Skocz do zawartości

Łowienie karpi

karpiarz23412
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój staw ma już ponad 20 lat, ma ok. 65 metrów długości, 20 metrów szerokości i średnią głębokość 120 cm. Od samego początku były w nim karpie i przez cały ten czas woda nigdy nie była spuszczana. Łowię w nim regularnie, ale udaje mi się złapać tylko mniejsze sztuki – takie do kilku kilo. Nigdy nie miałem na wędce naprawdę dużego karpia, choć jestem pewien, że powinny tam być, bo przecież przez tyle lat miały czas urosnąć. Zastanawiam się, czy problem leży w mojej metodzie, zanęcie, czy może te największe są już tak ostrożne, że w ogóle nie reagują na moje zestawy.

W dniu 13.09.2025 o 10:04, karpiarz23412 napisał:

choć jestem pewien, że powinny tam być,

Nie byłbym pewien. Każda woda ma jakąś pojemność jeżeli chodzi o ryby. Powiedzmy że 5 kg ryby na 1m2 wody. Oznacza to że na jednego karpia 20kg potrzebujesz 5m2 wody. Ale w tych 5m2 może żyć też 20 kroczków po kg. W końcu tyle żarełka mają bo z niczego ryba nie urośnie. Mam dziwne przypuszczenie że ryby jest sporo ale drobnej. Jeżeli przez te 20 lat nie było dokarmiane to nie zdziwiłbym się gdybym miał racje. 

W dniu 13.09.2025 o 10:04, karpiarz23412 napisał:

największe są już tak ostrożne

Sypnij przez parę dni w jedno miejsce ugotowaną kukurydzą. Mały haczyk 8 odpowiednio dużo kukurydzy na włos. Oklepana rada ale przyjdź rano albo wieczorem. Ryby dzielą się na stada według rocznika i jak jedno patroluje to drugie czeka.

On 9/13/2025 at 9:04 AM, karpiarz23412 said:

Nigdy nie miałem na wędce naprawdę dużego karpia, choć jestem pewien, że powinny tam być, bo przecież przez tyle lat miały czas urosnąć.

Nie urosły jeśli brakowało pożywienia albo zwyczajnie miejsca.

59 minutes ago, mikolaj łódzki said:

Powiedzmy że 5 kg ryby na 1m2 wody. Oznacza to że na jednego karpia 20kg potrzebujesz 5m2 wody

Nie wiem skąd wziąłeś taki przelicznik ale matematyka się kłania ;)

44 minuty temu, zwykły michał napisał:

Nie wiem skąd wziąłeś taki przelicznik ale matematyka się kłania

Był to przykładowy dla rozbicia na atomy tego co napisałeś w jednym zdaniu. Jak to powiedział jeden profesor elektrotechniki matematyka to ciężka robota.;)