qazwsx91 Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 witam, Mam możliwość zakupu tej wędki o długości 420cm. Wędka była wystawiona na targach w zeszłym roku. Nie posiada pokrowca. Cena to 200zł, Czy wędki na wystawy są jakoś inaczej wykończone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Nie sądzę aby były jakoś inaczej wykończone. Wybierane są prawdopodobnie te, które ni posiadają żadnych wad typu przebarwienia korka czy śladów "przelanego" lakieru. A cena 200zł to bardzo dobra oferta za tą długość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Dziękuje za odpowiedż Ogólnie słyszałem i czytałem dużo dobrego na temat tego modelu Mikado więc myślę, że to dobry wybór.Tzn mam również możliwość kupna za tą samą cenę długości 390cm z tym, że jest w pokrowcu, nigdy nie otwierana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Tak sobie pomyślałem, że wędki z targów przechodziły przez wiele rąk, były poddawana "testom", transportwane w niewiadomych okolicznościach i bez pokrowca. Hmm ... jednak bądź ostrożny . Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 No własnie głównie martwię się tym, a wędka zostanie mi przywieziona przez znajomego i obawiam się, że mogła zostać delikatnie uszkodzona podczas transportu i nie zauważę tego... Gwarancji niestety na nią nie będę posiadał. Chociaż jeśli przechodziła różnego rodzaju testy to mam pewność ze nie ma wady produkcyjnej. Była tylko na jednych targach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Wad konstrukcyjnych pewnie nie ma ale może posiadać niewidoczne uszkodzenia. Producent twierdzi, że to węglowe wędzisko a takie są wrażliwe na jakiekolwiek uderzenia, węgiel jest kruchy. Z drugiej strony cena kusi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Bardzo kusi:P Jednak 390 mogę mieć za 180zł, więc to też dobra cena. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Bardzo kusi:P Jednak 390 mogę mieć za 180zł, więc to też dobra cena. Również bez paragonu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Mogę również wybrać inne modele, a w zasadzie większość z katalogu Mikado 2013. Mój wybór padł na Temptation ze względu na liczne pozytywne opinie. Jeśli jednak w ofercie Mikado modele lepsze za podobna cenę( ok 230-270zł) to jestem otwarty na propozycje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Tak również bez paragonu. Wędka jest prosto od dystrybutora. Od razu dodam, że wędki są z pewnego źródła, nie ma mowy o tym, aby były kradzione:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Paragon jest podstawą do ewentualnej reklamacji. Nie miałem na mysli "niewiadomego" pochodzenia sprzętu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 I tu jest największy problem niestety... Za tą cenę w sklepie otrzymam modele o klasę albo 2 niższą. Chociaż często jest tak, że nawet mając paragon, przy jakims uszkodzeniu sprzętu nawet wadzie konstrukcyjnej dysttrbutor potrafi odesłać sprzęt z notką typu wina użytkownika Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Chociaż często jest tak, że nawet mając paragon, przy jakims uszkodzeniu sprzętu nawet wadzie konstrukcyjnej dysttrbutor potrafi odesłać sprzęt z notką typu wina użytkownika Akurat Mikado ma dobrą prasę wśród wędkarzy, serwis działa podobno szybko i bezproblemowo. Podobno, bo na szczęście nie miałem konieczności korzystania z usług serwisu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Zdecyduje się na 420. Kij będę mógł obejrzeć, sprawdzić jego pracę, więc mam nadzieję, że jeśli coś wyjdzie to przy "teście":) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Chciałbym napisać ostrzej ale napiszę, że nie masz racji co do serwisu. Miałem styczność z serwisem Mikado i jest to moje jedno z najgorszych doświadczeń. Dopasowanie szczytówki feedera zajęło im 6 miesięcy i w końcu nie dopasowali. Co więcej w tym czasie zgubili drugi skład i już sprawa stawała na ostrzu noża z odszkodowaniem gdy nagle się znalazł. A co do kupowania bez paragonu to życzę duuuuuużo szczęścia, bo się przyda. Wędki na targach o ile nie są przyśrubowane na stałe, to nie dość, że przechodzą przez wiele rąk, to idioci