Jump to content

Gotowe przypony

DaRo123
 Share

Recommended Posts

Witam mam pewien problem otóż używam gotowych przyponów z Mikado na żyłce (na łowisku na którym łowię nie można używać plecionki) i czy tylko mi się tak zrywają te przypony używam przyponów w rozmiarach 4-8 i każde tak samo się zrywają często nawet podczas brania ryba urywa haczyk lub cały przypon, łowie na wolnym biegu odkręconym lekko i często zdarza się że mam 2 pikniecia na sygnalizatorze zwijam zestaw a tam nie ma haczyka lub przyponu tak samo co 2 ryba zrywa igłę i często w jedne dzień idzie mi cała paczka przyponów 

Musisz rozważyć czy w łowisku nie ma szczupaka. I tak, te przypony gotowe od Mikado są tragiczne. Zakładam że łowisz na metodę?! Bo akurat te gotowce zbierają mnóstwo negatywnych opinii. 
Jak wspomniał Ryukon najlepiej wiazac z własnych komponentów takich jak np.

haczyki: Kamassan 360t lub 911x, Drennan Wide Gape(mają mikro zadzior), Guru QM1 czy XS. 
żyłka przyponowa: ja od kilku lat używam Matrix Power Micron, jest miękka przez co naturalnie się układa w podajniku i z niego nie „wyskakuje” 

igły: najtańsze z mikado czy robinsona, ważne tylko żebyś nie były za długie, ja polecam 6mm, wyważają odpowiednio większość waftersow (4mm-10mm). Przy igłach 10mm mniejsze waftersy zachowują się jak zwykły dumbbells. 

Jeżsli używasz tak dużych haków to polecam Kordy wide gape XX lub X naprawdę mocne jednak są one pod większe przynęty nr8 XX to rzędu 12mm lub 2-4. 10 X powinna się nadać pod  mniejsze przynęty. Są one z mikro zadziorem, który bardzo ładnie się zagina. Nie umiem rozgiać tych haków nawet tych dużych rozmiarów rzędu 4, 1 a haki od prologica umiałem w paluchach rozgiąć (dostałem jedną paczke ale już do hasioka poleciały bo moge na nich co najwyżej ubrania zawieść).  Haczyki od kamasana są fajne bardzo ostre (jak to testowałem to były ostrzejsze od drenanów). Choć uważam że bardziej ostre są kordowskie i o dziwo pomimo tego wolniej się tępią. Drenanów używałem kiedyś, były jednak bardzo szybko sie tepiły i co najdziwniejsze rdzewiały. Z firm godnych polecenia to owner ale zaznaczam używałem tylko do spławika łowiłem małe karpie i dawały rade. Słyszałem coś dobrego o hikari (jakiś pociotek trapera) choć nigdy nie używałem może kiedyś stestuje.