Jump to content

Spinning na szczupaka na początek

Recommended Posts

Ogólnie to będę zaczynał swoją przygodę ze spinningiem(jak i wędkarstwem) i chciałem się podpytać o wędkę na spinning jak i przynęty na początek, a dokładniej czy cięższe gumy 15cm a nawet 18 cm które ważą często te 50+ gramów nie przeszkodzą w nauce spinningu i czy będą dobrym wyborem na początek pod szczupaka bo słyszałem że lubią one na te większe gumy częściej brać chociaż wiadomo nie na każdym łowisku się to sprawdzi. Na razie na oku mam Jaxona grey stream 20-65g cw. i 265 cm długości a do tego dobrałem takie gumy jak mft roach 15 cm czy bullteez 18cm no i cannibale 12,5. Ponowie czy będzie to dobry wybór na początek na szczupaka czy może coś lżejszego z maks cw. 30-40g?

Jeśli to Twoja pierwsza wędka i sprecyzowane masz, że ma to być "szczupakówka" to CW które wybrałeś będzie odpowiednie. Inna rzecz mnie trochę gryzie - do przynęt +50g to już zdecydowanie lepiej baitcasting czyli wędka z pazurem. Umęczysz się na spinningu z tego typu wielkością przynęt. Niestety casting jest droższy bo taki zestaw powiedzmy sensowny już to cenowo 600+ zł.

Określ gdzie będziesz łowił, czy to rzeka czy woda stojąca. Czy będziesz tylko z brzegu czy z łódki, czy może mieszanie...

Ja na Twoim miejscu wybrałbym kijek pod szczupaki spinningowy z CW 10-40g, 15-45g. Przynajmniej u mnie to jest granica dla spinningu. Wędek z takim CW jest pełno więc na pewno coś znajdziesz. Co do długości to jeśli brzeg to celuj 240-270 cm a jeśli łódka bądź mieszanie to 220-240 cm.

Co do przynęt to sam niedługo zauważysz że nie ma reguły. Ja swoje PB szczupakowe mam na gumę 12 cm :D na główce 5g więc przynęta ważyła jakieś 16-18g łącznie. CW pod 40-45g pozwoli Ci już na choćby Cannibale 15 cm z główkami 10g a to już jest spoko. Jeśli Cię przekonałem to pomyśl nad tą wędką - miałem i sprawdzała się :)

7 godzin temu, Kusy napisał:

Niestety casting jest droższy bo taki zestaw powiedzmy sensowny już to cenowo 600+ zł.

Nawet około 1.000.- zł, ale popieram zdanie @Kusy. Jeśli przekonałbyś się do castingu rekomenduję zestaw:
- wędzisko,
- multiplikator.
Zawsze możesz poszukać na giełdach "używek" wyjdzie taniej o około 300.- zł.
Od takiego zestawu (używanego) zaczynałem 7 lat temu i tak mnie wciągnęło, że obecnie używam wyłącznie zestawów castingowych od 1-4g do 10-36g.

7 godzin temu, Kusy napisał:

wybrałbym kijek pod szczupaki spinningowy z CW 10-40g

Zdecydowanie TAK. Z tego poziomu będzie Ci łatwo zejść niżej, lub wyżej. Dla mnie to również maksymalny poziom, przynęt cięższych niż 40g nie stosuję i w pełni zdają egzamin.

Edited by Alexspin
Korekta literówek.

40 minut temu, Alexspin napisał:

Zdecydowanie TAK. Z tego poziomu będzie Ci łatwo zejść niżej, lub wyżej. Dla mnie to również maksymalny poziom, przynęt cięższych niż 40g nie stosuję i w pełni zdają egzamin.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli :D dla mnie 40g to średni poziom - inaczej - dla spinningu może to być maksymalny poziom, ale na casting jest to środek :) Wiem @Alexspin że stosujesz w większości blachy jako swoje przynęty a one w większości są do 30/40g więc dla Ciebie taki zestaw może być ok. Dla przykładu ten BullTeez co kolega wskazał 18 cm sam waży bodajże 53g więc wędka do 40 czy nawet 50g nie rzuci (a przynajmniej ja bym nie ryzykował).

Mam casting do 80g i jak dla mnie jest to już pomalutku ograniczenie :) jeśli wszystko pójdzie dobrze to ten sezon spędzę myślę więcej na łodzi niż na brzegu a co za tym idzie pójdę w zestaw gdzieś do 120g.

13 godzin temu, Ciastek777 napisał:

Ponowie czy będzie to dobry wybór na początek na szczupaka czy może coś lżejszego

Wracając do wątku i wskazówek... jeśli zdecydujesz się na spinning to szukaj kijka z górnym CW do 40-50g - będzie Ci po prostu wygodniej użytkować. Na pewno dasz radę rzucać gumami z obciążeniem z zakresu 14-17 cm.
Jeśli przekonują Cię przynęty 20 cm i większe to sugeruję szukać zestawu castingowego przynajmniej do 80g.

Edited by Kusy

16 godzin temu, Kusy napisał:

Jeśli Cię przekonałem to pomyśl nad tą wędką

Dzięki za pomoc i przekonałeś więc będę kupował, ale takie pytanie czy można go lekko przeciążyć aby móc również połowić tymi 18cm czy nie za bardzo bo jak wspominałem np. bullteez 18cm waży 53g albo nawet niektóre 15cm jak np mft roach(tak naprawdę mógłbym kupić ricky the roach 14cm tylko cenowo drogi jest plus wiadomo dozbrojka która tania też nie jest) ważą te 52g plus wiadomo dozbrojka. Z góry dzięki za pomoc.

Ja nie przeciążam wędek więcej niż o 10% górnego CW. 55g obsłuży ale jak zachowa się przy 60g to nie wiem. Zobacz sobie przynętę Savage Gear 3D Whitefish - podobna do bullteez - tam jest bodajże 17 cm a waży 42g. Sporo jest na rynku gum 16-18 cm w wadze do 45g co dla tej wędki jest już bezpieczne. 

13 godzin temu, Kusy napisał:

Ja nie przeciążam wędek więcej niż o 10% górnego CW.

Również moim zdaniem to granica bezpieczeństwa. Nie radziłbym jej w przypadku wędek JAXONA, tam górna granica bezpiecznego przekroczenia górnego CW to nie więcej niż 5%, zwłaszcza na początku przygody ze spinningiem i braku doświadczenia. Efektem przekroczenia będzie - "złamał mi się kijek"...

7 godzin temu, Ciastek777 napisał:

Jeszcze bym się tylko spytał czy same dozbrojki do gum ważą dużo głównie mam na myśli te zrobione z krętlików, czy osiągają tylko 2-3 gramy wagi.

One niewiele ważą. Myślę że z dwiema kotwicami i z kretilkow to max 5g. Niektóre gumy fajnie się prowadzi bez obciążenia, a niektóre niestety potrzebują do prawidłowego opadu. Są też takie wkrętki w gumy z różnym obciążeniem chyba od 3 do 10g więc też można modyfikować. 

Guest Ubertroll
W dniu 4.04.2024 o 16:45, Kusy napisał:

Ja nie przeciążam wędek więcej niż o 10% górnego CW. ...

W dniu 5.04.2024 o 06:37, Alexspin napisał:

Również moim zdaniem to granica bezpieczeństwa. Nie radziłbym jej w przypadku wędek JAXONA, tam górna granica bezpiecznego przekroczenia górnego CW to nie więcej niż 5%, zwłaszcza na początku przygody ze spinningiem i braku doświadczenia. Efektem przekroczenia będzie - "złamał mi się kijek"...

Mam wędzisko opisane od 7do 35 g. Jak dla mnie życie blanku zaczyna się od 8 g ołowiu + silikon. Z drugiej strony rzucałem 50-cio gramowym jerkiem. Polska myśl wędkarska napisze, że wędzisko jest "niedoszacowane", że ma "zapas mocy". Polska myśl, która rozgryza "średnicę" plecionek.

13 minut temu, Ubertroll napisał:

Mam wędzisko opisane od 7do 35 g. Jak dla mnie życie blanku zaczyna się od 8 g ołowiu + silikon. Z drugiej strony rzucałem 50-cio gramowym jerkiem. Polska myśl wędkarska napisze, że wędzisko jest "niedoszacowane", że ma "zapas mocy". Polska myśl, która rozgryza "średnicę" plecionek.

A to jak najbardziej. Kolega mój dobry na wędce do 25g rzucał gumą 40 paro gramową i wędka nawet nie zająknęła. Ja po prostu mam taką swoją niepisaną zasadę. Jak mam wędziesko do 20g to max 23g a jak mam 45g to max 50g. Póki co (tfu tfu tfu) nie udało mi się złamać wędki i tego się trzymajmy :D

Edited by Kusy

11 godzin temu, Kusy napisał:

mam taką swoją niepisaną zasadę. Jak mam wędziesko do 20g to max 23g a jak mam 45g to max 50g.

:brawa::cheers: