Jump to content

Mikado Temptation match

qazwsx91
 Share

Recommended Posts

Nie sądzę aby były jakoś inaczej wykończone. Wybierane są prawdopodobnie te, które ni posiadają żadnych wad typu przebarwienia korka czy śladów "przelanego" lakieru. A cena 200zł to bardzo dobra oferta za tą długość.

Dziękuje za odpowiedż:) Ogólnie słyszałem i czytałem dużo dobrego na temat tego modelu Mikado więc myślę, że to dobry wybór.Tzn mam również możliwość kupna za tą samą cenę długości 390cm z tym, że jest w pokrowcu, nigdy nie otwierana. 

Tak sobie pomyślałem, że wędki z targów przechodziły przez wiele rąk, były poddawana "testom", transportwane w niewiadomych okolicznościach i bez pokrowca. Hmm ... jednak bądź ostrożny ;).

No własnie głównie martwię się tym, a wędka zostanie mi przywieziona przez znajomego i obawiam się, że mogła zostać delikatnie uszkodzona podczas transportu i nie zauważę tego... Gwarancji niestety na nią nie będę posiadał. Chociaż jeśli przechodziła różnego rodzaju testy to mam pewność ze nie ma wady produkcyjnej. Była tylko na jednych targach.

Wad konstrukcyjnych pewnie nie ma ale może posiadać niewidoczne uszkodzenia. Producent twierdzi, że to węglowe wędzisko a takie są wrażliwe na jakiekolwiek uderzenia, węgiel jest kruchy. Z drugiej strony cena kusi ;).

Mogę również wybrać inne modele, a w zasadzie większość z katalogu Mikado 2013. Mój wybór padł na Temptation ze względu na liczne pozytywne opinie. Jeśli jednak w ofercie Mikado modele lepsze za podobna cenę( ok 230-270zł) to jestem otwarty na propozycje:)

I tu jest największy problem niestety... Za tą cenę w sklepie otrzymam modele o klasę albo 2 niższą. Chociaż często jest tak, że nawet mając paragon, przy jakims uszkodzeniu sprzętu nawet wadzie konstrukcyjnej dysttrbutor potrafi odesłać sprzęt z notką typu wina użytkownika

Chociaż często jest tak, że nawet mając paragon, przy jakims uszkodzeniu sprzętu nawet wadzie konstrukcyjnej dysttrbutor potrafi odesłać sprzęt z notką typu wina użytkownika

Akurat Mikado ma dobrą prasę wśród wędkarzy, serwis działa podobno szybko i bezproblemowo. Podobno, bo na szczęście nie miałem konieczności korzystania z usług serwisu.

Chciałbym napisać ostrzej ale napiszę, że nie masz racji co do serwisu. Miałem styczność z serwisem Mikado i jest to moje jedno z najgorszych doświadczeń. Dopasowanie szczytówki feedera zajęło im 6 miesięcy i w końcu nie dopasowali. Co więcej w tym czasie zgubili drugi skład i już sprawa stawała na ostrzu noża z odszkodowaniem gdy nagle się znalazł.

A co do kupowania bez paragonu to życzę duuuuuużo szczęścia, bo się przyda. Wędki na targach o ile nie są przyśrubowane na stałe, to nie dość, że przechodzą przez wiele rąk, to idioci potrafią w zapędach testów walić nimi po regałach, że o sprawdzaniu twardości lakieru paznokciem nie wspomnę. Domorosłych fachowców i zwykłych głupków nie brakuje.

Z drugiej strony gdyby te wędziska nie miały żadnych skaz to co stoi na przeszkodzie aby dołożyć pokrowce i normalnie sprzedać? Od kiedy jakakolwiek firma świadomie decyduje się na dokładanie do biznesu?

Fakt, przepraszam, że wprowadziłem w błąd. Rozmawialiśmy o Mikado i rzeczywiście, był duży problem z serwisem. O ile dobrze pamiętam, jak najlepsze opinie były o innej firmie. Jeszcze raz przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd.

Najlepszą opinię serwisową, i nie ma co się krygować, ma Jaxon. W wielu problematycznych sytuacjach sprawa jest rozstrzygana na korzyść klienta. Co więcej w sprawach oczywistych od razu następuje wymiana a nie okres opiniowania przez specjalistów.

Każdy się może pomylić. :) Każdy jest tylko człowiekiem. :)

Dwukrotnie byłem na targach na Torwarze. Wiem dlaczego wystawcy tak szczelnie zabudowują swoje stanowiska, gdyż po otwarciu targów najzwyczajniej zostaliby stratowani.

Wędki na targach o ile nie są przyśrubowane na stałe, to nie dość, że przechodzą przez wiele rąk, to idioci potrafią w zapędach testów walić nimi po regałach, że o sprawdzaniu twardości lakieru paznokciem nie wspomnę. Domorosłych fachowców i zwykłych głupków nie brakuje.

To dało mi do myślenia. Faktycznie wiele osób może sprawdzać wędkę nie pod kątem wytrzymałości podczas holu ryby tylko pod kątem wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, a wędki węglowe nie należą do wytrzymałych pod tym względem.

Niestety to będzie moja pierwsza matchówka, dlatego nie wiem czy różnica 30 cm będzie mocno widoczna...

Widziałem rzeczy, które nigdy by mi do głowy nie przyszły. Hala owszem, wysoka i to bardzo, ale podwieszone podświetlenie nie wyżej jak 4 metry. Pomiedzy stojakami na 1m2 "specjaliści" rozkładali baty i bolonki 7-8 metrowe i obijali o stelaż i reflektorki. Tradycyjne potrząsanie w celu sprawdzenia akcji przypominało dzwonki i choć obsługa reagowała to już i tak za późno. Wystawiona fajna łódź miała piękną rysę na całej długości coć wydawałoby się niemożliwością się o nią otrzeć. Komuś się jednak udało.

To wszystko jednak szczegół i małe koszta. W pierwszym dniu jakiś głupek "sprawdził akcję" tyczki 13m. Trzask było słychać w całej hali. Po tym dopuszczał do "przymierzenia" tylko osoby, z którymi wcześniej rozmawiał o zachowaniu i wcale mnie nie dziwi, bo na koniec dnia dowiedzieliśmy się, że tyczka kosztowała tyle co średniej klasy samochód.

Więc zostaje model 390, który nie wiem czy nie jest za krótki

Długość wędziska to przede wszystkim warunki na łowisku i odległość na jakiej będziesz łowił. Dłuższym dalej zarzucisz, oczywiście odpowiednio dobierając masę zestawu. Ale jak będziesz miał ograniczone pole działania, przez drzewa, krzaki czy inne przeszkody krótszym będzie łatwiej.