Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema wszystkim mam mały problem byłem w tym roku kilka razy na rybach dzisiaj też. Przez zimę porobiłem przypony do method feeder i problem polega na tym że co kilka rzutów tracę przypon. Gdzie tu jest problem?? Mam dwie myśli albo źle zawiązane albo za mocno robię wyrzut i przy szarpnięciu się ucina za rura z podajnika dałem dwa stopery żeby było na sztywno może tu błąd może jeszcze gdzie indziej?? Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

No dziwne wędka leży nic nie bierze ściągam a przyponu nie ma a nie zauważyłem żeby się urwał w powietrzu. Może źle zakładam i uszkadzam nie wiem dziś takiego pięknego karpia miałem i przy brzegu poszedł z przyponem no ale akurat tutaj może moc ryby

Edytowane przez Dario1906
Napisano (edytowane)

Tracisz cały przypon, czy zostaje węzeł?

Jak łączysz żyłkę główną z przyponem?

Edytowane przez Docio
Napisano

No to skoro nic a nic z przyponu nie zostaje to logicznym jest, że błąd tkwi w mocowaniu przyponu z zestawem.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 1.06.2025 o 15:09, Dario1906 napisał:

Siema wszystkim mam mały problem byłem w tym roku kilka razy na rybach dzisiaj też. Przez zimę porobiłem przypony do method feeder i problem polega na tym że co kilka rzutów tracę przypon. Gdzie tu jest problem?? Mam dwie myśli albo źle zawiązane albo za mocno robię wyrzut i przy szarpnięciu się ucina za rura z podajnika dałem dwa stopery żeby było na sztywno może tu błąd może jeszcze gdzie indziej?? Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Miałem dokładnie ten sam problem, kiedy zaczynałem z methody i kręciłem przypony „taśmowo” przez zimę w pokoju. Frustracja na łowisku jest potworna, ale na 99% popełniasz jeden z trzech klasycznych błędów.
Twoja teoria o zbyt mocnym rzucie i stoperach na sztywno ma sens, ale diabeł tkwi w szczegółach. Przeanalizuj te rzeczy:
• Węzeł bez węzła (Knotless Knot) i zły kąt żyłki: Jeśli robisz przypony z włosem (pod dumbelsa/pellet), żyłka musi wychodzić z oczka haczyka od wewnętrznej strony (od strony ostrza). Jeśli wypuściłeś ją od tyłu, to przy mocnym rzucie albo braniu ostra krawędź oczka haczyka działa jak gilotyna i ścina żyłkę w ułamek sekundy.
• Zestarzała żyłka lub brak moczenia węzła: Żyłka przyponowa kupiona rok temu mogła stracić swoje właściwości, ale ważniejsza jest technika. Jeśli wiązałeś pętelki (np. ósemkę) zimą „na sucho”, bez ślinienia żyłki przed zaciągnięciem, to mikro-tarcie osłabiło materiał nawet o 50%. Przy mocnym wyrzucie ciężkiego podajnika pętla po prostu strzela.
• Te dwa stopery na sztywno: Blokowanie podajnika na sztywno stoperami gumowymi bezpośrednio nad nim to spory błąd przy siłowych rzutach. Podczas wymachu podajnik (często 30-40g plus towar) przesuwa się i uderza z potężnym impetem w dół. Jeśli dół przyponu blokuje łącznik (np. quick change bead), to całe uderzenie przyjmuje krótki, 10-centymetrowy przypon, który nie ma jak zamortyzować tego strzału.
Jak to naprawić?
Przejdź na zestaw pół-przelotowy. Wywal te dwa stopery znad podajnika. Zamiast tego nad podajnik daj jeden stoper gumowy, ale przesuń go jakieś 10-15 cm wyżej. Dzięki temu podajnik ma luz w górę – przy rzucie swobodnie się przesuwa, nie bije z impetem w węzeł przyponu, a przy braniu ryba i tak ma efekt samozacięcia, kiedy podajnik zablokuje się na stoperze te kilka centymetrów dalej.