potrafią w zapędach testów walić nimi po regałach, że o sprawdzaniu twardości lakieru paznokciem nie wspomnę. Domorosłych fachowców i zwykłych głupków nie brakuje. Z drugiej strony gdyby te wędziska nie miały żadnych skaz to co stoi na przeszkodzie aby dołożyć pokrowce i normalnie sprzedać? Od kiedy jakakolwiek firma świadomie decyduje się na dokładanie do biznesu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Fakt, przepraszam, że wprowadziłem w błąd. Rozmawialiśmy o Mikado i rzeczywiście, był duży problem z serwisem. O ile dobrze pamiętam, jak najlepsze opinie były o innej firmie. Jeszcze raz przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Najlepszą opinię serwisową, i nie ma co się krygować, ma Jaxon. W wielu problematycznych sytuacjach sprawa jest rozstrzygana na korzyść klienta. Co więcej w sprawach oczywistych od razu następuje wymiana a nie okres opiniowania przez specjalistów. Każdy się może pomylić. Każdy jest tylko człowiekiem. Dwukrotnie byłem na targach na Torwarze. Wiem dlaczego wystawcy tak szczelnie zabudowują swoje stanowiska, gdyż po otwarciu targów najzwyczajniej zostaliby stratowani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Wędki na targach o ile nie są przyśrubowane na stałe, to nie dość, że przechodzą przez wiele rąk, to idioci potrafią w zapędach testów walić nimi po regałach, że o sprawdzaniu twardości lakieru paznokciem nie wspomnę. Domorosłych fachowców i zwykłych głupków nie brakuje.To dało mi do myślenia. Faktycznie wiele osób może sprawdzać wędkę nie pod kątem wytrzymałości podczas holu ryby tylko pod kątem wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, a wędki węglowe nie należą do wytrzymałych pod tym względem.Niestety to będzie moja pierwsza matchówka, dlatego nie wiem czy różnica 30 cm będzie mocno widoczna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Widziałem rzeczy, które nigdy by mi do głowy nie przyszły. Hala owszem, wysoka i to bardzo, ale podwieszone podświetlenie nie wyżej jak 4 metry. Pomiedzy stojakami na 1m2 "specjaliści" rozkładali baty i bolonki 7-8 metrowe i obijali o stelaż i reflektorki. Tradycyjne potrząsanie w celu sprawdzenia akcji przypominało dzwonki i choć obsługa reagowała to już i tak za późno. Wystawiona fajna łódź miała piękną rysę na całej długości coć wydawałoby się niemożliwością się o nią otrzeć. Komuś się jednak udało. To wszystko jednak szczegół i małe koszta. W pierwszym dniu jakiś głupek "sprawdził akcję" tyczki 13m. Trzask było słychać w całej hali. Po tym dopuszczał do "przymierzenia" tylko osoby, z którymi wcześniej rozmawiał o zachowaniu i wcale mnie nie dziwi, bo na koniec dnia dowiedzieliśmy się, że tyczka kosztowała tyle co średniej klasy samochód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Tak więc model, który był na targach lepiej omijać szerokim łukiem... Więc zostaje model 390, który nie wiem czy nie jest za krótki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Nie powiem Ci co masz zrobić, bo to Twoja decyzja. Ja bym odczekał, do wiosny jeszcze sporo czasu i kupił zwyczajnie w sklepie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Będę się musiał nad tym poważnie zastanowić. Jednak zakładając ten post liczyłem również na doradzenie w kwestii długości matchówki. Jak już wcześniej napisałem wędka bedzie używana w małych rzekach i stawach hodowlanych Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Więc zostaje model 390, który nie wiem czy nie jest za krótki Długość wędziska to przede wszystkim warunki na łowisku i odległość na jakiej będziesz łowił. Dłuższym dalej zarzucisz, oczywiście odpowiednio dobierając masę zestawu. Ale jak będziesz miał ograniczone pole działania, przez drzewa, krzaki czy inne przeszkody krótszym będzie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qazwsx91 Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 Raczej rzadko łowię w miejscach mocno porośniętych. Więc moze 390cm to lepszy wybór niż 420 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Więc moze 390cm to lepszy wybór niż 420 Moim zdaniem zdecydowanie lepszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts