Krąp Napisano 24 Maja Zgłoszenie Napisano 24 Maja Mam łódkę zanętową, która ledwo ma zasięg 100-150 m. Zazwyczaj podnoszę rękę z pilotem to dochodzi do 150m. Jak zwiększyć zasięg łódki zanętowej ?
Docio Napisano 24 Maja Zgłoszenie Napisano 24 Maja Zmienić nadajnik na mocniejszym o większym zasięgu. Nadajnik musi pracować na tych samych częstotliwościach tak jak i wszystkie funkcje bo odbiornik nie zadziała. W efekcie: albo łódka do przerobienia, albo nowa.
mikolaj łódzki Napisano 24 Maja Zgłoszenie Napisano 24 Maja Wymieniając nadajnik i odbiornik. Poszukaj po forach modelarzy RC. Sam kiedyś robiłem w tym ale było to dobre 8-9 lat temu i moja wiedza się zatarła a i pewnie technika poszła do przodu.
Krąp Napisano 25 Maja Autor Zgłoszenie Napisano 25 Maja Rzeczywiście proste to nie jest. Niektóre łodzie zanętowe kosztują więcej niż mój samochód. Mogę kupić używany kajak za 500 zł. Ta opcja poza rozmiarem wydaje się sensowniejsza.😀
Docio Napisano 25 Maja Zgłoszenie Napisano 25 Maja Potrzebny Ci jedynie mocniejszy nadajnik, nie odbiornik. Nie musi to być nowy nadajnik, może to być wzmacniacz sygnału dostosowany do zakresu częstotliwości jaki już jest. Szukaj na forach elektronicznych, radiowych, modeli ze sterowaniem RC, itp. Nie musisz zmieniać odbiornika. Odbiornik działa pasywnie. Można pomyśleć o wzmacniaczu antenowym ale musiałbyś znać parametry sygnału nadawanego, czy aby na pewno cokolwiek dojdzie do odbiornika. Jest to jednak opcja do wzięcia pod uwagę. 3
Krąp Napisano 25 Maja Autor Zgłoszenie Napisano 25 Maja Nie znam parametrów. Rozłożyłem łódkę i odkryłem że antena jest wlutowana nie ma wtyczki. próbuje się dostać do 3 forów. niestety żadne nie odpowiada. Nawet na nich niema takiego działu o zdalnym sterowaniu.
Docio Napisano 25 Maja Zgłoszenie Napisano 25 Maja (edytowane) Próbuj na elektrodzie, fora o RC są wyłącznie o nadajnikach, odbiornikach i serwomechanizmach. To, że antena jest wlutowana, to nic dziwnego. Wiąże się to z ograniczeniem kosztów i łatwym domowym modernizowaniu sprzętu. Jeśli w instrukcji nie ma podanej częstotliwości nadajnika to jest problem. Odczyt wymaga specjalistycznego sprzętu lub wiedzy producenta. Pocieszeniem może być fakt, że to masowa produkcja z powtarzalnymi parametrami wymuszonymi podzespołami elektronicznymi. Modele RC jeżdżące, pływające i latające opierają się praktycznie na tych samych podzespołach z minimalnymi różnicami w częstotliwości, O to nam chodzi. To co jest przesyłane na nośnej to już zupełnie inna sprawa. Potrzeba wzmocnić sygnał a nie zmieniać dane. Aha. Dostępne na rynku wzmacniacze antenowe dedykowane są odbiorowi pasywnemu, czyli dla odbiorników, które wzmacniają sygnał przychodzący aby elektronika mogła poprawnie odebrać dane. To nie to urządzenie, które zasadniczo przeznaczone jest do wzmocnienia fali popularnie nazywanej RTV, czyli radio i tv. Wpisz w Google "jak zwiększyć zasięg zdalnego sterowania" (bez cudzysłowu), może Ci pomoże. Podaj pełną nazwę swojej łódki oraz inne dane z naklejki i producenta. Edytowane 25 Maja przez Docio 2
Rekomendowane odpowiedzi