahadła. Potrafią być skuteczne. Odkryciem była "Płoć" polspingowa. No i mam jeszcze chytry plan zapolować na sandacze na 18-20 cm gumy (w tym jaskółki), a w nocy na woblery. Fajnie byłoby przekroczyć magiczne 90 cm pasiastego rozbójnika. A sprzętowo..., hmmmm jak zwykle, więcej sprzętu niż talentu. Edytowane 26 Marca 2024 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 26 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 2 hours ago, Ubertroll said: A sprzętowo..., hmmmm jak zwykle, więcej sprzętu niż talentu. Mam ten sam problem ale powoli nadrabiam ilością sprzętu Nie można mieć za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 26 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) 10 godzin temu, Alexspin napisał: Nie neguję Twoich preferencji. Zaprezentowany przez Ciebie zestaw jest na bardzo dobrym, wysokim poziomie i absolutnie nie krytykuję go. Wyraziłem tylko moje preferencje i spostrzeżenia. Absolutnie nie odebrałem Twojego wpisu jako negowanie... raczej czysta ciekawość skłoniła mnie do zadania pytania o przegumienie wody. Po prostu oglądając nawet YT i tych "wędkarskich celebrytów" to myślę, że 90% przynęt to właśnie gumy i jerki. Ja właśnie rzadko korzystam z wahadeł z racji jak mniemam braku umiejętności i dość częstych (przy spinningu) zaplątań przyponu w kotwicę, a może właśnie przez spaczenie youtubowe Obrotówka - jak i Tobie - nie raz uratowała dzień, ale więcej razy przy okoniach. 7 godzin temu, Ubertroll napisał: A sprzętowo..., hmmmm jak zwykle, więcej sprzętu niż talentu. Haha no właśnie żeby u mnie tak nie wyszło Edit 1. Ale między nami powiem Ci, że i tak naj ulubienica moja to wędka 4-20g (spinn) nie ma to jak uniwersał i też zaopatrzyłem się w nowe przynęty 7-12 cm, a w tym także polsping classic roz. 1 Edit 2. 7 godzin temu, Ubertroll napisał: Nie ukrywam, że kusi mnie, żeby przyjrzeć się w tym roku boleniom. Mam dwie "stojące" wody, które rokują złowienie tej jakże egzotycznej dla mnie ryby. Ja w zeszłym sezonie raz miałem bolenia i w sumie nie wiem jak to traktować bo to nawet nie tylce co przyłów co raczej forma testu założyłem 8 cm poppera na parę rzutów i akurat bolenik taki 40 się trafił. Edytowane 26 Marca 2024 przez Kusy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi