wind Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Często wędkuję na łowiskach o mocno zamulonym dnie. Kupiłem kiedyś sklepowy gruntomierz ale okazał się za ciężki. Czasem ogromne znaczenie dla końcowego sukcesu ma prawidłowe zbadanie dna i wygruntowanie zestawu. Dlatego potrzebny był mi maksymalnie lekki gruntomierz. Początkowo radziłem sobie zaciskając 1g śrucinę na haczyku. Jednak ściągając łatwo uszkodzić węzeł haczyka. Poradziłem sobie następująco, duży, morski krętlik z agrafką i wspomniana śrucina. Śrut zaciskamy na krętliku, agrafkę przewlekamy przez ucho w zestawie do mocowania przyponu i gotowe. A tak wygląda mój gruntomierz w pięknych okolicznościach kanału Piaskowego . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms80 Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Odnośnie gruntomierzy używałem kupnych i sam zrobiłem kilka. Jednak do takiego lekkiego gruntwoania były za cieżkie. Jeżeli łowisz tyczką, to łatwo wyczujesz czy gruntomierz wpada w muł. Do łowienia inną techniką (bat lub match) przy mulistym dnie cięższy (nawet 5gramowy) gruntomierz łatwo się zapada w dnie. Używałem podobnie jak Ty dużej śruciny, jednak istnieje ryzyko uszczodzenia cienkiego przyponu. Zastanawiałe się jak tego uniknąć i mi przyszedł taki pomysł, by srucinę AAA lub SG zacisnąć na kawałku drutu miedzianego o średnicy ok 0,3-0,5mm i długości ok 3 cm (lub z innego miekkiego stopu). Gdy gruntujemy, drutem owijamy haczyk kilka razy, a gdy chcezmy gruntomierz zdjąc nie ma problemu - wystarczy odwinąc drucik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
linekmatch28 Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Bardzo fajna sprawa z tym gruntomierzem łowię tylko i wyłacznie metodą odleglosciowa i szukałem lekkich gruntomierzy te sklepowe są dla mnie za cieżkie ale widze ze ten twoj jest naprawde idealny wiec zabieram sie dzis do roboty zrobie sobie pare gruntomierzy w różnych gramaturach daje ci 5 z plusem pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts